Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Famille Perrin Ventoux Rouge

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Zeg Perrin en je denkt aan het magische kasteel Château de Beaucastel en het tot de verbeelding sprekende Châteauneuf-du-Pape dat wereldwijd fel gegeerd wordt. Het succes dat de familie vandaag kent is in grote mate te danken aan de inmiddels overleden Jacques Perrin, van de derde generatie, een heuse ‘biodynamist’ avant la lettre. Zijn filosofie? Goede wijn maak je door de druif in de best mogelijke natuurlijke omstandigheden zijn gang te laten gaan. En zo geschiedde, want reeds in 1964 werden alle scheikundige meststoffen en onkruidverdelgers uit de wijngaard gebannen.Deze rode wijn uit de Ventoux is blend van Carignan: 10%, Cinsault: 5%, Grenache: 50%, Mourvèdre: 15% en Syrah: 20%. De wijn rijpt gedurende tien maanden in kuipen en grote eiken vaten, Deze rode Ventoux is authentiek, oprecht en smaakvol. Dit wijnjaar had een milde, natte winter dat gevolgd werd door een droge en hete lente. Sappige rode wijn met weelderig rood fruit, cassis en braam in de neus. Fijne kruidigheid en een finale in fraîcheur. Ideale wijn bij zuiders gekruide gerechten of eenvoudigweg voor het plezier.
    Lees meer

  • Domaine de Marotte Cuvée Niels

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De Cuvee Eline van Domaine de Marotte komrt uit de  Côtes du Ventoux en is en blend van Grenache 40%, Syrah 20%, Mourvèdre 20%, Carignan 20% van wijngaarden tussen de 25-65 jaar oud. De wijngaard wordt biologisch beheerd (ECOCERT) dus geen bemesting of chemische onkruidbescherming. In het glas heeft de Cuvee Niels een donker paars-rode kleur. In de neus domineert het rode fruit zoals kersen frambozen en bosaardbeien en vijgen, iets karamel, zoethout en laurier kruiden. In de mond is de wijn fruitig en soepel met rijpe tannines en een lekkere volle en ronde afdronk.

    Biologisch gecertificeerd.


    Lees meer

  • 2015 Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge

    Maak favoriet

    2015 Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge

    Aanbiedingsprijs: € 10,50

    Normale prijs: € 11,95

    niet op voorraad

    Zeg Perrin en je denkt aan het magische kasteel Château de Beaucastel en het tot de verbeelding sprekende Châteauneuf-du-Pape dat wereldwijd fel gegeerd wordt. Het succes dat de familie vandaag kent is in grote mate te danken aan de inmiddels overleden Jacques Perrin, van de derde generatie, een heuse ‘biodynamist’ avant la lettre. Zijn filosofie? Goede wijn maak je door de druif in de best mogelijke natuurlijke omstandigheden zijn gang te laten gaan. En zo geschiedde, want reeds in 1964 werden alle scheikundige meststoffen en onkruidverdelgers uit de wijngaard gebannen. Een echte Côtes du Rhône! Fruitig en vlezig met geweldige tannines maken deze 'alledaagse' wijn een genot om te drinken. Doorzichtig diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rode en zwarte bessen en heel licht wat gedroogde Provençaalse kruiden. In het smaakpalet tonen van klein zeer rijp roodzwart fruit en iets van peper, die worden gevolgd door een goede afdronk met soepele tannines. 


    Lees meer

  • 2016 Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge

    Maak favoriet

    15 op voorraad

    Zeg Perrin en je denkt aan het magische kasteel Château de Beaucastel en het tot de verbeelding sprekende Châteauneuf-du-Pape dat wereldwijd fel gegeerd wordt. Het succes dat de familie vandaag kent is in grote mate te danken aan de inmiddels overleden Jacques Perrin, van de derde generatie, een heuse ‘biodynamist’ avant la lettre. Zijn filosofie? Goede wijn maak je door de druif in de best mogelijke natuurlijke omstandigheden zijn gang te laten gaan. En zo geschiedde, want reeds in 1964 werden alle scheikundige meststoffen en onkruidverdelgers uit de wijngaard gebannen. Een echte Côtes du Rhône! Fruitig en vlezig met geweldige tannines maken deze 'alledaagse' wijn een genot om te drinken. Doorzichtig diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rode en zwarte bessen en heel licht wat gedroogde Provençaalse kruiden. In het smaakpalet tonen van klein zeer rijp roodzwart fruit en iets van peper, die worden gevolgd door een goede afdronk met soepele tannines. 


    Lees meer

  • 2017 Domaine Lafage Miraflors Rose

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Een absolute top-rosé welke maar liefst 90 Parkerpunten heeft gehad. De Miraflors Rose bestaat uit Mourvedre, met een kleiner deel Grenache. De wijn komt van terrasvormige percelen langs de kust en al gerijpt in beton is beslist Provençaalse in stijl met sappige, pure aardbei, citrus, sinaasappelschil en voldoende mineraliteit en een medium-bodied, markant profiel op het gehemelte. Moeilijk te weerstaan, met fabelachtige zuiverheid. Te vergelijken met een MIP of AIX rosé. Uitgevoerd in een prachtige fles met een glazen stop en dit maakt het na het drinken een mooie waterkaraf. Deze rose heeft maar liefst 90 Parkerpunten gekregen en is in de Telegraaf verkozen tot een van de beste rose's.


    Lees meer

  • marotte cuvee eline

    Maak favoriet

    -1 op voorraad

    De Cuvee Eline van Domaine de Marotte komrt uit de Côtes du Ventoux en is en blend van Mourvèdre 45%, Syrah 45%, Grenache 10%. van wijngaarden tussen de 35-65 jaar oud. De wijngaard wordt biologisch beheerd (ECOCERT) dus geen bemesting of chemische onkruidbescherming. In het glas heeft deze volle full bodied rode wijn een robijn tot diep rode kleur. In de neus frisse tonen van kersen, bramen en pruimen, zoethout, iets vanille en eikenhout. In de mond is de wijn geconcentreerd, stevig met mooie tannines met gekonfijt donker fruit in een mooi evenwicht met het eikenhout een een lange afdronk. Dit is een ideale wijn bij grillades of een kaasplateau.
    Lees meer

  • 2017 Domaine de la Janasse Cotes du Rhone

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Côtes du Rhône van Janasse is een blend van 40% Grenache aangevuld met Mourvèdre, Carignan, Syrah en Cinsault is wederom een prachtige jaargang. De wijn is medium-bodied, sappig en peperige met kruiden maar toch ook fris. Een zeer karaktervolle wijn en precies zoals een goede Cote du Rhone behoort te zijn maar dat kunnen we aan Domaine Janasse wel overlaten.
    Lees meer

  • Cava Alta Alella Mirgin Brut Nature Reserva Rosé

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Wijnhuis Alta Allela maakt deze bio-cava volgens de traditionele methode en laat de basiswijn vergisten op zijn natuurlijke gistcellen. De oogst vindt handmatig plaats in kleine dozen uitgevoerd op het optimale moment van rijpheid voor elk van de variëteiten. Organisch, tussen de 15 à 27 maanden sur lies.  Wordt pas gedegorgeerd net voor het op de markt brengen en op basis van de vraag. In de neus aroma's van violetjes en rood fruit (aardbei) In de smaak: terugkerende smaak van rood fruit. Mooi geintegreerde bubbels en fantastische afdronk. 0 gram restsuiker! Ook hier weer de mineraliteit die zich over de hele lijn van Alta Alella laat opmerken. Alta alella is opgenomen in de Cava de Paraje, de Champion's League van de cava met slechts 10 domeinen.


    Lees meer

  • 2015 Stephane Ogier Cotes du Rhone le Temps Est Venu

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Côtes Du Rhône Temps Est Venu gemaakt van Grenache met kleinere hoeveelheden Syrah en Mourvèdre. Het is gevinifieerd en opgevoed in betonnen tanks. De rode Rhône van Ogier is kruidig met frambozen, herbes de Provence en wat aaardse tonen. In de mond is de wijn medium-bodied, soepel, elegant rood met een prachtige zoetheid van fruit en een onberispelijke balans. Volgens de Wine-advocate is deze wijn een "no-brainer aankoop" en heeft ook 91/100 Parkerpunten.


    Lees meer

  • Domaine de Marotte Summum Brut

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Vanaf 2015 maakten we men voor het eerst de Cuvée Summum, een mousserende rosé en sindsdien een groot succes.  Deze jonge mousserende rosé is op tank nagegist en heeft een heel klein beetje restsuiker, maar het blijft een type "Brut". De wijn is een blend van 85% Mourvedre en 15% Cinsault. De aroma's zijn zeer fris en je herkent jong, vers rood fruit zoals aalbessen, frambozen en kruisbessen. De smaak is heerlijk fris en zeker niet zuur. De afdronk is zeer aangenaam. Kortom, het is een feestelijke wijn om samen te delen.  Zoals al wijnen van Domaine Marotte is ook dit een biologische wijn dus geen kunstmes, gif onder anderszins. De wijn is biologisch gecertificeerd: ECOCERT


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen