Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Angosto  Blanco

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze pracht wijn is gemaakt van een blend van 25% Sauvignon Blanc, 25% Moscatel, 25% Chardonnay, 25%Verdejo en Viura. De wijn heeft 5 maanden lichte houtopvoeding gehad en dit alles maakt dit een pracht witte wijn met een haast unieke prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn bij Grandcruwijnen sowieso een groot fan van Bodega El Angosto vanwege de meer dan uitstekende kwaliteit van hun complete gamma.
    Lees meer

  • Les Yeuses - Muscat Sec

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Domaine Les Yeuses, van de broeders Jean-Paul en Michel Dardé, is een rijzende ster in de Languedoc-Roussillon. De wijngaarden liggen in de heuvels van Thau, met een prachtig uitzicht over de Mediterrane kust. De Les Yeuses - Muscat Sec heeft een briljante, goudgele kleur. De herkenbare muskaat geuren stuiven het glas uit: vooral druiven, rozen, gedroogde abrikoos en pruimen. Volle en rijpe smaak met veel tonen van gedroogd fruit (abrikozen, rozijnen) en karamel. Deze (medium) zoete witte wijn is heerlijk. De wijn is medium zoet zeker niet mierezoet en is daarnaast ook nog heerlijk fris.
    Lees meer

  • Velenosi Moscato Dolce VSQ Aromatico

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Fijne bruisende zoetige witte wijn, gemaakt van de Moscato druif. De wijn is aromatisch, met de typische charmante zoete fruittonen van abrikoos, perzik en rijpe druiven. De fruitige en intense smaken die zo typerend zijn voor de Moscato druif proef je goed terug in deze wijn. De wijn smaakt verfrissend. Door het lage alcoholpercentage, slechts 7%, ook heerlijk om bij een feestelijke lunch van te genieten. Door de prachtige flesuitmonstering is deze wijn ook erg leuk om kado te doen. Producent is wijnhuis Velenosi uit de Marche. 

    Past erg goed bij een dessert als afsluiting van een gezellig diner (bij zoetigheden, maar ook bij kaas). Door het lage alcoholpercentage, slechts 7%, ook heerlijk om van te genieten bij een feestelijke lunch of andere feestelijke gelegenheid in de middag. Lekker bij gebak en taart.


    Lees meer

  • 2018 Montaribaldi Moscato D'Asti Righeij DOCG

    Maak favoriet

    42 op voorraad

    De Moscato d’Asti DOCG Righeÿ is een licht bruisende zoete witte wijn, gemaakt van de Moscato druif. Je proeft duidelijk de fruitige en intense smaken die zo kenmerkend zijn voor deze druif. In het glas is de Moscato goudgeel met groenachtige reflexen met een rijk en intens bouquet met hints van viooltjes, rozemarijn, honing en oranje bloemen. In de mond is de Montaribaldi Moscato zoet met een goede zuur balans, waardoor een frisse afdronk blijft. Heerlijk verfrissend na het eten. De wijn is heerlijk te combineren met een zoet dessert of goed gerijpte kaas en een uitstekend alternatief voor een Sauternes of Jurançon.
    Lees meer

  • 2014 Telmo Rodriguez MR Moscatel Malaga

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Telmo Rodriguez weet met deze heerlijke dessertwijn jaarlijks vele prijzen in de wacht te slepen. Onlangs was de MR nog finalist in het Proefschrift Wijnconcours Benelux. Heerlijk bij allerlei desserts maar ook als aperitief.

    96/100 Peñín


    Lees meer

  • Bernabeleva Cantocuerdas Moscatel

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    Deze witte wijn van Bernabeleva is geproduceerd met de druiven van een een wijngaard welke zo'n 10 jaar geleden en eentje van ruim 50 jaar oud welke zijn geplant op 720 meter hoogte op zandige granietgronden in de buurt van een waterstroom waar druiven rijpen zonder overrijpheid. Elk van deze wijngaarden zijn barrique gefermenteerd afzonderlijk in barriques van 300-500 liter. Men kiest de barrique die het beste het moscatel karakter laat zien, maar op een frisse manier, met een goede zuurgraad, om geen te intense of saaie wijn te hebben. Een aangename zoete maar ook frisse witte wijn. In de neus een verrassende frisheid met balsamico, laurier, honing, oranjebloesem. In de mond is deze zoete witte wijn geweldig in balans en maakt dit een zalige wijn voor de liefhebbers van mooi licht zoet fris wit en natuurlijk is dit ook een uitstekende wijn voor de liefhebbers van een desert en is een uitstekende begeleider bij sorbets en ijs of bij deserts met rode vruchten (framboos, aardbei).


    Lees meer

  • 2017 Bodegas Victoria Ordonez La Ola del Melillero

    Maak favoriet

    304 op voorraad

    Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Ze is in 2015 gestart om hoog in de herbergzame bergen van Malaga (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. De La Ola del Melillero (de Golf van Melillero) is een blend van 70% Pedro Ximenez (PX)  en 30% Moscatel uit de bergen van Malaga. Het is een mooie volle niet al te droge witte wijn met een perfect zuurgraad. De wijn is evenwichtig en complex tegelijkertijd,  Een vleugje bitterheid aan einde herinnert ons aan de aanwezigheid van Muscatel en de Ximenz. Kortom de La Ola del Melillero  is een elegante wijn met de elegantie en de versheid van de PX en de zoetheid en de vrijgevigheid van de Muscatel. Bij de beroemde wijnschrijver Hubrecht Duiker is deze wijn zijn Vondst of de Maand in de uitgave van Juli 2017


    Lees meer

  • Envinate, Taganan

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Táganan komt van de helling van de vulkaan op Tenerife en verrast ons met zijn Atlantische karakter vol frisheid en elegantie. Het wordt aanbevolen om deze zalige wijn niet te warm te serveren en is een uitstekende begeleider bij zeegerechten (vooral gegrilde vis en tonijn en jawel daar past mooi rood bij) en kleine wildgerechten. De druiven voor de Envinate Taganan komen van wijngaarden van meer dan 100 jaar oud gelegen op dde flanken van de vulkaan op een hoogte van 75 - 300 meter. De bodems is dus van vulkanisch gesteente. De wijngaard wordt handmatig bewerkt zonder het gebruik van chemicaliën.De wijn rijpt gedurende 11 maanden op gebruikte eiken vaten welke eind oktober 2017 zijn gebotteld (slechts 5500 flessen). De frisheid en mineraliteit komt zowel in de neus als in de mond terug. Een erg elegante en frisse rode wijn met een prachtige zuurgraad. 


    Lees meer

  • 2016 Bodegas Victoria Ordonez Monticara

    Maak favoriet

    124 op voorraad

    Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Ze is in 2015 gestart om hoog in de onherbergzame bergen van Malaga (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. Enige probleem is dat er maar een zeer beperkt aantal flessen worden gemaakt want de wijngaarden zijn zeer klein (kleiner dan 1ha). De MONTICARA wordt verkregen uit de free-run sap welke een opvoeding heeft gekregen van 13 maanden. In het glas is de wijn stuivend en uniek in zijn soort met een lichte kleur met een zweempje goud. De wijn is rond, vol en medium tot full bodied. Hou de Monticara in de gaten - deze gaat gegarandeerd grote prijzen in wacht slepen en dan weet de wijnkenner wat er gaat gebeuren met de prijzen.


    Lees meer

  • 2014 Malaga Telmo Rodriguez Molino Real Blanc

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Molino Real is een van de allebeste desert-wijn van Spanje (en prijs in ogenschouw nemende durven we te stellen dat deze wijn een schijntje is tov zijn franse tegenhangers). In het glas is deze Molino Real goudgeel. In de neus ruiken we tonen van honing en rijpe peer. In de smaak tropisch fruit, zachte kruiden en hele subtiele, mooi verweven houttonen. De wijn is mooi zoet maar ook fris en dit maakt een desert-wijn pas echt goed dus we snappen helemaal dat deze 2010 Molino maar liefst 96 punten heeft gekregen van Penin en 94 van Parker.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen