Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Zenato Bardolino Rosso

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Azienda Agricola Zenato ligt in San Benedetto di Lugana, op 25 kilometer ten westen van Verona, de wijnhoofdstad van Italie's grootste wijnregio Veneto. Sergio Zenato richtte het wijnbedrijf op in 1960. Gemotiveerd door zijn passie voor wijn en de toewijding voor kwaliteit stopt hij al zijn energie en talent in het maken van wijnen. Die inspanning resulteert, mede ook door het gebruik van authentieke Italiaanse druivenrassen, in een zeer fraai assortiment bijzondere wijnen van zeer hoog kwaliteitsniveau. De Zenato Bardolino Rosso is een rode wijn uit de zone tussen Peschiera en Garda van de druivensoorten Corinva, Molinara, Negrara en Rondinella. Dit met een maximale aanvulling van 15% Sangiovese, Garganega en Rossignola. De Corinva geeft de Zenato Bardolino Rosso kleur en sterkte. De Rondinella druif een frisse smaak en de Molinara zorgt voor de verfijnde aroma's. De Bardolino Rosso is een niet zware wijn met een fruitig karakter en advies is om de wijn zeer licht gekoeld te drinken (16 graden)
    Lees meer

  • 2016 Zenato Valpolicella Superiore

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    In de wijncompetitie van Proefschrift uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Huiswijncompetitie in de categorie café/eetcafé rood. Heerlijk vlezige, sappige wijn. Erg veel wijn voor het geld.
    Lees meer

  • 2015 Bolla Le Poiane Valpolicella Ripasso Classico

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Le Poiane Ripasso is diep granaatrood in het glas. In de neus de typische ripasso gueren zoals Intense geuren van zwarte bessen, vanille en kruiden. In de mond is de wijn full bodied met smaken van rode bessen en kersen gevolgd door een lang aanhoudende afdronk. De Le Poiane wijnen van Bolla wordt alleen gemaakt in de topjaren en rijpen langer dan de standaard Ripasso. Deze Poiane heeft 12 maanden gerijpt in eiken. De fles zit ook in een luxe papieren hoes. Een waar sierraad op tafel. Deze Ripasso van Bolla is een aanrader bij gegrild vlees en wild.
    Lees meer

  • 2014 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De specialiteit van Zenato. De volle, krachtige kersenrode wijn door een 2e gisting op schillen bestemd voor Amarone-wijnen. Ripasso Valpolicella Superiore is intens en zeer verfijnd, met een krachtig boeket.


    Lees meer

  • 2013 Zenato Amarone della Valpolicella

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Sergio Zenato's topcuvée uit Italie. Eén van de beste amarones. De druiven corvina veronese en rondinella worden na de oogst ingedroogd in een rieten mand. Dit duurt de hele winter. Het vocht verdampt en de extracten worden rijker. De Amarone Zenato heeft een imponerende elegantie met in het centrum rijp fruit en een uitnodigend bouquet. Diep robijnrood van kleur met fijne hinten van aromatische kruiden. Aan het gehemelte zijn de krachtige, warme en rijke smaakinvloeden, van onder andere wilde kersen en chocolade. Indrukwekkend.
    Lees meer

  • 2014 Zenato Amarone della Valpolicella

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Sergio Zenato's topcuvée uit Italie. Eén van de beste amarones. De druiven corvina veronese en rondinella worden na de oogst ingedroogd in een rieten mand. Dit duurt de hele winter. Het vocht verdampt en de extracten worden rijker. De Amarone Zenato heeft een imponerende elegantie met in het centrum rijp fruit en een uitnodigend bouquet. Diep robijnrood van kleur met fijne hinten van aromatische kruiden. Aan het gehemelte zijn de krachtige, warme en rijke smaakinvloeden, van onder andere wilde kersen en chocolade. Indrukwekkend.
    Lees meer

  • 2009 Ca' Del Monte Amarone della Valpolicella Classico DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Intens helderrode wijn met een prachtig bouquet van kersen, aalbes en kruiden. De smaak is vol, zacht, prachtig in balans en heeft zachte tannines.


    Lees meer

  • 2013 Bolla Le Poiane Amarone della Valpolicella

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Bolla is een van de oudste Amarone huizen en ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. De Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild. In het glas heeft de Bolla Amarone een ruby-rode kleur met een complexe neus met aroma’s van pruimen en kersen met tonen van balsamico. In de afdronk elegante tonen van geroosterde amandel. De smaak is krachtig en intens, een echte klassieker. De Le Poiane Amarone wordt alleen gemaakt in de topjaren en rijpt langer dan de standaard Amarone dus advies is zeker een paar flesjes apart te leggen. De fles zit ook in een luxe papieren hoes. Een waar sierraad op tafel,
    Lees meer

  • 2012 Bolla Le Origini Amarone Valpolicella Classico Riserva

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    In 1950 bottelden de kleinkinderen van de oprichter van Pedemonte Cellar in Valpolicella, de favoriete wijn van hun opa om zijn 80e verjaardag te vieren. Dat was de Amarone. En zo begon de commerciële historie van deze wijn. De allereerste Amarone ooit gemaakt, gelanceerd door Bolla, en nu geliefd over de hele wereld. Met deze Amarone herontdekt Bolla de origine van wijn en produceert dan ook met toewijding en respect voor traditie. Deze eerste Amarone ooit gemaakt, bezit een complex aroma van zwarte kersen, vanille, drop en ceder hout. Vol van smaak, krachtig, met zuivere tonen van cacao en specerijen.

    “Denk aan zoete kersen, melkchocola, nootjes, likeur, krenten, gefruite paddenstoelen, een tabakszweem, vijgen en rozijnen, en u bent een aardig eind op streek. De wijn zelf is dat ook overigens. Lang wegleggen strekt niet tot aanbeveling”. Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2018, beoordeeld met een 8,5.


    Lees meer

  • 2012 Zenato Amarone Riserva Sergio Zenato

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Zenato Amarone Riseva is de topuitvoering en is gemaakt van het mooiste fruit en krijgt een zeer lange opvoeding. Alleen het mooiste fruit mag in deze topuitvoering en deze druiven laat men gedurende 3 maanden indrogen zodat bijna al het vocht uit de druiven is verdween en waar overblijft zijn alle smaken en suikers. Deze Zenato Amarone Riserva heeft een imponerende elegantie met in het centrum rijp fruit en een uitnodigend bouquet. In het glas is de wijn diep robijnrood van kleur met fijne hinten van aromatische kruiden. Dit is gewoonweg een must-have voor de Amarone liefhebber.


    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen