Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Steffen Bereich Bernkastel

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Het wijnhuis werd in 1794 opgericht door de familie Steffen-Schmitt in Trittenheim, een klein dorpje in het dal van de moezel. Na 1945 hebben de broers Johann en Peter Steffen het bedrijf vergroot door altijd op zoek te zijn naar een manier om hun wijn nog beter te maken. Met meer dan 200 jaar ervaring is dit familie bedrijf inmiddels bekend over de hele wereld. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door Hans Steffen en zijn zoon Roman. Deze zoete witte wijn is gemaakt van de Müller Thurgau, Silvaner druiven voert rijp wit fruit de boventoon in dit glas, aantrekkelijk zoetje met een frisse afdronk. Prettige wijn voor liefhebbers van een zoete witte wijn en niet te overdreven in het alcohol (8.5%)
    Lees meer

  • 2015 Dr Loosen Dr L Riesling

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    In de mond is de wijn levendig fris op de tong, sappig, elegant, mild zoetig en licht verteerbaar. De Dr L (lieblich) is fris in de neus, met aroma’s van voorjaarsbloemen citrusvruchten en perziken. Deze eetlustopwekkende wijn met slechts 8,5% alcohol is een uitstekend aperitief. Aan tafel breed inzetbaar, bij de meeste gerechten van vis en zeevruchten, wit vlees, pasta met een romige gorgonzola saus en zachte kazen. Ook zeer verdienstelijk als dorstlessende en afblussende begeleider van kruidige en zelfs pittige Oosterse gerechten.
    Lees meer

  • 2016 Dr Loosen Riesling Bernkasteler Lay Kabinett

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De druiven voor deze Dr. Loosen Bernkasteler Lay komen van traditionele wijngaarden met iets minder steile hellingen van leisteen. ‘Lay’ (uitspraak: Laï) staat voor ‘lei’ in een oud locaal dialect. In de mond is de wijn levendig fris op de tong, sappig, elegant, mild zoetig en licht verteerbaar. De Bernkasteler heeft het klassieke riesling fruit, zoals appel en witte perzik, met een fijne, elegante textuur en een zuivere afwerking. In de mond fris en sappig met een beetje restsuiker. Mild en heerlijk zacht met een rijke smaak. Deze eetlustopwekkende wijn met slechts 7,5% alcohol is een uitstekend aperitief.
    Lees meer

  • 2015 Dr Loosen Riesling Graacher Himmelreich Trocken Grosses Gewächs

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Grosses Gewächs betekent 'grote groei "in het Duits. Het is de term die wordt gebruikt voor de beste droge wijn van een producent (gelijk aan "grand cru"). Deze wijnen zijn gemakkelijk te herkennen door de nieuw logo "GG" op de fles. Deze droge (Trocken) Riesling komt van de steile hellingen van de Moesel. In de afgelopen 20 jaar, heeft Dr Loosen het gebruik van chemische stoffen verbannen uit hun wijngaarden, met alleen organische meststoffen. Deze Riesling wordt gefermenteerd met inheemse gisten en de wijn blijft gedurende 12 maanden in contact met de droessem (sur Lieu) zonder batonnage. In het glas is deze wijn citroen geel van kleur. De Graacher Himmelreich Riesling trocken GG geeft een zuivere, diepe en enorm complex en mineralen geurende aroma van leisteen en kruiden, die het maakt Himmelreich een uitstekende wijn en dit wordt verder bevestigd in de mond want die is complex, pikant, zuiver, sappig en in heel elegant. De afwerking is complex en lang. Dit is een prachtig glas droge Riesling
    Lees meer

  • 2016 JJ Prüm Graacher Himmelreich Kabinett Riesling

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Weingut Prüm (Weingut Johan Josef Prüm) is een wijnhuis met een rijke geschiedenis, de wortels van de familie Prüm liggen al ruim 800 jaar in het Moezel gebied. De Riesling Kabinett Graacher Himmelreich van JJ Prum heeft fraaie lente-achtige aroma's van wit fruit. De wijn is zeer delicaat, licht en zeer stimulerend en prettig in de mond en een slok nodigt al snel uit to de volgende slok. De elegantie en goede structuur spat van deze wijn af. Een pracht Riesling met een pracht drinkvenster (nu-2030). De wijn heeft 92 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

  • 2016 JJ Prüm Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinet van Prum is een pracht Riesling welke maar liefst 91 Parkerpunten heeft gekregen en een drinkvenster heeft tot 2030+ Net als bij de Graacher Riesling van Prum heeft deze wijn geweldige balans, mooie zuurgraad met bloemen, leisteen en een beetje ziltigheid met in de mond een pikante, weelderige afdronk met een de terugkerende leisteen en tropische fruitsmaken. Prachtig lichtgekoeld als aperitief maar zeker ook aan te bevelen bij wit vlees
    Lees meer

  • 2009 JJ Prüm Graacher Himmelreich Spätlese

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Riesling Spatlese Graacher Himmelreich van JJ Prum heeft fraaie tonen van grapefruit, banaan, zwarte bessen en lelies. Sappig, uitgesproken rijp en (licht)zoet maar fris. Een pracht glas wijn die nu gedronken kan worden maar over 25 jaar ook nog net zo fraai is. De 2009 was een van de beste jaargangen voor de Himmelreich Spätlese en de wijn heeft ook 92 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

  • 2012 JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Wehlener Sonnenuhr Spätlese van Prum is een absolute prachtwijn welke maar liefst 94 Parkerpunten heeft gekregen en een drinkvenster heeft tot 2050+ De wijn zit vol met appel en peer essences gehuld in tonen van kamperfoelie en lelie. De Prüm Riesling Spatlese Wehlener Sonnenuhr is zeer delicaat en heeft een zijdenzachte textuur. Dit is een unieke en zo fraaie Riesling. Prachtig lichtgekoeld als aperitief maar zeker ook aan te bevelen bij wit vlees
    Lees meer

  • 2007 JJ Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese Gold Capsule

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Prums Graacher Himmelreich druiven worden laater geplukt als de Wehlen en Zeltingen wijngaarden dus net nog meer geonctreerder door de botrytis. Dit maakt de hoeveelheid flessen dus ook maar zeer beperkt want de druiven zijn al zeer ingedroogd en alleen het nectar vd druif blijft over. Deze edel-zoete Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese Gold Capsule heeft tonen van caramel,rijpe peer, gardenia en een Chartreuse-achtige uitstraling van kruiden en bloemen. Verbazingwekkend honingzoete en rijk maar tevens licht en fris. Ongekend fraaie wijn welke gerust 40 jaar+ kan kelderen maar waarom zou u dat doen
    Lees meer

  • 2007 JJ Prüm Riesling Auslese Wehlener Sonnenuhr Gold Capsule

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Prums Graacher druiven worden net een fractie eerder geplukt dan de Himmelreich wijngaarden en zijn al zeer geonctreerd door de botrytis. Dit maakt de hoeveelheid flessen dus ook maar zeer beperkt want de druiven zijn al zeer ingedroogd en alleen het nectar vd druif blijft over. Deze edel-zoete Prüm Graacher Riesling Auslese Gold Capsule heeft tonen van kweeperen, gebakken appel, lelie, en hints van karamel en vanille van kruiden en bloemen. Verbazingwekkend honingzoete en rijk maar tevens licht en fris. Deze intense, pure, subtiel en echt nobele gebotrytiseerde selectie heeft umami met een hoofdletter U. Ongekend fraaie wijn welke gerust 40jaar+ kan kelderen maar waarom zou u dat doen.
    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen