Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Mocavero Verdeca igp 'Mocavero'

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    De witte Mocavero Verdeco is gemaakt van de Verdeco druif (Verdejo in Spanje). In het glas is de Mocavero Verdeco medium strogeel. In de neus ruiken we rijpe en krachtige geur, kamperfoelie, rijpe meloen, kiwi, exotisch, rijp, munt en venkel. De mocavero heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De wijn heeft een lekkere volle en fruitige smaak, zacht en verfrissend, met goede zuren en bitters, lekker mollig en een hint van zoet maar de wijn blijft mooi droog. Een perfecte wijn als aperitief en heerlijk bij koude voorgerechten, salades, risotto met groenten, lichte visgerechten.
    Lees meer

  • 2015 Mocavero Salice Salentino Rosso DOC

    Maak favoriet

    25 op voorraad

    De Salice Salentino is een heerlijke rode kwaliteitswijn gemaakt door wijnhuis Mocavero. Het wijnhuis ligt in de Italiaanse regio Apulië (Puglia). Salice Salentino is een van de bekendste DOC’s van het zuiden, en vermaard om zijn karaktervolle en krachtige wijnen. Deze wijn is gemaakt van 80% Negroamaro, 20% Malvasia Nera of Lecce druiven en heeft een mooi robijn rode kleur. De neus heeft de wijn peperige tonen, aangenaam chocola en kruiden, zwarte kersen. Mooie zwoel geur, kruidig en aangenaam. De smaak is mooi vol en krachtig, sappig en lekker stevig. Mooi fruit in de smaak, met kersen en gedroogde pruimen, specerijen, zuidelijk en warm. De Salice Salentino is een volle en krachtige rode wijn en een uitstekende begeleider bij gegrilde varkenskoteletten, belegen kazen, maar ook bij gedroogd fruit en walnoten.


    Lees meer

  • 2016 Mocavero Primitivo del Salento 'Mocavero'

    Maak favoriet

    81 op voorraad

    Lekkere karakterwijn gemaakt door wijnhuis Mocavero uit Apulië (Puglia), gemaakt van 100% Primitivo druiven. Op de neus heerlijke fruitaroma's (kersen, pruimen, bessen) maar ook krentjes, kruiden, een vleugje drop en vanille. In de mond de smaak van bessen en zwarte kersen, stevige en toch rijpe tannines. De wijn is heerlijk zwoel, krachtig en peperig met een intens fruit boeket.

    Deze Primitivo combineert erg mooi met geroosterd vlees, wild & gevogelte en gerijpte kazen.


    Lees meer

  • 2016 Mocavero Negroamaro Salento Rosso 'Mocavero'

    Maak favoriet

    27 op voorraad

    Intense, krachtige wijn geproduceerd door het Italiaanse wijnhuis Mocavero, gelegen in de regio Apulië (ook wel Puglia). De druiven zijn afkomstig van veelal oudere wijngaarden en worden geplukt als ze perfect rijp zijn. Deze wijn heeft een mooie dieprode kleur, met hints van violet. De wijn heeft een volle, rijke smaak, met een intens boeket van bosbessen en tannine's die goed in balans zijn.

    Deze Negroamaro smaakt erg goed in combinatie met gebraden vlees en kazen met een volle, stevige smaak. Verder past deze wijn goed bij pastagerechten en ragout.


    Lees meer

  • 2013 Mocavero Salice Salentino Riserva doc 'Puteus'

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Heerlijke rode kwaliteitswijn gemaakt door wijnhuis Mocavero uit de regio Apulië (Puglia). Gemaakt van 80% Negroamaro, 20% Malvasia Nera of Lecce druiven.Op de neus ontdek je een warme en zuidelijke geur met een vleugje leer en kruidigheid, zwarte kersen en vanille. De smaak is vol, warm en zwoel, licht gerijpt met amandelen, kruidig, niet te zwaar, met goed sap, wat zuren en levendigheid. De Negroamaro druif zorgt bij deze wijn voor mooie bittertonen, stevigheid en tannines.

    Deze Puteus combineert perfect met wildgerechten (rund en gevogelte) en past ook goed bij gekruide gerechten en verschillende soorten vleeswaren zoals salami.


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen