Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Michael Seresin Momo Sauvignon blanc

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    Michael Seresin werd in Nieuw Zeeland geboren, maar werkt tegenwoordig als filmmaker in London. Michael is een overtuigd supporter van alles wat bio en organisch is. Het domein Seresin werd opgericht in 1992. Zowel de wijngaarden als de olijfbomen dragen een bio-certificaat. De Sauvignon is lichtgeel met groene tinten. De smaak is rijk aan wit en tropisch fruit. Ideaal bij alle soorten zeevruchten salades of als voorgerecht. Het best geserveerd bij 10 °.


    Lees meer

  • 2014 Michael Seresin Momo Pinot Noir

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De 2014 Pinot Noir van Michael Seresin uit de Momo-serie heeft intense tonen van zwarte kersen, zwarte frambozen en kreupelhout met hints van viooltjes en mos bedekte schors. Medium-bodied met een goed gebalnceerde tannines en verfrissende zuren ondersteunt door sappige bessen smaken met een een mooie lange afdronk met een aangenaam hartig / toasty karakter.


    Lees meer

  • 2014 Michael Seresin Sauvignon Blanc Marlborough

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De topper van Michael Seresin. Michael is een overtuigd supporter van alles wat bio en organisch is. Het domein Seresin werd opgericht in 1992. Zowel de wijngaarden als de olijfbomen dragen een bio-certificaat. Fonkelend mediumgeel waarna een opstuivend boeket vol citrus, ananas en rijpe kruisbes je neus verwent. Ook de smaak is heel complex vol ananas, kruisbes en een aangename minerale toets en mondt uit in een lange krachtige afdronk. Fraai bewaarpotentieel


    Lees meer

  • 2015 Michael Seresin Chardonnay

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Afkomstig van de ‘Raupo Creek’ en ‘Home’ wijngaarden. De handgeplukte druiven ondergaan een selectie op de sorteertafel alvorens de fermentatie op eiken vat. De wijn wordt heel licht gefilterd voor de botteling. De Chardonnay heeft een neus van honingzoete perzik, Golden Delicious appels, gember en piment met een vleugje van het bakken van brood. Medium-bodied, het heeft een prachtige zijdezachte textuur en tal van steenvruchten en eindigt met grote lengte. Samengevat is dit een goed geconcentreerde Chardonnay, complex, boterig maar met een hoge portie finesse en mooie frisheid. Een zalige chardonnay die niet voor niets 91/100 Parkerpunten heeft gekregen.


    Lees meer

  • 2014 Michael Seresin Leah Pinot Noir

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Michael Seresin werd in Nieuw Zeeland geboren, maar werkt tegenwoordig als filmmaker in London. Michael is een overtuigd supporter van alles wat bio en organisch is. Het domein Seresin werd opgericht in 1992. Zowel de wijngaarden als de olijfbomen dragen een bio-certificaat. Helder, glinsterende start met fonkelende traantjes tegen de wand. Een verfijnd geurpallet van kersen, mokka en nieuw leder. Subtiele hints van kruiden en toast. In de mond proeven we een ‘strak in het pak’ zittende Pinot Noir die mooi geconcentreerd is met sappig donker fruit en licht eik die als het ware je mond ‘coaten’ met lichte tannines. De pinot noir is medium-bodied en begint terughoudend maar komt dan laag voor laag vrij met een verfijnde tannines, een mooie zuurgraad en een lange afdronk.
    Lees meer

  • 2012 Michael Seresin Noa Pinot Noir

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Michael Seresin werd in Nieuw Zeeland geboren, maar werkt tegenwoordig als filmmaker in London. Michael is een overtuigd supporter van alles wat bio en organisch is. Het domein Seresin werd opgericht in 1992. Zowel de wijngaarden als de olijfbomen dragen een bio-certificaat. In het glas is Seresin Noa licht robijnrood van kleur zoals. De single Vineyard Noa Pinot Noir heeft tonen van aalbessen, frambozen en granaatappels met hints van sinaasappelschil, Provençaalse kruiden en aarde tonen. Licht van smaak met een prachtige zoete en zure 'bite' van tannines. Het vult de mond met frisse kersen en eindigt met kruidenaccenten. Een geweldig elegante rode Pinot Noir waar vele (duurdere) Bourgognes een puntje aan kunnen zuigen. De wijn heeft 90+/100 parkerpunten gekregen.
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen