Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Metairie Sauvignon blanc

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Métairie wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden gelegen tussen Narbonne en Limoux, op de weg naar de Pyreneeën. De Metairie is een 100% Sauvignion Blanc uit de Appelation Pays d'Oc. In het glas is deze zeer prettige frisse wijn goudgeel met groene schijn. In de neus citrusvruchten, groene aalbes en muskus. Levendig en fris in de mond, met een mooie continuïteit van de geursensaties. Gewoon een zeer prettig glas met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Aan te bevelen als aperitief, maar ook bij gegrilde vis en schaaldieren.
    Lees meer

  • 2016 Metairie Les Chênes Cabernet Sauvignon-Merlot

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    Métairie wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden gelegen tussen Narbonne en Limoux, op de weg naar de Pyreneeën. De Merlot en Cabernet wijnstokken staan aangeplant op bodems van kalk, klei, vulkanisch gesteente en zand en hebben een zuid/zuidoostelijke expositie en zijn gelegen in Aude. De wijnstokken hebben een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar. De rode wijn uit de Pays D'Oc is een blend van 65% Cabernet Sauvignon en 35% Merlot en is dus een bordeaux aandoende wijn. In het glas is de wijn diep robijnrood. De wijn heeft in de neus aroma's van bosgrond, klein bosfruit en een vleugje chocolade. De aanzet is krachtig en rond, gevolgd door een lange, intense afdronk.


    Lees meer

  • 2016 Metairie Les Barriques Merlot

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De Merlot wijnstokken staan aangeplant op bodems van kalk, klei, vulkanisch gesteente en zand en hebben een zuid/zuidoostelijke expositie en zijn gelegen in Aude. De druiven zijn afkomstig van wijnstokken van 20 jaar en ouder. Na de fermentatie rijpt de wijn in houten barriques van Frans eiken waarvan 1/3 nieuw hout. Deze 100% Merlot heeft een mooie rode uitnodigende kleur met in de neus intense aroma's van klein rood fruit zoals bes, braam, beetje framboos en licht vanille. De wijn is vol en robuust maar goed in balans en drinkt erg prettig.
    Lees meer

  • 2016 Metairie Les Barriques Viognier

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De wijngaarden zijn zuid/zuidoostelijk gelegen en komen uit verschillende gebieden van de Languedoc en de Viognier druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken. Korte schil-inweking gevolgd door lange alcoholische fermentatie in grote Franse eiken vaten gedurende 9 maanden. Deze 100% Viognier heeft in de neus bloemige en fruitige aroma's (vooral peer, perzik en abrikoos). De aanzet is vlezig doch ook verfrissend en de afdronk is lang en complex. Een zeer fraaie Viognier met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De wijn is zeer aan te bevelen bij visgerechten en wit vlees en ook erg lekker bij exotische en spicy gerechten.
    Lees meer

  • 2017 Metairie Les Barriques Chardonnay

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De wijngaarden voor de Chardonnay Les Barriques zijn zuid/zuidoostelijk gelegen op een koele helling aan de voet van de Pyreneeën. De chardonnay druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken bij een lage opbrengst van 45 hectoliter per hectare. Voor de vinificatie vindt een korte schil-inweking plaats gevolgd door lange alcoholische fermentatie in grote Franse eiken vaten gedurende 9 maanden. Deze 100% Chardonnay heeft een mooie strogele kleur. In de neus frisse aroma's van bloemen, citrus en pruimen. In de mond zacht en romig maar met een verfrissende afdronk. Het eiken is mooie geïntegreerd en overheerst niet.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen