Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Olivier Merlin Mâcon La Roche Vineuse

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Voor de witte Merlin Blanc worden de chardonnay druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vindt de alcoholische gisting plaats in eikenhouten vaten (40%) en in RVS tanks (60%). Na deze eerste gisting begint een lange opvoeding op ‘lies’ (eigen fijn bezinksel) met eens per week ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren van het bezinksel voor meer vet, mineraliteit en complexiteit). De malolactische gisting ontstaat spontaan. De wijnen zijn op deze manier volledig stabiel van structuur voor ze gebotteld kunnen worden. Er vindt geen klaring plaats. Een lichte filtratie op fijne kiezelaarde (kieselguhr) wordt soms toegepast, als het oogstjaar daar om vraagt. Dikwijls is dat niet eens nodig. Deze Bourgogne blanc wordt wel licht gefilterd na een opvoeding van 9 maanden. De Merlin Mâcon La Roche Vineuse is fris en zeer aromatisch, met nuances van exotisch fruit. In de mond fris en zuiver, soepel en fruitig, met aroma’s van witte perzik. Een heerlijke frisse chardonnay welke duurzaam is geproduceerd want Olivier Merlin gebruikt geen synthetische bestrijding- of bemestingmiddel.
    Lees meer

  • 2015 Olivier Merlin Pouilly-Fuissé

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Voor de witte Merlin Pouilly Fusé worden de chardonnay druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vindt de alcoholische gisting plaats in eikenhouten vaten (40%) en in RVS tanks (60%). Na deze eerste gisting begint een lange opvoeding op ‘lies’ (eigen fijn bezinksel) met eens per week ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren van het bezinksel voor meer vet, mineraliteit en complexiteit). De malolactische gisting ontstaat spontaan. De wijnen zijn op deze manier volledig stabiel van structuur voor ze gebotteld kunnen worden. Er vindt geen klaring plaats. Een lichte filtratie op fijne kiezelaarde (kieselguhr) wordt soms toegepast, als het oogstjaar daar om vraagt. Dikwijls is dat niet eens nodig. Deze Pouilly Fuse is zoals een goedef bourgogne behoort te zijn met een prachtige licht groengouden kleur in het glas. In de neus is de wijn fris en zeer aromatisch met nuances van witte perzik en peer en licht citrus fruit. In de mond is deze medium-bodied wijn fris en zuiver, soepel en fruitig, rond en gul, met opvallend zuivere mineraliteit in de lange finale. Een heerlijke frisse chardonnay welke duurzaam is geproduceerd want Olivier Merlin gebruikt geen synthetische bestrijding- of bemestingmiddel.
    Lees meer

  • 2014 Château des Quarts Pouilly-Fuissé Clos des Quarts

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Olivier Merlin is gevestigd in de Maconnais in het dorpje La Roche Vineuse, waar hij sinds 1987 met zijn vrouw Corinne wijn produceert; Olivier wordt gezien als een van de belangrijkste producenten van witte Mâconnais en heeft wijngaarden in o.a. Pouilly Fuissé en Saint Véran. Dominique Lafon is gevestigd in Meursault waar hij geweldige rode (Volnay) en witte (Meursault) wijnen produceert volgens de principes van de biologisch dynamische wijnbouw. Zijn wijnen zijn wereldwijd gezocht en zeer kostbaar. Dit is de eerste wijn van Dominique en Olivier samen, maar gebaseerd op de wijn die Olivier al maakte. De Clos des Quarts is een prachtwijn welke komt van een prachtige terroir. De wijn is in zijn jeugd al heerlijk, maar zal in de aankomende jaren alleen nog maar beter worden. De wijn is een 100 % chardonnay waarvan de oudste stokken dateren van 1917, slechts een klein deel van de wijngaard -die biologisch wordt bewerkt- is herplant. De oude stokken geven lage rendementen en zeer geconcentreerde druiven, wat een wijn oplevert met veel rijkdom maar ook mooie zuren en een prachtige mineraliteit.


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen