Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 26

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Valdesil Valderroa

    Maak favoriet

    75 op voorraad

    Een van de aankomende sterren uit de Valdeorras/Galicia is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello en de rode Mencia. Dit is een op-entop zomerse rode wijn welke in Spanje altijd licht gekoeld (14-15graden) wordt gedronken. Valdesil Valderroa is bereid van 100% mencía. De druiven groeien op 500 m boven zeeniveau, op de hooggelegen terrashellingen van de gemeenten Rubiá, A Rúa, Petín en O Bolo. De wijngaarden zijn gemiddeld 15 jaar oud. De Valderroa is Mencía in zijn puurste staat. De nabijheid van de Atlantische oceaan zorgt voor een ongekend frisse en delicate wijn (zeker voor een wijn uit deze prijsklasse).  De Valderoa heeft een heldere robijnrode kleur, met een granaatrode zoom. In de neus ruiken we verse pure tonen van aromatische rood fruit aroma's (framboos en pruim) met minerale elementen.  In de mond is de wijn vers, fris en intensief met mooi fruit en met goed geïntegreerde tannines maakt deze wijn perfect in balans. De Valderroa is een wijn met een een haast ongekende goede prijs/kwaliteit en kunnen we u van harte aanbevelen.


    Lees meer

  • 2015 Telmo Rodriguez Gaba Do Xil Mencia

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De zalige mencia van Telmo Rodriguez is biologisch. Drink deze zalige wijn licht gekoeld zo lekker. De Gaba Menica is een middel-zware, heerlijk en zeer stijlvol wijn, het meest geschikt voor de lente / zomer / herfst. Rijp fruit, kruiden, mineralen, mooie tannines en uitstekende afdronk. Gewoonweg heerlijk en een uitstekende begeleider van sushi en bijvoorbeeld spicy gerechten of bij droge worsten en tapas.


    Lees meer

  • 2012 Demencia Pyjama

    Maak favoriet

    2012 Demencia Pyjama

    Aanbiedingsprijs: € 11,50

    Normale prijs: € 13,50

    niet op voorraad

    Winnaar bij de poule wedstrijd voor Spanje tijdens de proeverij van de ALV van de Verenigde Vinologen Nederland op 30 maart 2014, en 2e in het algemeen klassement! Een krachtige, frisse maar elegante wijn, met mooie zuren waarin het fruit goed tot zijn recht komen. Pittige, fruitige, maar volle smaak met een mooie ronde afdronk. De Pyjama is volgens ons een van wijnen met de allerbeste prijs-kwaliteit verhouding die er momenteel is. Jammer dat er alleen maar een zeer beperkt aantal flessen is.
    Lees meer

  • 2015 Dominio de Tares Baltos

    Maak favoriet

    178 op voorraad

    De Baltos van de Dominio de Tares behoort tot de top 100 wijnen van Spanje volgens Winespectator en dat voor een wijn van deze prijs. Afkomstig van meer dan 45 jaar oude wijnstokken en heeft 6 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken. De Baltos van Dominio de Tares is gemaakt van de Mencia druif. De wijn is middelzwaar en zeer evenwichtig. Uitstekende Value for Money en een erg mooi glas wijn voor de prijs.

    Nummer 1 in de Perswijn editie van Oktober 2017
    Heeft een sterke aanbeveling gekregen van Hubrecht Duijker in Mei 2017
    Recognised in Wine Spectator magazine as one of Spain’s 'Best Buys.'
    Wine Spectator Rating 90 points
    Ranked 67th in the Wine Spectator Top 100


    Lees meer

  • 2013 Albamar Fusco

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De Albamar Fusco is een wijn gebaseerd voor 100% op de nobele Mencia druif en er wordt geselecteerd uit de oudste wijngaarden in het gebied. Erg verfijnde wijn met een optimale zuurgraad en prachtige tonen van rood en zwart fruit. De Albamar Fusco is perfect in balans en heeft veel overeenkomsten met de Bourgogne stijl maar dan een fractie van de prijs. Recent heeft de 2013 Fusco maar liefst 90 Parkerpunten gekregen.


    Lees meer

  • 2014 Dominio de Tares Cepas Viejas 0.5 ltr

    Maak favoriet

    46 op voorraad

    Prachtige Mencia van het fameuze huis Dominio de Tares. Deze Cepas Viejas geeft geweldig veel wijn voor het geld en verdient het Value for Money predikaat. De Cepas is een elegante wijn afkomstig van meer dan 60 jaar oude wijnstokken welke 9-12 maanden gerijpt heeft in Frans en Amerikaans eiken. In het glas heeft de Cepas Viejas een helder rode kleur met een diepe robijnrode tinten met paaarse schakeringen. Het is een complexe, romige wijn met fraaie tonen van chocolade, balsamico, zoethout, kruiden en bessen. De wijn is full-bodied met mooie zuurgraad, zijdeachtig en afgeronde tannines met een romig mondgevoel en  een lange afdronk. De Bierzo met de mencia-druif wordt (terecht) vergeleken met de Bourgogne. Deze mencia wijnen hebben zeer veel overeenkomsten met Pinot Noir wijnen maar dan een fractie van de prijs van een pinot noir bourgogne. De Cepas de Viejas stond in de top 100 van het jaaroverzicht van WineSpectator. Deze uitvoering zit in een fles van 0.5 liter. Ideaal voor 4 mooie glazen wijn.


    Lees meer

  • 2015 Valdesil Valderroa Carballo

    Maak favoriet

    56 op voorraad

    Een van de aankomende sterren uit de Valdeorras is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello en de rode Mencia. De bodega heeft zijn wijngaarden in de vallei Sil met zijn unieke leisteen bodems welke de wijnen van dit huis uniek maken. De Valderroa Carballo Mencia is afkomstig van oudere Mencia wijngaarden. De wijn is gefermenteerd in roestvrij staal en de malolactische fermentatie werd uitgevoerd in 500-liter Franse eiken vaten waarna de wijn 10-12 maanden zich verder mag ontwikkelen op gebruikt Frans eiken. De Carballo is de top-uitvoering van wijnhuis Val De Sil. Het is een medium bodied wijn met tonen van leder, rijpe rode vruchten, kruiden en kersen. De smaak voelt gepolijst, met wat warmte in evenwicht gehouden door een goede zuurgraad. Sluit uw ogen en proef een goede bourgogne maar dan tegen een fractie van de prijs.


    Lees meer

  • 2015 Albamar Nai

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Alleen de beste druiven worden gebruikt van verschillende percelen van minimaal 25 jaar oud in het gebied van de rivier de Cabe, in Ferreira de Panton. De wijngaarden zijn gelegen op bodems met een steile helling van graniet en leisteen en deze mineraliteit komt terug in de wijn. De wijn wordt opgevoed met een temperatuurgecontroleerde gisting en krijgt daarna 12 maanden opvoeding. Een prachtige 100% mencia. Veel rood fruit (kers, rode bes) en een uitermate verfijnde zuurgraad. Deze medium bodied wijn is fris en elegant en is een ideale lunch-wijn. Zoals met vele mencia-wijnen is lichtgekoeld (rond de 15 graden) de ideale drink-temperatuur. Rond en gestructureerd en soepel. De Albamar is een prettige elegante wijn.
    Lees meer

  • 2016 Descendientes de Jose Palacios Petalos del Bierzo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Descendientes de Jose Palacios Petalos is vol, rond en fris van smaak met aroma's van rijp zwart en rood fruit zoals zwarte kersen, bosbes, bramen, rijpe frambozen en aardbeien. Maar ook licht kruidig en een tikje aards met verfijnde tannines. Heerlijke Mencia wijn en heeft overeenkomsten met een mooie bourgogne (behalve met de prijs). De Petalos won de 1e plaats op het Prix de Sommelier (winnaar bij de rode wijnen) en de 2016 heeft maar liefst 92 punten gekregen van de Wine Spectator en 92 Punten van James Suckling gekregen.
    Lees meer

  • 2014 Dominio de Tares Cepas Viejas

    Maak favoriet

    34 op voorraad

    Prachtige Mencia van het fameuze huis Dominio de Tares. Deze Cepas Viejas geeft geweldig veel wijn voor het geld en verdient het Value for Money predikaat. De Cepas is een elegante wijn afkomstig van meer dan 60 jaar oude wijnstokken welke 9-12 maanden gerijpt heeft in Frans en Amerikaans eiken. In het glas heeft de Cepas Viejas een helder rode kleur met een diepe robijnrode tinten met paaarse schakeringen. Het is een complexe, romige wijn met fraaie tonen van chocolade, balsamico, zoethout, kruiden en bessen. De wijn is full-bodied met mooie zuurgraad, zijdeachtig en afgeronde tannines met een romig mondgevoel en  een lange afdronk. De Bierzo met de mencia-druif wordt (terecht) vergeleken met de Bourgogne. Deze mencia wijnen hebben zeer veel overeenkomsten met Pinot Noir wijnen maar dan een fractie van de prijs van een pinot noir bourgogne.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 26

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen