Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Marques de Riscal Limousin Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Verdejo druiven worden met de hand geplukt en vergisten en rijpen vervolgens 6 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten Dit geeft de wijn een compleet andere smaak van gedroogde vruchten, amandelen en minder frisse fruitgeuren. De smaak is vol en krachtig. Een zalige wijn bij het eten
    Lees meer

  • 2015 Marques de Riscal Finca Montico Verdejo

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze stuivende witte wijn van Marques de Riscal is droog, fruitig en vol van smaak. De smaak van de Finca Montico Verdejo kenmerkt zich door impressies van grapefruit, anijs en verfrissende zuren. De afdronk is rond, zacht en fris. De 2014 heeft maar liefst 92 parkerpunten en 92 peninpunten gekregen.
    Lees meer

  • Marqués de Riscal, Viñas Viejas Rosado

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De nieuwe top-of-the-range van spaanse rose wijn is zonder twijfel de Chirel Baron Centenarias Viñas Rosado rose. Slechts geproduceeerd in een zeer kleine oplage en is een wijn die met de jaren nog zal verbeteren (drinkvenster: 2018-2024). Deze rosé wijn is gemaakt van zeer oude wijnstokken van Grenache en Tempranillo gelegen op een van de hoogste terrassen van de rivier de Duero uit de beste wijngaarden van Marques de Riscal en komt van niet geënte oude wijnstokken. De wijn krijgt een zeer bijzondere opvoeding want de druiven worden voor enkele maanden in contact gebracht met het droessem van Sauvignon Blanc,nen dit geeft deze top rose een stukje extra frisheid en complexiteit. In het glas is deze Riscal rose zeer bleek, lichtzoze en helder. De neus heeft intense aroma's van aardbeien en frambozen, met bloemige noten. Het gehemelte is fris, fluweelachtig en uitgebalanceerd met een aangename, volle, zure sensatie en een fraai bittertje. Dit is een avant-garde wijn en een gastronomische topper


    Lees meer

  • 2015 Marques de Riscal Baron de Chirel Centenarias Verdejo

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De nieuwe top-of-the-range spaanse wijn is zonder twijfel de Chirel Baron Centenarias Verdejo Viñas welke afkomstig is van het Segovia deel van de Rueda appellation. De verdejo druiven komen van zeer oude wijnstokken gelegen op een hoogte van 900 meter op een zandig/leistenen terroir. De wijngaard is maar enkele ha groot dus hier worden maar rond de 3500 flessen van gemaakt. In de neus ruiken we subtiele tonen van vers gemaaid gras, grapefruit, romig eiken, venkel en anijs. Dit alles is zeer harmonieus in balans. In de mond heeft de wijn een mooie ietwat romige aanzet  met een levendige zuurgraad en zeer goed geconcentreerd en zuiver met een prachtige afdronk. Dit is een geweldige Spaanse witte wijn met een score van maar liefst 92 Parkerpunten en 94 Peninpunten.


    Lees meer

  • 2008 Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het vlaggenschip van Riscal - de Chirel Riserva- Deze wijn komt alleen in uitzonderlijke jaren op de markt. Een explosie van zoete tonen, gebrand hout en rijp fruit. Fluweelzachte wijn met een hele lange afdronk.


    Lees meer

  • 2012 Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Innovatief als altijd, heeft Marqués de Riscal enkele jaren geleden alles uit de kast gehaald om een nieuw vlaggeschip te creëren. Zo ontstond Baron de Chirel, in 1986. Geoogst van de allerbeste perceeltjes wijngaard van meer dan 40 jaar oude stokken. Zorgvuldig uitgezochte druiven, handgeplukt, en manueel geselecteerd. Alleen geproduceerd in top-oogstjaren, als alle variabelen optimaal zijn. Fermentatie vindt plaats bij 26 graden, maceratie niet langer dan 12 dagen. Malolactische vergisting in houten vaten van 20.000 liter, waarna de wijn 18 maanden rijpt in Amerikaanse vaten. Na minimaal een jaar flesrijping wordt de wijn vrijgegeven. De 2012 heeft 92+ Parkerpunten gekregen en 94 Peninpunten.


    Lees meer

  • 2011 Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Innovatief als altijd, heeft Marqués de Riscal enkele jaren geleden alles uit de kast gehaald om een nieuw vlaggeschip te creëren. Zo ontstond Baron de Chirel, in 1986. Geoogst van de allerbeste perceeltjes wijngaard van meer dan 40 jaar oude stokken. Zorgvuldig uitgezochte druiven, handgeplukt, en manueel geselecteerd. Alleen geproduceerd in top-oogstjaren, als alle variabelen optimaal zijn. Fermentatie vindt plaats bij 26 graden, maceratie niet langer dan 12 dagen. Malolactische vergisting in houten vaten van 20.000 liter, waarna de wijn 18 maanden rijpt in Amerikaanse vaten. Na minimaal een jaar flesrijping wordt de wijn vrijgegeven. De 2011 heeft 92 Parkerpunten gekregen en 93 Peninpunten.


    Lees meer

  • 2012 Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Innovatief als altijd, heeft Marqués de Riscal enkele jaren geleden alles uit de kast gehaald om een nieuw vlaggeschip te creëren. Zo ontstond Baron de Chirel, in 1986. Geoogst van de allerbeste perceeltjes wijngaard van meer dan 40 jaar oude stokken. Zorgvuldig uitgezochte druiven, handgeplukt, en manueel geselecteerd. Alleen geproduceerd in top-oogstjaren, als alle variabelen optimaal zijn. Fermentatie vindt plaats bij 26 graden, maceratie niet langer dan 12 dagen. Malolactische vergisting in houten vaten van 20.000 liter, waarna de wijn 18 maanden rijpt in Amerikaanse vaten. Na minimaal een jaar flesrijping wordt de wijn vrijgegeven. De 2012 heeft 92+ Parkerpunten gekregen en 94 Peninpunten. Dit betreft een magnum van 1.5 liter verpakt in een fraaie houten kist.


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen