Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Marengo Mario Valmaggiore Nebbiolo d'Alba

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Marco Marengo maakt opwindende wijnen, maar is nog steeds, een van die onder de radarproducenten en als gevolg daarvan hebben de wijnen een enorme waarde. De Valmaggiore is 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. de Nebbiolo druif is misschien wel de grootste rode druivensoort van Italië, die in de regio Piemonte verantwoordelijk is voor de grote rode wijnen van Barolo, Barbaresco en Roero. De wijn heeft een heldere kersenrode kleur met zachte tonen van rijpe kersen, stro, klei en alles in een mooi balans van fruit, zuurgraad en tannines. Overal een prachtige wijn.
    Lees meer

  • Marengo Mario Barolo Bricco delle Viole

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een verborgen juweel. De delle Viole is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Wijnmaken met inheemse gisten in horizontale tanks met roterende peddels gedurende 10/12 dagen. Malo-fermentatie en -rijping in Franse eiken barriques (25% nieuw) gedurende 24 maanden en verdere rijping in de fles gedurende 14 maanden. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur. Neus met violette, mint, kruidige en balsemieke hints. In de mond is het sappig met een goede structuur en een volledig lichaam. De finale is lang en pittig. Het drinkvenster van deze wijn is 2018-2028.


    Lees meer

  • 2014 Marengo Mario Barolo Brunate DOCG

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een verborgen juweel. De Brunate Barolo is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Een van de top Cru-wijngaarden van Barolo, gerijpt in 40 procent nieuwe eiken barriques. Een totaal ander profiel van wijn tot Bricco Viole, minder fruitig, geparfumeerd en primair, meer broeierig en betoverend maar toch verleidelijk. Dit toont een grote complexiteit, tonen van kruidnagel, cacao, kreupelhout, truffel en oregano met scherp rood kersenfruit. Dit is geen directe wijn, het is een serieuze, genuanceerde Barolo die de tijd zal nemen om te zijn prachtige kleuren te laten zien. Het drinkvenster van deze wijn is 2018-2028.


    Lees meer

  • 2012 Mario Marengo Brunate Riserva Barolo

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een verborgen juweel. Marco Marengo maakt opwindende wijnen, maar is nog steeds, bijna een van die onder de radarproducenten en als gevolg daarvan hebben de wijnen een enorme waarde. De Brunate Riserva Barolo is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Van een enkel perceel oude wijnstokken in Brunate dat geplant is in 1942. De wijn is geproduceerd op dezelfde manier als de andere Cru-wijnen - 24 maanden gerijpt in 25% nieuwe eiken vaten - maar nog een extra twee jaar in fles bewaard in de fraaie kelders van Marengo. Er zijn maar 900 flessen gemaakt. Het drinkvenster van deze wijn is 2020-2045.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen