Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 11

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Domaine Marc Colin & Fils Bourgogne AC Rouge

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De wijnstokken staan aangeplant op een onderbodem van kalksteen en klei en zijn aangeplant in 1985 en 1987. De volledige oogst geschiedt manueel en wordt uiterst streng geselecteerd. Vinificatie in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperaturen. Rijping in houten vaten gedurende 15 maanden. Deze Bourgogne A.C. Rouge is fruitig en elegant. Om zoveel mogelijk complexiteit, aroma's en kleur in de wijn te behouden, wordt deze niet gefilterd of geklaard. De Marc Colin Rouge heeft een mooie geparfumeerde heldere neus met tonen van kersen en cranberry. De smaak is fris met mooie heldere zuurgraad. Heerlijke elegante mooie frisse rode wijn waar jaarlijks maar ca 6000 flessen van worden gemaakt.
    Lees meer

  • 2016 Domaine Marc Colin & Fils Bourgogne AC Chardonnay La Combe

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Vinificatie en rijping gedurende 10 maanden in houten vaten waarvan slechts 5% nieuw frans eiken. Klaring en filtering alvorens botteling. Deze Chardonnay van Marc Colin is rijk van structuur en smaak en heeft aroma's van wit fruit. De Chardonnay La Combe heeft mooie tonen van amandel, walnoot en de neus ontwikkelt erg moi in het glas. De wijn heeft een mooie mineraliteit en goede zuurgraad, die zorgt voor veel finesse en fraicheur. Zoals Parker schrijft in zijn beoordeling is de La Combe een perfecte en betaalbare kennismaking met de geweldige wijnen van Marc Colin
    Lees meer

  • 2015 Marc Colin St-Aubin 1er Cru Les Combes

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Marc Colin is de de meeste bekroonde wijnboer uit St Aubin. Een witte 1er cru van St.Aubin is dan ook in veel gevallen een betere koop dan een aanzienlijk duurdere witte wijn uit een van de buurdorpen. De nabijheid van Chassagne Montrachet geeft deze wijn een romig, elegant karakter. In de mond aroma's van citrusfruit en een mooie mineraliteit. Kan gemakkelijk 10 jaar ouderen.
    Lees meer

  • marc colin en remiliy

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    De Saint Aubin 1er Cru en Remilly heeft een typische Puligny-achtige, minerale gedreven boeket: strak met fraaie hints van kalk. De wijn heeft een perfect uitgebalanceerde zuurgraad die klopt van start tot finish. De En Remilly van Marc Collin heeft een prachtig bewaarpotentieel (tot 2030+) waarbij deze pracht Bourgondier nog verder zal verbeteren met de tijd.Parker schrijft in zijn beoordeling: "This is superb"
    Lees meer

  • marc colin en remiliy

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Saint Aubin 1er Cru en Remilly heeft een typische Puligny-achtige, minerale gedreven boeket: strak met fraaie hints van kalk. De wijn heeft een perfect uitgebalanceerde zuurgraad die klopt van start tot finish. De En Remilly van Marc Collin heeft een prachtig bewaarpotentieel (tot 2035) waarbij deze pracht Bourgondier nog verder zal verbeteren met de tijd. Parker schrijft in zijn beoordeling: "This is superb"
    Lees meer

  • 2016 Marc Colin Puligny Montrachet Le Trèzin

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Puligny-Montrachet le Trezin heeft een uitgesproken helderheid in de neus: verse limoen en Granny Smith appels en een beetje kalk/mineralig. De smaak is zeer goed in evenwicht met een geweldige zuurgraad. In de mond is de Trezin de kiezelachtige (kalk, mineralig) afwerking die typisch is voor deze Premier Cru. Erg mooi. De wijn heeft 90 Parkerpunten gekregen en Marc Colin wordt gezien als een van de beste producenten van de Bourgogne. De uitspraak van Neal Martin in de Wine Advocate is veelzeggend "Okay, I'm going to say it. Shoot me if I'm wrong. Domaine Marc Colin are currently making some of the greatest whites in Burgundy
    Lees meer

  • 2015 Marc Colin Chassagne Montrachet Encegnieres

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De 2015 Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft net een beetje meer nieuw hout dan Marc Colin normaliter gebruikt in zijn andere premiers crus. De Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft expressieve tonen van honing en abrikoos. De smaak is rijk in stijl met licht honingzoet fruit gecombineerd met een goede zuurgraad, wat leidt tot een gewichtige afwerking met veel "grandeur." Vleiend en verleidend in stijl. Les Encegnieres komt uit Chassagne welke grenst met Puligny, gelegen aan de voet van de helling onder de prestigieuze Batard-Montrachet op klei en kalksteen bodems.
    Lees meer

  • 2016 Marc Colin Chassagne Montrachet Encegnieres

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft net een beetje meer nieuw hout dan Marc Colin normaliter gebruikt in zijn andere premiers crus. De Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft expressieve tonen van honing en abrikoos. De smaak is rijk in stijl met licht honingzoet fruit gecombineerd met een goede zuurgraad, wat leidt tot een gewichtige afwerking met veel "grandeur." Vleiend en verleidend in stijl. Les Encegnieres komt uit Chassagne welke grenst met Puligny, gelegen aan de voet van de helling onder de prestigieuze Batard-Montrachet op klei en kalksteen bodems.
    Lees meer

  • 2014 Marc Colin Chassagne Montrachet Encegnieres

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft net een beetje meer nieuw hout dan Marc Colin normaliter gebruikt in zijn andere premiers crus. De Chassagne-Montrachet les Encegnieres heeft expressieve tonen van honing en abrikoos. De smaak is rijk in stijl met licht honingzoet fruit gecombineerd met een goede zuurgraad, wat leidt tot een gewichtige afwerking met veel "grandeur." Vleiend en verleidend in stijl. Les Encegnieres komt uit Chassagne welke grenst met Puligny, gelegen aan de voet van de helling onder de prestigieuze Batard-Montrachet op klei en kalksteen bodems.
    Lees meer

  • 2016 Domaine Marc Colin & Fils St Aubin 1er Cru la Chateniere

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De Saint Aubin 1er Cru de Chatenière heeft een van de meest Puligny-achtige boeketten wat zich vooral typeert door de mineraliteit in de wijn wat het gevolg is van de het vuurstenen terroir in Saint Aubin. In het glas is de wijn strogeel met witte bloemen. Tamelijk open en breed in eerste instantie en bouwt voort op een lange intense finish. De smaak van de la Chateniere is fris met een zeer fraai zuurgraad en mooi geintegreerd hout. Deze wijn zal zoals alle wijnen van Colin met de jaren nog vebeteren en heeft een groot potentieel. Dus als het lukt ontkurk deze pracht witte bougogne van Marc Colin pas in 2017. De wijn heeft 91 Parkerpunten gekregen en Marc Colin wordt gezien als een van de beste producenten van de Bourgogne. De uitspraak van Neal Martin in de Wine Advocate is veelzeggend "Okay, I'm going to say it. Shoot me if I'm wrong. Domaine Marc Colin are currently making some of the greatest whites in Burgundy


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 11

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen