Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Bodega Iniesta Corazón Loco Tinto

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Bodega Iniesta is het familiebedrijf van Barcelona's stervoetballer Andrés Iniesta. Corazón Loco is een volle, krachtige wijn, blend van Syrah & Tempranillo. In het glas heeft de wijn een intense kersenrode kleur met in de neus tonnen van rood en zwart fruit zoals bramen, zwarte bessen en kersen met hint van violen en zoethout van de syrah. In de mond is de wijn medium-bodied, soepel, mooi fruit maar met een 'byte' De Corazon Loco is een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en wij adviseren (zoals de Spanjaarden dit ook doen) de wijn te drinken rond de 16 graden.
    Lees meer

  • 2017 Bodega Iniesta Corazón Loco Blanco

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Iniesta Corazón Loco Blanco is een blend van Sauvignon Blanc en Verdejo komen van wijngaarden gelegen in Fuentealbilla in la Manchuela en worden verticaal op de heuvels aangeplant. Door de hoogte is er een groot verschil tussen de dag - en nachttemperatuur wat de wijn een mooie blaans geeft tussen het fruit en de zuurgraad. Dit resulteert in een wijn die het hart op hol brengt... Corazón Loco. In het glas heeft de wijn een licht gele kleur met een groene zweem. In de neus mooie tonen van venkel, vers hooi en tropische vruchten. In de smaak komen de tropische fruittonen terug; mango, passiefruit. Mondvullend en aangename bite. De afdronk is fris en aromatisch.
    Lees meer

  • 2011 Bodega Iniesta Finca El Carril Tinto

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Bodega Iniesta is het familiebedrijf van Barcelona's stervoetballer Andrés Iniesta. Toegankelijke rode wijn met een mooie donkere, levendige kersenkleur en op de neus een hoge aromatische intensiteit (rijp fruit, kruiden, vanille en kokosnoot als gevolg van het Amerikaans eiken). De smaak is fris en zalvend, met zachte en gepolijste tannines, met heerlijke fruittonen. Complex en elegant met een lange en evenwichtige afwerking. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en wij adviseren (zoals de Spanjaarden dit ook doen) de wijn te drinken rond de 16 graden.

    Past erg goed bij rundvlees, lam, stoofschotels, wild, ossehaas, geroosterd/gegrild vlees en diverse harde kaassoorten. 

     


    Lees meer

  • 2015 Finca Sandoval El Fundamentalista

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Victor de la Serna blijft innoveren en tovert nu weer iets fraais uit de hoge hoed. Zijn wijnen worden altijd aanbeden door de wijndeskundigen & critici en dat is ook weer gebeurt met deze nieuwe wijn: de El Fundamentalista. De El Fundamentalista is een unieke blend van Monastrell en Syrah. Deze Sandoval heeft een fris karakter vooral omdat de druiven worden geteeld op grotere hoogte (duidelijk hoger dan dat normaal gebeurt met Monastrell) op Castillejo de Iniesta op ongeveer 850 meter hoogte. In het glas is de El Fundamentalista helder robijnrood met in de neus fraaie tonen van rode bessen en aromatische kruiden. De smaak is licht, elegant en verfrissend met een mooie zuurgraad en een zeer fijne textuur met een smakelijke finish. Een zeer fraaie en schaarse wijn waar bijna niet valt aan te komen. De wijn heeft 90 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

  • 2011 Finca Sandoval Salia

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    Parker schrijft over de Saslia van Sandoval: It is an impressive, ridiculously low priced beauty. Dit is een verleidelijke stevige wijn met een goede combinatie in zuren, kracht en met mooi versmolten tannines.
    Lees meer

  • 2012 Finca Sandoval Signo Bobal Manchuela

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Prachtig donkerrode, krachtige kleur met duidelijke tonen van zwart fruit en pruimen met aardse invloeden zoals kruidnagel en ceder en fraaie maar niet overheersende houttonen. Dit is een hele fraaie indrukwekkende wijn en is een uitgesproken eet-/wildwijn op hoog niveau met een formidabel culinair potentieel: haarwild als hert, wildzwijn en ook haas op de klassieke wijze bereid (à la royale).
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen