Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Bodegas Magallanes Vitisfera

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    Een rode wijn uit de Ribera del Duero geproduceerd door de godfather van de Ribera del duero - Cesar Muñoz en wordt exclusief in Nederland geleverd door Grandcruwijnen.nl. Dit is zo erg goed en qua prijs/kwaliteit ongekend. Ben u op zoek naar een mooie unieke rode wijn uit de Ribera welke ook nog zeer betaalbaar is probeer dan deze unieke Vitisfera van Bodegas Magallanes. U zult gegarandeerd versteld staan.
    Lees meer

  • 2013 Bodegas Magallanes Seleccion Cesar Munoz Cienfuegos Fermentado en Barrica

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De wijn is een mix van albarino, Godello en Verdejo en de wijngaarden zijn alleen zeer oud (de Verdejo wijngaard is ruim 70 jaren oud en de Albarino 35 jaar en de Godello maar liefst 90 jaar oud. In alle gevallen liggen de wijngaarden op een zanderige, leemachtige bodem met een hoge concentratie aan keien. Dit geeft deze wijn dan ook een prachtige mineralig karakter. Dit een zeer complexe wijn rijk aan nuances, van wit fruit en bloemen nuances en fijne rokerig elementen. De smaak is zeer levendig en prachtig in balans met een minutenlange afdronk. De wijn is stevig en rokerig zonder overdreven boterig te worden. Dit is een echte geniet wijn.


    Lees meer

  • 2014 Bodegas Magallanes Selecion Cesar Munoz

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een van de meest gereputeerde wijnmakers in de Ribera levert topwijnen af. Een van de hoogst gelegen en koelste wijngaarden (1000 meter) brengt een stevige, kruidige topper en is een nog zeer betaalbaar Ribera. De wijn fermenteerde in 8000 liter eiken vaten met een zachte vinificatie om over-extractie te voorkomen. Het rijpt in Franse eiken vaten gedurende 20 maanden. De Magallanes heeft een broeierige neus van specerijen, tabak , viooltjes en braam. Het is een zeer fraaie volle wijn die nog wel een aantal jaren mag rijpen en anders is zeker het devies: Decanteren.  De wijnmaker is Cesar Muñoz en deze heeft een lange ervaring in de wijnbouw en heeft hij gewerkt in Frankrijk (Madiran), gevolgd door een jaar bij Vega Sicilia . Cesar werkte ook in Jerez en sinds 1997 leidt hij een team van oenologen samen met wijngaarden in Ribera del Duero en andere gebieden zoals Costers del Segre, Aragon en Chili

    92/100 Parker


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen