Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Henriques & Henriques Madeira Sercial 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    10 jaar oude Madeira van de Sercial druif. Producent is het unieke wijnhuis Henriques & Henriques.De druiven groeien op zo'n 600 - 750 meter boven zeeniveau, op een basalt bodem die rijk is aan magnesium, zwavel, ijzer, en aluminium. De druiven zijn volledig ontsteeld, geplet en geperst en werden vervolgens bij een gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks gefermenteerd, waarna houtopvoeding op Amerikaans en Frans eiken.

    Prachtig ontwikkelde, complexe, droge wijn. Mooi amber van kleur, op de neus zuiver, licht rokerig met walnoten, abrikozen en vanille. In de mond droog met een lichte zuurgraad en fijne smaken van noten en houtopvoeding. De wijn wordt gekenmerkt door een extreem lange afdronk. 

    Perfect als aperitief. Ook zeer geschikt bij een frisse salade, gerechten met vis. Ook heerlijk bij jonge kaassoorten of een schaaltje noten of olijven.


    Lees meer

  • Henriques & Henriques Madeira Malvasia 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Malvasia Madeira 10 years old van het unieke wijnhuis Henriques & Henriques, het enige wijnhuis op geheel Madeira die eigen wijngaarden in bezit heeft.

    De madeira is diep oranje van kleur met een licht groene sprankeling met intense aroma's van noten, honing en een vleugje hout. Vol, verfijnd en complex gehemelte met noten, rozijnen, koffie en karamel. De afdronk is rijk, fris en lang. Prachtig ontwikkelde wijn, aanrader!

    Serveeradvies 12ºC. Kan erg goed als aperitief worden gedronken en smaakt ook geweldig bij blauwschimmel kazen (bijv. Roquefort). Chocolade is ook een perfecte combinatie bij deze madeira.


    Lees meer

  • Henriques & Henriques Madeira Verdelho 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Levendige, goed ontwikkelde 10 years old Madeira gemaakt van Verdelho druiven. De wijn heeft een barnsteen kleur met gouden en groenachtige nuances. Op de neus aroma's van gedroogd fruit (voornamelijk rozijnen), honing en hout. Goed uitgebalanceerde smaken, complex, levendig, fris met een lichte zuurgraad en een fijne, lange afdronk.

    Een uitstekend aperitief! Smaakt ook erg goed bij een kaasplankje met gezouten kazen. Ook heerlijk bij noten en olijven. Serveertemperatuur 11ºC


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen