Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 40

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Bodegas Castano Macabeo Chardonnay

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een producent die graag vasthoudt aan traditie en niet onder druk van commercie allerlei kunstgrepen aanwendt om maar aan een gemiddelde smaak te kunnen voldoen. Daardoor ontstaan er wijnen met een geheel eigen karakter en identiteit. Bestrijdingsmiddelen worden zo weinig mogelijk gebruikt en op een deel van de wijngaard wordt inmiddels helemaal biologisch gewerkt. Een gedeelte van de vergisting vindt plaats in houten vaten, wat de wijn een licht houtaroma meegeeft. Bodegas Castaño is vandaag de dag een van de meest gerespecteerde wijnproducenten van Zuid-Oost Spanje. De Castano Macebo/Chardonnay is zoals de naam al doet vermoeden een blend van beiden druiven. De wijn geurt naar wit fruit als appel en peer. Licht rokerig aroma. Vol in de mond met een uitgebalanceerde afdronk. Dit is een wijn met een haast ongekend goede prijs/kwaliteit verhouding.
    Lees meer

  • 2017 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Blanco

    Maak favoriet

    191 op voorraad

    De Protocolo komt van wijngaarden gelegen in de Tierra de Castilla, A.O.C. gemaakt door het fameuze wijnhuis Dominio de Eguren (bekend van de Nieta, Sierra Cantabria, Bosque, aAmirez, Alabaster, San Vicente) en onderscheid zich door zijn strenge selectie en is in bezit van de beste wijngaarden in Spanje van slechts alleen oude authentieke wijngaarden waar bewust lage opbrengsten vanaf komen. De Protocolo Blanco is een ecologisch geproduceerde wijn en is gemaakt van 100% Macebo druiven en die geven hem zijn fruitige karakter met de een zeer fraaie zuurgraad. De Protocolo blanco is een droge, frisse witte wijn met in de neus wit fruit zoals appel en perzik)en bloemen. De Protocolo heeft een goede zuurgraad en een aangenaam bittertje in de afdronk. Slogan van Eguren bij de Protocolo wijn is dan ook: “An everyday wine. Best-value.” Voor ons een van de beste wijnen prijs in ogenschouw nemen en dan ook nog organisch geproduceerd dus geen toevoegde sulfieten, kunstmest of gif.

    Biologisch gecertificeerd


    Lees meer

  • 2016 Dominio de la Vega Anacal Blanco

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Deze heerlijk frisse Anacal Blanco is een witte wijn gemaakt van 80% macabeo en 20% Sauvignon Blanc druiven uit de streek Valencia in Spanje. De Anacal Blanco van Dominio de la Vega is een heerlijke frisse, lichte witte wijn met een zeer fruitige afdronk. De wijn heeft een intens perzik en abrikoos aroma en is lichtgeel van kleur met groene tinten. De wijn heeft 86 Penin punten gekregen. Ongekend voor een wijn uit deze prijsklasse en dit is een erg fraai glas wijn voor de prijs

    Een heerlijke terraswijn! Ook lekker bij frisse salades, pastagerechten en vis.


    Lees meer

  • 2017 Albet I Noya Petit Albet Blanc

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze zalige vriendelijke witte wijn heeft volume door de Chardonnay en frisheid met de Xarel.lo. Op het etiket zien we de voeten van de kleine Lluc, de jongste zoon van Toni Albet. Dit is ook de eerste wijn die ze bottelen met schroefdop. Over alles is nagedacht. Het resultaat mag er zijn. En qua prijs-kwaliteitverhouding is deze Petit Albet een onvervalste voltreffer! De Petit Blanci is helder en jong van kleur. In de neus opstuivend fruit, appel, kruisbes, bloemig accent, beperkte toetsen van de Chardonnay en wat typische mediterrane kruidigheid van de Xarel.lo. Het geheel perfect fruitig droog van smaak met meer dan voldoende vulling en fruit. Lekker!
    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Idilicum Extra Brut

    Maak favoriet

    258 op voorraad

    De Extra Brut uitvoering van onze meest populaire cava dus droger en strakker dan de normale Idilicum. Een lekkere kwaliteits cava deze Idilicum Extra Brut die ook nog eens zeer vriendelijk van prijs is en behoort tot onze meest populaire Cava. Deze Idilicum heeft een bleek gele kleur met groene highlights en fijne, elegante bubbels. Fijne aromatische tonen van fruit (appel en citrus) en ook van witbrood. In de mond beschikt deze cava over zeer goed geïntegreerde en levendige kooldioxides met lichte bak-aroma's en is deze fris en perfect in balans en lekker droog en mineralig. Kan heel goed op zichzelf worden gedronken. Smaakt ook heerlijk bij vis en zeevruchten, salades, rijst- en pastagerechten, Aziatische gerechten, pittige gerechten en bij de meeste voorgerechten.


    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Idilicum Brut

    Maak favoriet

    249 op voorraad

    Een lekkere kwaliteits cava deze Idilicum Brut die ook nog eens zeer vriendelijk van prijs is en behoort tot onze meest populaire Cava. Deze Idilicum heeft een bleek gele kleur met groene highlights en fijne, elegante bubbels. Fijne aromatische tonen van fruit (appel en citrus) en ook van witbrood. In de mond beschikt deze cava over zeer goed geintegreerde en levendige kooldioxides met lichte bak-aroma's en is deze fris en perfect in balans.

    De Macabeo wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en groeien in een wijngaard op 750 meter hoogte op een klei-kalsteen bodem. De druiven worden begin september zorgvuldig en met de hand geplukt waarbij al een eerste selectie plaatsvindt zodat alleen de beste druiven gebruikt worden. De cava blijft ongeveer 10 maanden in contact met de droesem (sur lie) voor meer complexiteit. 

    Kan heel goed op zichzelf worden gedronken. Smaakt ook heerlijk bij vis en zeevruchten, salades, rijst- en pastagerechten, Aziatische gerechten, pittige gerechten en bij de meeste voorgerechten.


    Lees meer

  • Celler del Roure, Cullerot, 2016

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Celler del Roure is zonder meer de pionier en topwijnmaker van de appellatie Valencia. Voorheen vooral bekend voor bulkwijnen, heeft deze regio zich onder zijn invloed en die van Dominio de la Vega opgewerkt tot een van Spanjes meest interessante regio'sen heeft het gebruik van amfora's terug op de wijnkaart gezet.

    Cullerot betekent dikkopje zoals je ook zien op het logo. Sinds enkele jaren heeft men zich op Celler del Roure verdiept in de recuperatie van oude cépages van de streek. Ook de vinificatie in amforen, die op dit oude domein nog aanwezig waren, gebeurt zoals vroeger. Cullerot werd in 2010 voor het eerst gecommercialiseerd. Productie van 24.000 flessen. 20% van de druiven ondergaat een schilmaceratie gedurende 12 uur op lage temperatuur. Alcoholische gisting in lemen ‘tinajas’ of amforen van 800 tot 3000 liter, gevolgd door een rijping van 6 maanden. In het glas geven we de wijn wat lucht om zijn geuren vrij te geven. Zowel fruitgeuren van het type rijp wit fruit treffen we aan, maar ook anijs en wat bloemige exotische hints met een discrete mediterrane handtekening. De smaak zet vol, fruitig en droog aan met een breder middenrif. Sappig en samenhangend met beperkt zuurtje.

    91/100 Parker


    Lees meer

  • 2017 Dominio de la Vega Recuerdame Sauvignon Blanc

    Maak favoriet

    107 op voorraad

    ZOLANG VOORRAAD STREKT: ORIGINELE WIJNKOELER BIJ AANSCHAF VAN 6 FLESSEN

    Een top witte wijn deze Recuérdame met zijn bleke, goudgele tint met een enkele groene nuance. Op de neus vertoont de wijn een mooie aromatische symfonie van vers fruit (ananas, grapefruit, Mediterraanse citrus) en witte bloemen. In de mond is een frisse, droge, fruitige wijn te ontdekken met een opmerkelijk volume die de zuurgraad een ietsje verlaagd, wat zorgt voor een uiterst elegante en zeer gebalanseerde wijn. De Recuérdame is gemaakt van 100% Sauvignon Blanc. Past bij uitstek bij alle soorten vis, zeevruchten of wit vlees, salades met vis, pasta- en rijstgerechten. Ook heerlijk bij een toastje, een handje noten en bij vers fruit. Kortom, een wijn die eigenlijk geschikt is voor iedere gelegenheid. 92 puntos Guía Repsol 2017. Deze Sauvignon/Blanc heeft een ongekend goede/prijs kwaliteit verhouding en is een fractie van de prijs voor wat je voor een eensgelijke kwalitiet moet betalen voor een Sauvignon Blanc in de Loire of Nieuw Zeeland


    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Authentique Reserva Brut Nature

    Maak favoriet

    29 op voorraad

    De Authentique is een Brut Nature wat betekent dat het geen toegevoegde suikers heeft en maximaal 3 gr. restsuikers heeft. Dus dit is voor de liefhebbers (zoals wij) van een droge Cava. De Cava wijn heeft een zeer lichtgele kleur en een hele fijne bubbel (perlage). In de neus is de wijn uitdagend en fris met in volledige harmonie fris bloemig, een beetje witboord en citrusvruchten. In de mond is de Authentique Cava zeer prettig. De wijn is bruisend maar zeer verfijnd zonder dat het je mond uit "bubbelt" en een ietwat romig mondgevoel. We proeven en ruiken ook licht ziltige tonen en in de verte wat gist en brioche agv de lange rijping op op zijn droesem. Dit is een geweldige aperitief en een geweldige begeleider bij een Fruit du Mer, Oesters maar ook erg lekker bij aziatische (pittige) gerechten en Ideaal bij "tapas".
    Lees meer

  • La Madre Vermouth

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    La Madre is een One-man-project van Josep Maria Castillo, die vroeger als oenoloog in verschillende wijndomeinen in Terra Alta werkte. Vandaag keert hij terug naar zijn roots met deze vermout. De basis wijn voor deze vermouth bestaat voor 60% Garnatxa blanca, 40% Macabeu60% Garnatxa blanca, 40% Macabeu en hieraan wordt een unieke mix aan kruiden aan toegevoegd. De botanicals (gentiaan, nootmuskaat, boerenwormkruid, lavendel, vanille, koningsdistel, zoethout, kardemom, kaneel, steranijs, alsem, duizendguldenkruid, kalmoes) worden gehydrateerd in amfora's gedurende 24 uur. Aan de gehydrateerde botanicals wordt vervolgens wijn toegevoegd, waarna de maceratie start gedurende 30 dagen. Het resultaat is de moederessentie van de vermout of 'la Madre del Vermouth'. Deze moederessentie wordt verder op eikenhouten vaten gelagerd gedurende 6 maanden, zodat er nog een grotere complexiteit ontstaat tussen de verschillende botanicals.  Pracht Vermout


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 40

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen