Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Lustau Manzanilla Papirusa sherry (0.375ltr)

    Maak favoriet

    26 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. Beoordeeld met 92 Parkerpunten. Flesje van 0.375 ltr
    Lees meer

  • Lustau Puerto Fino sherry

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige sherry van het fameuze huis Lustau. Intens, smaakvol. Een uitstekend aperitief maar ook een uitstekende begeleider bij vis- en schaaldieren.
    Lees meer

  •  Lustau Manzanilla Papirusa sherry

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. 

    94/100 Peñín 
    92/100 Parker


    Lees meer

  • Lustau Manzanilla Pasada Almacenista de Sanlucar

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Non Vintage Lustau Manzanilla Pasada Almacenista is gemaakt uit 100% Palomino druiven uit de wijngaarden in de buurt van Puerto de Santa Maria gelegen in de buurt van de zee. Deze Manzanilla heeft een buitengewoon proces van oxidatie ondergaan van ruim 30 jaar die de wijn een grote aromatische complexiteit geeft met hints van groene appels en een maritieme aanraking. Heerlijk droog met, body en verfrissende zuren.
    Lees meer

  • Lustau, Fino del Puerto Almacenista José L. González Obregón

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Lustau presenteert hoogwaardige wijnen van kleine winkeleigenaren van Jérez, Sanlúcar en El Puerto die trouw zijn aan een zorgvuldige en ambachtelijke uitwerking zoals in het geval van deze Fino del Puerto de José Luis González Obregón, zeer lichtgeel en droog in de mond. Dit is een eersteklas Fino.
    Lees meer

  • Lustau Vermouth

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Wat de vermout (of Vermut of Vermouth) van Lustau zo bijzonder maakt, is de samenstelling. Vermut Lustau wordt namelijk niet geproduceerd door een basiswijn te versterken met (wijn)alcohol, maar door twee Sherry wijnen (die al een alcoholpercentage van 15% of hoger hebben) te combineren. Eén daarvan is een Pedro Ximénez en de ander een Amontillado. Beiden hebben 10 jaar of langer op eikenhout gerijpt. De wijnen worden vervolgens gebruikt om meer dan tien botanicals zoals gentiaan, salie, absint, koriander en sinaasappelschil afzonderlijk macereren. De gemacereerde Sherry’s worden later door een Masterblender tot een vermout gemélangeerd. Lustau is niet in te delen in een stijl van vermout, maar is zeker voor liefhebbers van Sherry de moeite waard om eens te proberen.
    Lees meer

  • Lustau Almacenista Fino del Puerto de la Cuesta

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Non Vintage Lustau Almacenista Jose de la Cuesta is geproduceerd uit 100%P alomino druiven van wijngaarden gelegen bij de zee in Puerto de Santa Maria. Deze sherry heeft een kastanje kleur met een groen-oranje randen. De sherry heeft fraaie, zuivere tonen zeewier, geroosterde noten, cake en sinaasappel en amandelen. Deze sherry is in in de mond medium bodied smaak met een rokerige en ietwat zouterig/ziltig karakter wat zo typerend is is de El Puerto regio. Deze sherry heeft karakter en een lange afdronk met hierin mooie tonen van noten en koffie.
    Lees meer

  • Lustau Manzanilla en Rama Spring

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    In het Jerez-gebied is er een groeiende tendens onder wijnhuizen om de wijnen "en Rama" vrijlaten, dwz Fino-wijnen of manzanilla wijnen die bijna rechtstreeks uit het vat en minimaal gefilterd en verder zonder behandeling voor stabilisatie dus de wijn in zijn meest natuurlijke toestand. Zeer recent (2017) heeft Lustau de Manzanilla en Rama, uit Sanlúcar de Barrameda vrijgegeven. De wijn heeft een intensere kleur dan gebruikelijk bij manzanillas en heeft goud schakeringen. De Lustau de Manzanilla en Rama, heeft een complexe neus, intens aromatisch, bloemrijk, met gerookte tonen gebak en een ziltigheid die doet denken aan de zee. In het gehemelte heeft de wijn een frisheid en mineraliteit en een zeer aangename bitterheid. Een pracht sherry in een fles van 0.5 liter
    Lees meer

  • Lustau Fino en Rama Puerto de Santa Maria Spring

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    In het Jerez-gebied is er een groeiende tendens onder wijnhuizen om de wijnen "en Rama" vrijlaten, dwz Fino-wijnen of manzanilla wijnen die bijna rechtstreeks uit het vat en minimaal gefilterd en verder zonder behandeling voor stabilisatie dus de wijn in zijn meest natuurlijke toestand. De Fino del Puerto '3 en Rama' is gevestigd in Bodega del Drago, gelegen in het Caballero-complex, op minder dan 1,6 km van het strand van La Puntilla. Twee vaten van een solera zijn door Manuel Lozano geselecteerd om te worden gebotteld. De Lustau En Rama Fino de El Puerto de Santa Maria heeft een delicate neus met peer, rozemarijn, amandelen, ziltheid en de typische El Puerto geuren zoals jodium en zeebries/zout In de mond is de El Puerto Lustau fruitig, notig met een lichte rook-smaak en groene olijven. Deze sherry is zeer elegant
    Lees meer

  • Lustau Palo Cortado Península

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een mind-blowing sherry is de non vintage Lustau Palo Cortado Península Reserva. Net als alle Lustau sherry met uitzondering van de Oost-India, wordt het gemaakt van de Palomino rassen. De wijn komt uit 30 jaar oude vaten. Deze Lustau is een droge, intense sherry en biedt ongelooflijk complexe nootachtig aroma,'s en het vertegenwoordigt een stijl die valt tussen de Amontillado en de zwaardere Oloroso. Deze sherry heeft maar liefst 96 Parkerpunten ontvangen en valt in de absolute ere-divisie maar is qua prijs nog zeer acceptabel.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen