Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2008 Lopez de Heredia Vina Cubillo Tondonia

    Maak favoriet

    67 op voorraad

    In een van de meest prestigieuze wijngaarden in La Rioja komt deze Vina Cubillo van Tondonia. De Vina Cubillo Crianza is hun meest bekende wijn waarbij de druiven afkomstig zijn van de Cubillo wijngaard. De Cubillo is een blend van de gebruikelijke 70% Tempranillo, 20% Garnacho, 5% Graciano en 5% Mazuelo druiven gefermenteerd in oude eiken vaten met natuurlijke gisten en verder gerijpt in vat voor drie jaar. Hierna kan de wijn nog verder rijpen. De kleur is helder robijnrood. Aanhoudend aroma met een consistente textuur met wat hinten van drop. De smaak is zacht, fris en heerlijk aanhoudend. Deze klassieke Rioja heeft niets van doen met de moderne Rioja's die op Frans eikenhout rijpen. Een wijn voor de liefhebber van klassieke Rioja's!

    92/100 Parker


    Lees meer

  • 2003 Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Lopez de Heredia behoeft eigenlijk geen introductie. De wijngaarden zijn gelegen op de rechteroever van de rivier de Ebro in Haro (Rioja Alta). De Tondonia wordt nog op een traditionele manier gemaakt waarbij gisting van het most met schillen wordt gedaan in grote eikenhouten vaten van 240ltr voor ongeveer 7 dagen. De tweede gisting vind plaats op bordeaux vaten en is relatief lang (tot zes maanden). Daarna rijpt de wijn voor ruim 6 jaar in gebruikte frans eiken waarna er nog enkele jaren flesrijping is voordat de Tondonia op de markt komt. De 2003 Vina Tondonia Reserve is een blend van 70% Tempranillo, 20% Garnacha en 10% Mazuelo en Graciano. Nadat de wijn is blootgesteld aan een flink portie zuurstof ontvouwt zich een fraai pallet aan geuren waarin kersen, leder, sigaar als eerste naar voren komen. De wijn is medium bodied en de smaak is fraai en evenwichtig. 90 Parkerpunten.
    Lees meer

  • 2006 Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva

    Maak favoriet

    95 op voorraad

    Lopez de Heredia behoeft eigenlijk geen introductie. De wijngaarden zijn gelegen op de rechteroever van de rivier de Ebro in Haro (Rioja Alta). De Tondonia wordt nog op een traditionele manier gemaakt waarbij gisting van het most met schillen wordt gedaan in grote eikenhouten vaten van 240ltr voor ongeveer 7 dagen. De tweede gisting vind plaats op bordeaux vaten en is relatief lang (tot zes maanden). Daarna rijpt de wijn voor ruim 6 jaar in gebruikte frans eiken waarna er nog enkele jaren flesrijping is voordat de Tondonia op de markt komt. De 2006 Vina Tondonia Reserve is een blend van 70% Tempranillo, 20% Garnacha en 10% Mazuelo en Graciano. Nadat de wijn is blootgesteld aan een flink portie zuurstof ontvouwt zich een fraai pallet aan geuren waarin kersen, leder, sigaar als eerste naar voren komen. De wijn is medium bodied en de smaak is fraai en evenwichtig. De 2006 jaargang heeft maar liefst 95 punten gekregen.


    Lees meer

  • 2003 Lopez de Heredia Vina Tondonia Blanco Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De witte Tondonia Reserva, een blend van 90% Viura en 10% Malvasia en heeft zes jaar gerijpt in gebruikte barriques gedurende. Wat je proeft is hemels, de wijn is rijk, droog maar zacht, ontwikkeld, zacht, kruidig, een prachtig karakter! Een unieke witte Rioja en een unieke witte wijn. Drink nu-2028.
    Lees meer

  • 2004 Lopez de Heredia Vina Tondonia Blanco Reserva

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De witte Tondonia Reserva, een blend van 90% Viura en 10% Malvasia en heeft maar liefst zes jaar gerijpt in gebruikte barriques gedurende. Wat je proeft is hemels, de wijn is rijk, droog maar zacht, ontwikkeld, zacht, kruidig, een prachtig karakter! Een unieke witte Rioja en een unieke witte wijn. 94/100 Parker
    Lees meer

  • 2002 Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze Tondonio Reserva in Magnum formaat is een klassieke, elegante, aromatische Rioja wijn. Rijp rood fruit, kruiden, leer, vanille, rijpe tannines en een zeer lange afdronk. Goed in combinatie met wild, rood vlees, lamsvlees, jamon en harde kazen. Beoordeeld met 91 Parkerpunten
    Lees meer

  • 1994 Lopez de Heredia Vina Tondonia Blanco Gran Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De 1994 Blanco is nog later vrijgegeven dan de rode Tondonia gran reserva. De 1994 Viña Tondonia Blanco Gran Reserva is de meest klassieke van alle witte wijnen in Spanje en is is een blend van 90% Viura en 10% Malvasía gefermenteerd in oude (oude!) eiken vaten met inheemse gisten en verder opgevoed in Amerikaanse eiken vaten gedurende tien jaar (ja, je leest het goed, tien jaar in barrique). Het werd ongefilterd gebotteld in maart 2005. Dit is veruit de meest complexe witte wijn die Tondonia op de markt heeft gebracht en heeft ook maar liefst 96 Parkerpunten gekregen. Het drinkvenster is ongekend waarbij het advies is deze wijn te drinken tussen 2015-2035+ Van de 1994 jaargang zijn maar 8800 flessen van gemaakt. De wijn is een kameleon, blijft veranderen in het glas. Het heeft een heldere diep goudgele kleur met serieuze tonen van wax (meubel), wierook, gedroogde bloemen, paddestoelen en een krijtachtige, minerale noot. De smaak is intens, bijna prikkelend met een grote complexiteit en balans. De wijn lijkt nog ongelooflijk jong voor zijn leeftijd. Wat je proeft is hemels, de wijn is rijk, droog maar zacht, ontwikkeld, zacht, kruidig, een prachtig karakter! Deze wijn kan de meesten van ons overleven en er zijn jaargangen uit de jaren 1940, '50 en '60 die nog gewoonweg geweldig zijn.
    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen