Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Velenosi Querciantica Lacrima Di Morro Doc

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Rode wijn van de zeldzame druivensoort Lacrima. De wijn is intens robijnrood van kleur, met paarse tinten, heeft een uniek rijk bouquet aan aroma's -alle kenmerken van Lacrima zijn aanwezig. De fruitige geuren van aardbeien en morellen en de fijne bloemengeuren van violette en rozenbloesem zijn intens en zeer aangenaam. De wijn heeft een fluweelzacht mondgevoel, licht tannine met licht kruidige hints, perfect in blans met de neus.

    Dit is een heerlijke wijn om als stand-alone van te genieten! Daarnaast ook breed inzetbaar bij verschillende pasta gerechten met vlees en gevogelte. 


    Lees meer

  • 2015 Velenosi Querciantica Lacrima Di Morro Doc Superiore

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze Lacrima Superiore heeft een mooie intens robijnrode kleur, met violette tinten. Op de neus de elegante geuren van aardbei, kers, braam, bosbes, viooltjes en wilde roos. Smaak: full-bodied, droog met goed gebalanceerde en georkestreerde tanninestructuur. Volle, aanhoudende smaak metherhaaldelijke aangename aroma's. Een wijn met een uniek en bijzonder karakter!

    Deze wijn smaakt heerlijk in combinatie met rundvlees, kalfsvlees en gevogelte. Kan ook bij pastagerechten. Ook overheerlijk om als stand-alone van te genieten! 


    Lees meer

  • Proefdoos Velenosi

    Maak favoriet

    Proefdoos Velenosi

    Aanbiedingsprijs: € 55,35

    Normale prijs: € 61,50

    Een selectie van de prachtige wijnen van wijnhuis Velenosi. 4 schitterende rode en 2 prachtige witte wijnen uit de Italiaanse Marche. ‘State-of-the-art’ wijnbedrijf Velenosi is in 1984 opgericht door Angela en Ercole Velenosi. Het domein is ongeveer 100 hectare groot. Ercole en Angela combineerden steeds ambachtelijke traditie met geavanceerde technologie, en interpreteren het wijnbereidingsproces op een creatieve manier. Kwaliteit staat bij Velenosi zeer hoog in het vaandel. Velenosi heeft in haar korte bestaan al van een brede waardering van wijnjournalisten mogen genieten en diverse prijzen gewonnen van onder meer Robert Parker, Wine Spectator en Gambero Rosso (‘Tre Bicchieri’).Velenosi verspreidt met zijn unieke wijnen de geuren en kleuren van het Piceno-territorium over de hele wereld.


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen