Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

9 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Juan Gil 4 Meses - Yellow label

    Maak favoriet

    30 op voorraad

    Van de maker van Clio en el Nido. Met respect voor de natuur gemaakt en hier zijn geen chemicaliën gebruikt. De Yellow Label (4 meses) van Juan Gil is gemaakt van handgeplukte Monastrell, na fermentatie gedurende 4 maanden op deels Franse/deels Amerikaanse eik. Intens diepe kersenkleur. Krachtig aroma, attractieve fruitaroma’s die zeer mooi in balans blijven in de lange afdronk. Heerlijk glas! Een voltreffer voor de goede barbecue, diner of bij de haard De Juan Gil 4 Meses is nu perfect op op dronk en heeft en geweldige prijs/kwaliteit verhouding
    Lees meer

  • 2015 Juan Gil L´Altre de Can Blau

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    Trouw aan haar oorsprong heeft Juan Gil  traditie en de nieuwste technologie naadloos versmolten met respect voor het milieu. Het Celler Can Blau-project heeft tot doel om van de inheemse druivenrassen (syrah, Monastrell, Grenache, Cargigan) een lijn van wijnen van hoge kwaliteit (die gericht zijn op de export) te ontwikkelen. Deze cuvee toont de hand van de Australische wijnmaker Sarah Morris en is een stevig glas rood opgevoed voor tien maanden in Franse- en Amerikaanse eiken vaten. De Jun Gil L'Altre de Can Blau heeft mooie tonen van noten en rijp Grenache fruit, gras en cacao.


    Lees meer

  • 2015 Juan Gil Pedrera Alta

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    Deze wijn wordt speciaal gemaakt door Juan Gil (vd Clio en El Nido) voor de Spaanse markt maar wij mogen deze als enige in Nederland voeren. Een volle, ronde wijn gemaakt van de monastrell druif met respect voor de natuur. Juan Gil Pedrera Alta behoeft geen nadere introductie en dit is dus met recht zeer veel Value for Money. De Pedrera Alta komt uit het gebied van La Aragona op ongeveer zevenhonderd meter hoogte gelegen. Dee wijngaard is meer dan 40 jaar oud en ligt op een zanderig/leemachtige plateau met een hoog percentage aan kalksteen.  De Juan Gil Pedrera Alta onthult een uitbundige expressie van rijp fruit en is in de mond heerlijk fris, vers en goed gestructureerd


    Lees meer

  • 2016 Juan Gil 12 Meses - Silver label

    Maak favoriet

    76 op voorraad

    Van de maker van Clio en el Nido. Met respect voor de natuur gemaakt en hier zijn geen chemicaliën gebruikt. Komt van wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. 100% Monastrell. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op frans eiken. De kleur is paars-rood en in de neus ontwaart zich rood en zwart fruit zoals rode bes en braam. Ook fraaie tonen van gerookt hout en espresso. De Juan Gil 12 Meses - Silver label heeft een geweldige Prijs/Kwaliteit. Niet voor niets een International Award Winner!

    91+/100 Parker


    Lees meer

  • 2015 Juan Gil 18 Meses - Blue label

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Juan 18 Meses is een wel een zeer schaarse en prachtige wijn. De 18 meses heeft zoals de naam al doet vermoeden 18 maanden in Franse eiken vaten en Amerikaanse eiken opgevoed. De druiven komen van zeer oude Monastrell druiven aangevuld met Cabernet Sauvignon en Syrah. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 700 meter boven de zeespiegel met een zeer lage opbrengst. De wijn is donker paars van kleur en heeft een fraaie neus van grafiet,aarde noten, specerijen, zwart fruit en een hint van balsamico. De wijn is full bodied met een mooi romig mondgevoel met een fraaie lange afdronk. De wijn is op dronk maar zal gedurende de komende jaren nog verder verbeteren en heeft een zeer fraai bewaar-potentieel. De Juan Gil 18 Meses is een zeer schaarse wijn met internationaal zeer veel liefhebbers dus zaak is hier snel bij te zijn.
    Lees meer

  • 2010 Clio

    Maak favoriet

    53 op voorraad

    De Clio behoort tot de top van Spanje. De Clios is geproduceerd door Bodegas El Nido, van de fameuze wijnmaker Juan Gill en is afkomstig van 64 jaar oude wijngaarden en heeft 24 maanden houtrijping. Krachtige wijn met een uitzonderlijke balans en lengte. Adembenemende wijn van zeer hoog niveau. Zeer schaars. Ondanks de prijs is dit in vergelijk met andere wijnen met eenzelfde kwaliteit nog steeds uniek en vanuit dat oogpunt een 'koopje'


    Lees meer

  • 2010 Clio

    Maak favoriet

    96 op voorraad

    De Clio behoort tot de top van Spanje. De Clios is geproduceerd door Bodegas El Nido, van de fameuze wijnmaker Juan Gill en is afkomstig van 64 jaar oude wijngaarden en heeft 24 maanden houtrijping. Krachtige wijn met een uitzonderlijke balans en lengte. Adembenemende wijn van zeer hoog niveau. Zeer schaars. Ondanks de prijs is dit in vergelijk met andere wijnen met eenzelfde kwaliteit nog steeds uniek en vanuit dat oogpunt een 'koopje'


    Lees meer

  • 2010 Clio

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Clio behoort tot de top van Spanje. De Clios is geproduceerd door Bodegas El Nido, van de fameuze wijnmaker Juan Gill en is afkomstig van 64 jaar oude wijngaarden en heeft 24 maanden houtrijping. Krachtige wijn met een uitzonderlijke balans en lengte. Adembenemende wijn van zeer hoog niveau. Zeer schaars. Ondanks de prijs is dit in vergelijk met andere wijnen met eenzelfde kwaliteit nog steeds uniek en vanuit dat oogpunt een 'koopje'. Magnum uitvoering van 1.5 liter


    Lees meer

  • 2016 Bodegas El Nido Nido

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De El Nido van de gelijknamige bodega behoort tot de top 25 beste wijnen van Spanje. Topwijn van domein van Juan Gill. Van de El Nido worden gemiddeld slechts 5000 flessen gemaakt dus dit is schaars, uniek en onvergelijkbaar.
    Lees meer

9 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen