Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Jermann Pinot Grigio Venezia Giulia IGT

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Jermann is eén van de topproducenten uit Friuli en een van de beroemdste makers van Italiaans wit is ongetwijfeld Silvio Jermann. Deze zalige Pinot heeft elegantie, diepgang, rijkdom, structuur en mineraliteit. Deze Pinot Grigio is uitmuntend. Fris, complex, mooi fruit en goede zuren. 90 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2016 Jermann Chardonnay Venezia Giulia Igt

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Jermann Chardonnay heeft een zeer voorzichtige vinificatie gehad voor maximale elegantie en transparantheid. Kleine volumes per jaar voor maximale kwaliteit. De Jermann heeft een intense geur van fruit, banaan in de jonge jaren en appel bij rijping. De wijn in licht aromatisch met een excellente lengte en fraaie zuren.
    Lees meer

  • 2015 Jermann IGT Were Dreams

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Jermann Were Dreams is een bijna pure expressie van Chardonnay (een aantal kleine percentages van de andere druiven worden toegevoegd) met geavanceerde en uitzonderlijk romige aroma's van exotisch fruit, ananas, geroosterde amandelen en vers gekarnd boter. Het hout is prachtig in balans met de natuurlijke intensiteit van het fruit. Zachte lagen van  perzik en abrikoos geven de wijn spannende diepte en breedte.


    Lees meer

  • 2015 Jermann IGT Vintage Tunina

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Absolute top witte wijn. Een blend van sauvignon, chardonnay, malvasia, Istriana en Picolit. Gewoon uniek. De Vintage Tunina van Jermann, wordt ook wel de Tignanello van de witte wijnen genoemd. Het is één van de eerste die de deur opende voor de nieuwe-stijl witte wijnen uit Friuli. In de nieuwe-stijl wijnen wordt een mix van druivensoorten toegepast om zo prachtige blends te creëren. De druiven van de Tunina komen van één van de beste wijngaarden van Jermann. De kleur van deze wijn is strogeel goud, het aroma intens, vol, met hints van honing en wilde bloemen. De smaak is vol en rond, fluweelzacht met een mooie lange afdronk.
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen