Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 58

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Lustau Manzanilla Papirusa sherry (0.375ltr)

    Maak favoriet

    26 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. Beoordeeld met 92 Parkerpunten. Flesje van 0.375 ltr
    Lees meer

  • Alvaro Domecq Manzanilla La Jaca sherry

    Maak favoriet

    16 op voorraad

    De hoogwaardige sherry´s van Alvaro Domecq zijn sinds kort bij ons verkrijgbaar. Hoewel minder bekend in Nederland dan andere sherry's is de La Jaca een van de meest gewaardeerd en door deskundigen wordt er zeer gepassioneerd gesproken en geschreven over deze Jerez wijn. Het is droog maar met een fris zoetje.
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2017.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Manzanilla

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. Deze Manzanilla komt uit de Classic lijn en lijkt door de ‘flor-rijping’ op een fino vanwege zijn strogele kleur. Omdat de wijngaarden van deze palamino in een unieke zone vlak aan zee liggen, bij het plaatsje Sanlucar de Barrameda, is de invloed van de zee terug te vinden in de ziltige, mineralige smaak. De beendroge sherry is aromatisch met hints van met zeewier en ingelegde citroen. Dankzij de frisse zuren is hij goed te gebruiken bij pittige tapas zoals bijvoorbeeld gepeperde sardines en zwarte olijven, of andere (rauwe) zoutige visjes en pittige garnalen. Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Classical Dry Fino

    Maak favoriet

    20 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. De Fino is een strakke, droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping en een alcoholpercentage van 15%. De versterkte wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond en heeft lichte gisttonen en nuances van bloesem, amandel en gebrande nootjes. Het is een delicate aperitiefwijn, maar zeker ook te gebruiken aan tafel. Een prijswinnende combinatie van langoustine, pata negra, watermeloen en gerookte tomaat geeft de verrassende mogelijkheden aan. Daarnaast niet te vergeten als oester of mossel wijn! Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2018.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • González Byass Nectar Pedro Ximenez Sherry Dulce

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Zoete Pedro Ximenez sherry, vol van smaak gemaakt door González Byass. Mooie donkere mahoniekleur met aroma's van rozijnen en karamel. Deze sherry heeft een wat stroperige structuur. De smaak is zijdeachtig zoet met gedroogd fruit, rozijnen, dadel, karamel, noten en vijgen. Wij adviseren deze sherry licht gekoeld te serveren. 

    De Nectar PX Sherry is erg aan te bevelen als aperitief en dé ultieme en verrassende begeleider van een kaasplankje. Daarnaast ook heerlijk bij desserts met ijs, chocolade en tiramisu.


    Lees meer

  •  Lustau Manzanilla Papirusa sherry

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. 

    94/100 Peñín 
    92/100 Parker


    Lees meer

  • Lustau Puerto Fino sherry

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige sherry van het fameuze huis Lustau. Intens, smaakvol. Een uitstekend aperitief maar ook een uitstekende begeleider bij vis- en schaaldieren.
    Lees meer

  • Valdespino Fino Inocente sherry

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Macharnudo Alto wijngaard, die 56,2 hectare groot is, staat beplant met de Palomino Fino voor de Inocente Fino. Valdespino is hiermee de enige die in Jerez Single Vineyard Sherry's maakt. De witte bodem heet "albariza" en is erg kalkrijk. Ook in de manier van de productie van zijn sherry's is Valdespino kwalitatief onderscheidend: alle Valdespino sherry's worden in gebruikte houten vaten gefermenteerd (veel meer werk dan het gebruik van RVS zoals alle andere producenten tegenwoordig doen). In het lageringssysteem met soleras en criaderas hanteert de Consejo Regulador voor Fino sherry 3 criaderas. Valdespino hanteert er voor de Fino Inocente. Deze langdurige rijping geeft de Inocente meer complexiteit, structuur en concentratie. De sherry is strogeel van kleur. Delicaat en complex, met duidelijke amandel tonen. Zachte smaak, mooi rond en iets vettig met structuur, volume en ook fris en licht ziltig. Blijft lang na. 94+/100 Parker
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 58

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen