Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2013 Inglenook Blancaneaux

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Inglenook 'Blancaneaux' is een mooie witte wijn gemaakt van een blend van 41% Roussanne, 36% Marsanne en 23% Viognier. Van deze wijn wordt erg weinig geproduceerd en hij groeit ook op een relatief kleine wijngaard die wijnstokken van hoge kwaliteit heeft; de wijnstokken zijn meer dan 10 jaar oud en hierdoor komt er meer complexiteit in de druiven. De Marsanne en de Rousanne geven deze Inglenook mineraliteit terwijl de Viognier zorgt voor fruitigheid. De 2012 van de Blancaneaux reeks is de beste wijn in deze reeks volgens het wijnhuis zelf, de weersomstandigheden waren perfect voor het groeien van de druiven en daardoor is deze wijn zo verschikkelijk lekker. Francis Coppola kocht in 1975 het oude Inglenook met als doel het historische château in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen ; de wijngaarden te herenigen en wijnen van wereldklasse te creëren.
    Lees meer

  • 2011 Inglenook Cask Cabernet Sauvignon

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Inglenook 'Cask' is een rode wijn gemaakt van 85% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc en 3% Merlot. De Cask wijnen werden tussen 1934 en 1964 geproduceerd in de 'Gouden tijd' van het domein Inglenook en de familie Coppola besloot in 1995 de productie door van de Cask wijnen te herstarten. De Cask wijnen worden geplaatst bij de beste Cabernets ter wereld en krijgen veel lof van wijnkenners. Voor de Cask wijnen worden 50% nieuw hout gebruikt dat bestaat uit 85% Frans eikenhout en 15% Amerikaans eikenhout. De 2011 Inglenook Cask is subtiel en mooi rond in de mond en heeft geurige noten van bramen, kersen en zwarte bessen, een fruitige wijn dus. Deze Cask heeft een mooie structuur met heerlijke tannines, de balans tussen de smaken en de structuur zorgt voor een geweldig Cabernet en dat deze bij de beste hoort is vanzelfsprekend. Francis Coppola kocht in 1975 het oude Inglenook met als doel het historische château in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen ; de wijngaarden te herenigen en wijnen van wereldklasse te creëren.


    Lees meer

  • 2011 Inglenook Rubicon

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Inglenook 'Rubicon' is een rode wijn gemaakt van een blend van 90% Cabernet Sauvignon en 10% Petit Verdot. De Rubicon heet ook wel 'The flagship wine of Inglenook', dit houdt in dat de Rubicon de kenmerkende wijn van Inglenook is. Voor deze Inglenook worden alleen de beste druiven gebruikt die geselecteerd worden van de beste wijngaarden. De Rubicon wordt 18 maanden lang op eikenhout gerijpt na de fermentatie van een week. De omstandigheden in dit jaar waren niet zoals ze normaal zijn en er werd eerst gedacht dat de productie slecht zou zijn, maar doordat de omstandigheden niet geweldig waren is er onverwachts een wijn gemaakt die een geweldige balans van smaken heeft. De wijn heeft complexe aroma's van grafiet, donker rode bessen en bloemen. Francis Coppola kocht in 1975 het oude Inglenook met als doel het historische château in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen ; de wijngaarden te herenigen en wijnen van wereldklasse te creëren.
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen