Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Domaine Hubert Lignier Morey St Denis 1er Cru Vieilles Vignes

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De 2015 Morey St Denis 1er Cru Vieilles Vignes is afkomstig is van oude wijngaarden in Faconnières en Chenevery die altijd zeer kleine bessen produceren. De wijn biedt een boeket van rood en zwart fruit, donkere grondtonen, rauwe cacao en potlood voorzichtig ingelijst met nieuw eikenhout. In de mond is het vol en multidimensionaal, met een diepe kern van fruit en fraaie sappige mondgevoel die in de lange afdronk doorloopt. De tannines zijn prachtig geïntegreerd met het fruit. Het drinkvenster is immens (2060+)
    Lees meer

  • 2012 Domaine Hubert Lignier Les Chaffots

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze topwijn van Hubert Lignier, 'Les Chaffots', is gemaakt van 100% pinot noir druiven, wat zeer kenmerkend is voor de wijnen uit Morey Saint Denis. De wijngaarden van deze Lignier bevindt zich op de meest elite locaties van Morey Saint Denis, en dit is zeker terug te vinden in de complexiteit van de wijn. De wijngaarden waarvan de 'Les Chaffots' gemaakt wordt zijn nu ongeveer 30 jaar oud, en de immense kracht van de wijn begint te verschijnen, elk jaar van de 'Les Chaffots' wordt beter en dit jaar is dan ook de beste tot nu toe. Wat deze Lignier ook zo mooi maakt is dat de wijngaarden veel beter in de zon staan door de locatie. In de mond is deze wijn mooi gebalanceerd tussen de zuurgraad en de sappigheid.
    Lees meer

  • 2012 Domaine Hubert Lignier 1er Cru La Perrière

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze Premier Cru van Hubert Lignier, 'La Perriere', is gemaakt van 100% pinot noir druiven uit wijngaarden gelegen in Gevrey-Chambertin, wat een van de andere gebieden van Domaine Hubert Lignier is. Het profiel van deze Lignier is heerlijk vlezig en is mooi elegant. Voor de neus is deze wijn heel precies vol van complexe aroma's en in de mond is de smaak robuust met heerlijke tanines en een perfecte zuurgraad, werkelijk een genot voor mond en neus. Dit is een wijn die je nog vele jaren kunt bewaren en daarvan alleen maar beter gaat worden, echter nu opdrinken is ook echt geen straf. De ''La Perrière' gemaakt uit de 40 jaar oude wijngaarden ten zuiden van het wijnhuis is een wijn waarvan je niet genoeg kan krijgen!
    Lees meer

  • 2012 Domaine Hubert Lignier Chambolle Musigny 1er Cru les Baudes

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Deze Premier Cru van Hubert Lignier, 'Les Baudes', is gemaakt van 100% pinot noir druiven uit wijngaarden gelegen in Chambolle Musigny, wat een van de andere gebieden van Domaine Hubert Lignier is. De wijn wordt gemaakt van een klein perceel gelegen onder de Grand Cru Bonnes-Mares. Doordat deze wijngaarden ongeveer 40 jaar oud zijn heeft deze Lignier grote diepte, complexe aroma's en een mooie structuur. De combinatie van concentratie, structuur en finesse is wat deze Lignier zo mooi maakt, een typische wijn voor het Chambolle Musigny gebied en een 'must have' voor je wijnkelder!
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen