Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Hermanos Vina Sastre Roble

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Een prachtige rode wijn met respect voor de natuur en de wijn (en wijnliefhebbers) geproduceerd. De kleur is intenst paarsrood. In de neus ontwaren we mooie tonen van bosvruchten en mooi rood fruit. Wat vooral opvalt is de verfrissende zuurheid. De wijn heeft een prachtige lange sappige afdronk. Vol, kracht, balans. Dit is een echte wijn met zeer veel waarde voor het geld.
    Lees meer

  • 2015 Hermanos Vina Sastre Crianza

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven van Sastre Crianza komen van specifieke wijngaarden langs de Duero rivier, gelegen op een hoogte van 800m. De wijn rijpt gedurende 14 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten (225l). In het glas is de Sastre crianza intens kersenrood met een hint van violet. In de neus heeft de Sastre Crianza een complexe neus met aroma's van zwart fruit, gevolgd door tabak, vanille en kruiden. In de mond is deze medium tot full bodied wijn zeer prettig en ietwat romoig met een vlotte aanzet getekend door zwart fruit, gevolgd door krachtige evenwichtige tannine. Complexe volle wijn met veel potentieel. 

    91/100 Peñín 90+/100 Parker


    Lees meer

  • 2016 Hermanos Sastre Pago de Santa Cruz

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De filosofie van Vina Sastre is duidelijk : “Creëer een kleine productie met een uiterste zorg.” Het bewerken van de wijngaarden is sinds het begin ecologisch geweest vanuit het idee dat kwaliteit van de grond en de eigenheid van elke druivenstok in de wijn voorkomt. Het ganse proces is natuurlijk – er wordt geen minerale bemesting gebruikt, noch enige anorganische pesticiden of chemische producten. De Sastre Pago de Santa Cruz heeft intense aroma's van chocolade, rijpe zwarte en rode vruchten vermengd met een zekere kruidigheid. In de mond eerst wat minerale aanzet met tonen van gesmoorde en getoaste eik, versmolten met de vrucht. De afdronk is evenwichtig met veel fruit en vanille van het hout.
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen