Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Hahn Estate Chardonnay

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Deze mooie en bijzonder rijke Chardonnay van wijnhuis Hahn heeft uitbundige aroma’s van tropisch fruit, abrikozen en caramel. De wijn is zeer goed onderbouwd met frisse zuren (granny smith appel en citrus fruit) en wordt ondersteund door gebalanceerde houttonen. Een zuivere, stevige, rijke wijn van 100% zorgvuldig met de hand geplukte chardonnay druiven.


    Lees meer

  • 2015 Hahn Cabernet Sauvignon

    Maak favoriet

    17 op voorraad

    Deze zalige Cabernet Sauvignon heeft een uitnodigende neus met tonen van vanille, geroosterd eiken en een vleugje leer. In de mond aroma's van kersen en bessen aangevuld met noten, vanille en caramel. Taaie tannines omlijsten de mooie smaken van bramen en bosbessen die leiden tot een soepele, weelderige afwerking. Een krachtige wijn, rijp en robuust met verleidelijke geuren. Smaakt goed bij biefstuk en ook bij hamburgers. Ook heerlijk bij een Italiaanse ravioli bolognese.
    Lees meer

  • 2016 Hahn Merlot

    Maak favoriet

    26 op voorraad

    Deze overheerlijke Californische Merlot van wijnhuis Hahn is uitermate rijk in de neus met fijne zwarte kersen en vleugjes cacao en cassis. Een fluweelzachte frambozen smaak gaat over in rode en zwarte pruimen. Ook tonen van vanille, viooltjes en zoethout zijn aanwezig. Tenslotte smelten alle smaken samen in een lange en zeer aangename finale door de zachte tannine en zachte zuren. Deze Merlot is diep kersenrood met een mooie geur van gerijpt rood fruit en een aangename fristoon.

    Past goed bij stevige pastagerechten en sappige vleesgerechten


    Lees meer

  •  Hahn Monterey County Pinot Noir

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Hahn Pinot Noir heeft zwoele tonen van rijpe pinot noir fruit doorspekt met rokerige eikenhout tonen zijn kenmerkend voor deze Californische wijn. De wijn heeft zachte tonen van vanille en bessen. In de afdronk ervaart u kersen en pruimen. De wijn bevat frisse zuren die met de fluweelachtige tannines voor een perfecte balans zorgen. Deze wijn is een echte gastronomische wijn voor een nog zeer fraaie prijs. De wijn is heerlijk bij gebakken zalm op een bedje van spinazie of lamskoteletjes met honing-mosterdsaus. Ook lekker bij eendenborst.


    Lees meer

  • 2014 Hahn Boneshaker Zinfandel

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Hahn Estates is eigendom van de familie Nicolaus Hahn. Nicolaus (Nicky) Hahn is een Zwitserse zakenman en avonturier, wiens avontuurlijkheid en spirit hem en zijn familie naar Monterey brachten in de 70er jaren. Tijdens hun leven in Engeland hadden de Hahn’s reeds een voorliefde voor Californische wijnen ontwikkeld. De Boneshaker is gemaakt van Zinfandel met daaraan toegevoegd een beetje Petite Syrah. Deze krachtige wijn, afkomstige van oude wijnstokken heeft duidelijke impressies van zwarte bessen en pruimen. De smaak is warm, vol en intens met duidelijke tonen van de houtopvoeding. Een ware blockbuster!. Zeer goede combinatie tesamen met Haze- of konijnenbout. Ook heerlijk bij andere wildgerechten.


    Lees meer

  • 2016 Hahn Smith & Hook Cabernet Sauvignon

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    In 1980 kochten Nicky en Gaby Hahn een paarden- en veeboerderijen in de hooglanden van Monterey County. De boerderijen, Smith en Hook, waren de thuisbasis van grazend vee voor vele generaties en waren toen vrij recent getransformeerd naar premium wijngaarden. Deze Cabernet Sauvignon an Monterey county is een fraaie en stevige Cabernet. Deze Smith & Hook heeft een spartelend boeket met tonen van mokka, koffie, geroosterd eiken, vanille, zwarte bessen en zoethout. Uitgestrekte smaken en het ronde, viskeuze mondgevoel ondersteund door een geconcentreerde tanninestructuur met een gladde, weelderige afwerking.


    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen