Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Rapitala Viviri Grillo Sicilia DOC

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    In het glas heeft deze 100% Grillo een lichte strogele kleur. Wist u trouwens dat Grillo op basis van DNA onderzoek afkomstig is uit een kruising van catarratto en moscato d’Alessandria (ook wel zibibbo genoemd). De Grillo is de laatste jaren zeer populair geworden omdat door de koude vergisting men in staat is staat is geweest om een heerlijke fris fruitige wijn te maken van de Grillo druif. In de neus geeft de wijn een mooi en intens boeket met frisse citrus, meloen, amandelen en lavendel. De smaak is zacht, elegant, fris, levendig fruit en een knapperige mineraliteit. Deze Grillo van Rapitala past goed bij vegetarische pasta’s, wit vlees en gegrilde vis.


    Lees meer

  • 2017 Baglio del Cristo di Campobello Terre Siciliane IGT CDC Bianco

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze Bianco van Baglio del Cristo verblijft vier maanden op zijn eigen droesem in temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks en verblijft daarna minstens 2 maanden in de fles voordat wij de wijn ontvangen. De C.D.C staat voor Cristo di Campobello en is een blend van Grillo, Chardonnay, Insolia, Cataratto. Deze zalige prettige witte wijn ziit vol met geuren en smaken van witte bloemen, meloen en licht citrus. De wijn is elegant en verfrissend en beetje kruidig op het eind wat het ook gastronomisch inzetbaar maakt. De wijn is zeer goed gebalanceerd met een goede zuurgraad en een zachte textuur. Deze Baglio Bianco is heerlijk om als standalone glas te drinken maar ook uitstekend bij wit vlees zoals kip en natuurlijk heerlijk bij gegrilde of gebakken vis.
    Lees meer

  • 2017 Baglio del Cristo di Campobello Adenzia Bianco

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Adenzia Bianco is een blend van de typische Siciliaanse druiven de grillo & insolia. Dit is een Free flow wijn oftewel een vin de goutte' (free-run wine; lekwijn, wijn die niet geperst is, maar onder eigen gewicht spontaan is vrijgekomen en is gaan stromen. Dit in tegenstelling tot perswijn (vin de presse) die, door perskracht, een hoger percentage zuren en tannine heeft. De Adenzia verblijft 3 maanden 'sur lie' op zijn eigen droesem. De Adenzia Bianco is een zachte, afgeronde, complexe wijn met een delicate smaak, gevuld met schaduwen van zwarte bessen, kruiden maar elegant met fluweelzachte tannines. Deze Adenzia is heerlijk om als standalone glas te drinken maar ook uitstekend bij wit vlees zoals kip en natuurlijk heerlijk bij gegrilde of gebakken vis.
    Lees meer

  • 2017 Cusumano Shamaris

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een zalige Siciliaanse witte wijn deze Shamaris Grillo van wijnhuis Cusumano. Gemaakt van 100% Grillo druiven en dat proef je! De wijn is uitstekend in balans met veel fruit en bloemen aroma's (perzik, aardbei, meloen, appel, jasmijn) en zachte accenten van zure kruiden (citroenpitten en mineraal). Een krachtige, veelzijdige, medium-bodied wijn met levendige zuren voor een werkelijk fantastische smaakbeleving. Ook Robert Parker kon deze wijn waarderen, zeker voor deze prijs!

    De Shamaris is aan te bevelen als aperitief, en ook heerlijk bij salades met vis, andere visgerechten en pasta's. 


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen