Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 37

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Dominio de Tares La Sonrisa de Tares

    Maak favoriet

    2016 Dominio de Tares La Sonrisa de Tares

    Aanbiedingsprijs: € 8,95

    Normale prijs: € 10,95

    4 op voorraad

    La Sonrisa is een 100% Godello op een biologische manier geproduceerd. In het glas is deze heerlijke frisse Godello helder met een bleke lichte citroen kleur. In de neus ook weer de frisheid met citrusfruit, granny smith. In de mond verfrissend, medium bodied en met een ietwat romig mondgevoel. Dit is een zalige prettige witte wijn en is een goed aperitief en uitstekende begeleider bij tapar, salades en paella. Drink de wijn gekoeld maar niet te koud. De wijnmaker raadt een temperatuur aan van rond de 11 graden. Kwaliteit voor een meer dan uitstekende prijs dat is de La Sonrisa de Tares. Dominio de Tares heeft zich inmiddels een positie veroverd als internationaal referentiepunt van kwaliteitswijnen uit Bierzo. In de GUIA DE VINOS 2017 heeft de Sonrisa 90 punten gekregen en de Oenoloog Rafael Somonte gekozen als de Beste oenoloog van Spanje


    Lees meer

  • 2017 Telmo Rodriguez Gaba Do Xil Godello

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Godello van Telmo Rodriguez heeft een zeer goede prijs- kwaliteitverhouding. Frisse grassige Godello. Wit fruit, een vleugje kruiden, mineralen, amandelen en een optimale zuurgraaden dit alles gemaakt zonder gif en kunstmest. Een zachte persing, gevolgd door een koele traditionele witte vinificatie. De lagering van de wijn heeft plaatsgevonden op roestvrij stalen tanks. Volgens ons een van de betere witte wijnen voor het geld.


    Lees meer

  • 2017 Valdesil Montenovo

    Maak favoriet

    105 op voorraad

    Een heerlijke jonge, frisse witte wijn gemaakt van 100% Godello druiven. De wijngaard heeft een bodem van leisteen, wat ook mooie mineralen meegeeft aan deze wijn. De wijn heeft een meer dan uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Mooi op de neus met aroma’s van peer, ananas, citroen, meloen en een lichte vleug van rozemarijn en salie kruiden. Smaakt schoon, mineralig, fris en fruitig. Een heerlijke wijn om iedere dag van te genieten en een aanbeveling voor mensen die "chardonnay" moe worden. Ook zeer smakelijk als aperitief, of bij een gezellige borrel voorzien van een hapje. Combineert ook erg goed met visgerechten.

    De Grote Hamersma: 8,5


    Lees meer

  • 2017 Pago de los Capellanes O Luar Do Sil Godello

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Pago de los Capellanes, O Luar do Sil Godello, 2017, Een 100% godello wijn uit de wijngaarden op de granieten heuvel van het dorp Seadur (Orense), en gemaakt in de recent gecreëerde wijnmakerij O Luar do Sil. Het is een levende, frisse, schone en oprechte wijn. Drinken tussen 2018-2023
    Lees meer

  • 2016 Emilio Moro El Zarzal

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De twee nieuwe witte wijnen van Emilio Moro zijn de El Zarzal en de La Revelia en hebben hun levenslicht gezien met jaargang 2016. Allebei zijn ze gebaseerd op de nobele druif de Godello en de wijngaarden liggen in de Bierzo. De 2016 El Zarzal is geproduceerd met druiven van 15 jaar oude wijnstokken in Bierzo, die zijn gefermenteerd in roestvrij staal en gerijpt in eiken vaten van 2500 liter gedurende acht maanden. Van deze witte zijn (slechts) 8.818 flessen gebottled en is vooralsnog een wijn die door Emilio Moro op allocatie wordt uitgeven dus onder de streep krijgt ieder land maar een zeer beperkte hoeveelheid flessen.
    Lees meer

  • 2015 Valdesil Sobre Lias Blanco

    Maak favoriet

    63 op voorraad

    Een van de aankomende sterren op het gebied van witte wijnen uit de Valdeorras is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello. De bodega heeft zijn wijngaarden in de vallei Sil met zijn unieke eisteen gronden welke de wijnen van dit huis uniek maken. Bloemig, fris en mineralig. De ValldeSil Sobre Lias is een zeer complexe haast unieke wijn gemaakt voor 100% uit de Godello druif die met de tijd zich verder zal verbeteren. Robert Parker heeft in 2015 de 2008-uitvoering gedronken en was hiervan danig van onder de indruk (lees de recensie onder het tabje Parker). De wijn heeft een uitstekende zuurgraad met rokerige tonen tesamen met geroosterd brood en toffee. Fraai mineralig en citrus en een frisse maar stevige afdronk. De wijn zal met de jaren nog verder verbeteren en wij adviseren een drinkvenster van 2017-2023. De liefhebber van een Godello (of Chardonnay) dient deze wijn zeker te proberen.


    Lees meer

  • 2015 Dominio de Tares Godello Ferm Barrique

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De witte Godello Fermentado en Barrica van Dominio de Tares heeft zijn fermentatie gehad in roestvrij stalen tanks en is na de fermentatie overgebracht dmv zwaartekracht (dus geen pompen) naar 500-liter frans eiken vaten gedurende 6 maanden. In het glas is de wijn helder goudgeel. In de neus is de wijn zeer intens met complexe tonen van citroen, appel, perzik en verse watermeloen met een vleugje vanille en butterscotch. In de mond is deze barrel fermented wijn medium bodied met een evenwichtige zuurgraad, zachte tannines met aroma's van kweepeer, limoen, grapefruit, abrikoos en wederom zeer in de verte het zeer verfijnde vanille botertje. Dominio de Tares heeft zich inmiddels een positie veroverd als internationaal referentiepunt van kwaliteitswijnen uit Bierzo. In de GUIA DE VINOS 2017 heeft de 2015 Godello en Barrica 91  punten gekregen en de Oenoloog Rafael Somonte gekozen als de Beste enoloog van Spanje


    Lees meer

  • 2017 Rafael Palacios Louro Do Bolo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 20 euro. De louro de Bolo heeft een ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 


    Lees meer

  • 2015 Dominio Do Bibei Lapola

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Lapola combineert Godello met Albarino en Doña Blanca. Maar niet de druif domineert in de smaak maar wel de mineraliteit van de schitterende leisteenterroirs. De Lapola is een beschaafde creatie, fris en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en vanilletonen. Aan tafel kan hij probleemloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne. Ongelooflijk goede witte wijn.
    Lees meer

  • 2016 Dominio Do Bibei Lalume

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De Lalume is een nieuwe wijn van de Dominio do Bibei in Ribeiro de Sacra. Het is een wijn gemaakt van de Treixadura druif Treazadura van wijnstokken tussen de 10 en 30 jaar oud. De Lalume is een prachtige unieke witte wijn waarin zoals bij alle wijnen van Dominio do bibei het hout ondergeschikt blijft aan de unieke minerale expressie en verweeft zich moeiteloos in de mooie textuur die perfect het midden houdt tussen zachtheid, strakheid en frisheid. Bij Dominio do Bibei werkt men samen met de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier (DIDO, Clos Mogador, Espectacle, Nelin) ebn men werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het terroir. De Lalume is fris, mineralig en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en zeer licht vanilletonen en een licht prettig bittertje. Ook deze Lalume kan aan tafel moeiteloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 37

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen