Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Sé

    Maak favoriet

    69 op voorraad

    De Gianfranco Fino Sé is zoals de Es gemaakt van 100% Primitivo komende van een kleine wijngaard van slechts 5HA groot maar nog bijzonderder is de geforceerde opbrengst van slechts (gemiddeld) 400gram druiven per plant. De wijngaard en de productie vindt plaats via biologisch-dynamische aanpak. De Gianfranco Sé heeft een robijnrode, levendig en heldere kleur. In de neus is de wijn fruitig met framboos, kers en zwarte bes met kruiden (rozemarijn, tijm). Daarnaast ook een beetje leder en chocolade. In de mond is de wijn verrassend fris maar medium tot full-bodied en zeer sappig met een zeer goede evenwichtige zuurgraad.
    Lees meer

  • 2012 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Dolce Naturale Es Piu Sole

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Volgens de Gambero Rosso (michelingids voor wijn) behoort Gianfranco Fine tot het beste wijnhuis van Italië. De  Gianfranco Es Piu Sole Dolce is een ongelooflijk fraaie rode dessert wijn van de producent van Italië's beste wijn. Rood fruit, een erg mooi zoetje zonder dat het overdreven zoet is, complex met vele lagen. Licht gekoeld drinken maar zeker niet te koud. Deze geweldige rode dessert-wijn heeft maar liefst 94 punten gekregen.


    Lees meer

  • 2016 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Es

    Maak favoriet

    124 op voorraad

    Volgens de Gambero Rosso (michelingids voor wijn) is dit Italie's beste wijn. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels aggressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes. Voor de Gianfranco Es laat men de druiven enige tijd verdorren op de plant.  De Gianfranco Es heeft een gigantische concentratie met een onvoorstelbare frisse zuurstructuur. Perfect gebalanceerd. Dit is zonder enige twijfel de beste Primitivo te vinden op de markt. Briljant, Schaars en geweldig bewaarpotentieel.


    Lees meer

  • 2014 Gianfranco Fino Salento Negramaro Jo

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacaco. Van de Gianfranco Jp worden maar een paar duizend flessen van gemaakt.
    Lees meer

  • 2013 Gianfranco Fino Salento Negramaro Jo

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacaco. Van de Gianfranco Jo worden maar een paar duizend flessen van gemaakt.
    Lees meer

  • 2015 Gianfranco Fino Salento Negramaro Jo

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacaco. Van de Gianfranco Jp worden maar een paar duizend flessen van gemaakt.
    Lees meer

  • 2014 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Riserva Es

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Volgens de Gambero Rosso (michelingids voor wijn) is dit Italie's beste wijn. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Riserva Es is ongekend in zijn weelde, intensiteit en uitbundigheid. Het explosieve boeket presenteert diepe lagen van zwart fruit. Het mondgevoel is dik en rijk met jammy-lagen. De wijn heeft een alcohol-gehalte van rond de 17%, maar je zou het nauwelijks merken omdat het zo goed is opgevuld door de dikte van het omringende fruit zoals ook het geval is bij een fraaie en goed gemaakte Amarone. Dit is een unieke uitzonderlijke wijn met een hard-core persoonlijkheid en zoals Monica Larner schrijft van de Wine Advocate (Parker): "it is absolutely unforgettable"
    Lees meer

  • 2016 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Es Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Volgens de Gambero Rosso (michelingids voor wijn) is dit Italie's beste wijn. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels aggressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes. Voor de Gianfranco Es laat men de druiven enige tijd verdorren op de plant.  De Gianfranco Es heeft een gigantische concentratie met een onvoorstelbare frisse zuurstructuur. Perfect gebalanceerd. Dit is zonder enige twijfel de beste Primitivo te vinden op de markt. Briljant, Schaars en geweldig bewaarpotentieel. Prachtige Magnum in fraaie houten kist


    Lees meer

  • gianfranco fino jo magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacaco. Van de Gianfranco Jo worden maar een paar duizend flessen van gemaakt. Deze prachtige magnum zit in een fraaie houten kist.
    Lees meer

  • Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Es Vertical (2014,2015,2016)

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Volgens de Gambero Rosso (michelingids voor wijn) is dit Italie's beste wijn. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels aggressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes. Voor de Gianfranco Es laat men de druiven enige tijd verdorren op de plant.  De Gianfranco Es heeft een gigantische concentratie met een onvoorstelbare frisse zuurstructuur. Perfect gebalanceerd. Dit is zonder enige twijfel de beste Primitivo te vinden op de markt. Briljant, Schaars en geweldig bewaarpotentieel.Dit is een unieke set met drie flessen van de Gianfranco Es namelijk de jaargang 2014,2015 en 2016 van deze geweldige wijn welke in zeer gelimiteerde oplage is uitgebracht. Gewoon deze prachtige wijn proeven of nog leuker deze verticaal te proeven en zien (en proeven) hoe fantastisch deze wijn evolueert.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen