Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Geyerhof Grüner Veltliner Steinleithn Erste Lage

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Mooie biologische Grüner Veltliner van de Steinleihtn wijngaarden van Geyerhof uit het Oostenrijkse Kremstal. Fijn peperig kruid (weidekruiden), gele appel, frisse sinaasappelschil, minerale, complexe, sappige en harmonieuze vruchten met een elegante complexe zuurgraad, een lange afdronk en een uitstekend rijpingspotentieel zijn de kenmerken van deze wijn. Volgens Robert Parker vertegenwoordigen de aroma's "perfect het koele en skeletachtige terroir van deze naar het oosten gerichte cru weerspiegelen. Vol, rond, weelderig en pikant, dit is een royale, intense maar elegante en frisse Grüner Veltliner die niet helemaal droog maar wulps en sexy is."

    Deze wijn is aan te bevelen als aperitief en combineert daarnaast goed bij frisse gerechten met vis of gevogelte. Kan ook goed bij varkensvlees en vegetarische gerechten.

    De wijn is biologisch gecertificeerd.


    Lees meer

  • 2016 Geyerhof Grüner Veltliner Gaisberg Erste Lage

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Grüner Veltliner, biologisch, van de Geisberg wijngaarden van wijnhuis Geyerhof uit het Kremstal in Niederösterreich. Een wijn met een uitstekend verouderingspotentieel. De wijn heeft op de neus een geconcentreerd, aromatisch en pittig boeket van rijp fruit en een vleugje citroen. In de mond puur, spannend, sappig, met een prettige zuurgraad, verfijnde mineralen en een elegant zoetje. 

    Deze wijn is aan te bevelen als aperitief en combineert daarnaast goed bij frisse gerechten met vis of gevogelte. Kan ook goed bij varkensvlees en vegetarische gerechten.

    Biologisch gecertificeerd


    Lees meer

  • 2016 Geyerhof Riesling Kirchensteig Erste Lage

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Verfijnde, elegante, iets zoete biologische Riesling van de Kirchensteig wijngaarden van wijnhuis Geyerhof uit het Oostenrijkse Kremstal. Mooi bleek goudgeel van kleur en heeft op de neus zeer fraaie, verfijnde tonen van weidekruiden en witte perzik. De wijn heeft een aangename zoetheid (23,4 g restsuiker) en is vol finesse in de mond met een frisse zuurgraadstructuur en een minerale aanraking in de mooi lange afdronk. De wijn heeft een uitstekend verouderingspotentieel: Robert Parker (zie onder Rating Tab) voorspelt dat deze elegante wijn over 5 a 10 jaar zeker zal schitteren, dus geduldig afwachten zal worden beloond!

    Deze wijn is aan tafel breed inzetbaar bij de meeste gerechten van vis en zeevruchten, wit vlees, pittige Oosterse gerechten en bij een zoet dessert. 

    De wijn is biologisch gecertificeerd.


    Lees meer

  • 2016 Geyerhof Riesling Goldberg Erste Lage

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Mooie Riesling uit het Kremstal in Niederösterreich van kwaliteitswijnhuis Geyerhof, een prachtig familiebedrijf waar Ilse Maier en haar zoon biologische wijnen maken die sappig en vriendelijk zijn. Deze Riesling Goldberg is op de neus complex met rijp tropisch fruit, citrus, honing en munt. De wijn heeft verder een licht zoetje, elegante zuren en een enorme afdronk.Deze wijn is aan tafel breed inzetbaar bij de meeste gerechten van vis en zeevruchten, wit vlees, pittige Oosterse gerechten en bij een zoet dessert. Biologisch gecertificeerd.
    Lees meer

  • 2011 Geyerhof Grüner Veltliner Gutsreseve

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Fraaie en bijzondere biologische Grüner Veltliner. Deze Gutsreserve heeft bij het wijnhuis (Geyerhof) een zeer lange rijping ondergaan: maar liefst 6,5 jaar op de grove lie op groot vat! Op de neus zijn er volle en sappige aroma's (rijpe reine claude pruimen, hazelnoot en een vleug balsem). De wijn is mooi van structuur, zijdeachtig met een elegante spanning en een geweldige sappige, lange afdronk. Serveertip: drinken op een temperatuur van rond de 10 °C, en een goede combinatie met visgerechten, sushi en met pittige en/of met chili gekruide gerechten.

    De wijn is biologisch gecertificeerd.


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen