Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Georges Vernay Condrieu les Terrasses de l'Empire

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een no-brainer aankoop voor iedereen die geïnteresseerd is in Condrieu, de Condrieu les Terrasses de l'Empire van het prachtige wijnhuis Georges Vernay biedt de klassieke rijkdom en textuur van de Viognier. In het glas is de wijn goudgeel. De wijn is uitermate fris, elegant en stijlvol. Het heeft mooie tonen van rijpe perzik, oranjebloesem en kamperfoelie en is ietwat ziltig en mineralig. De Typische aroma's van Viognier domineren de neus: acacia, violet, abrikozen, mango. De subtiele impressies afkomstig van de houtlagering vervolmaken het geheel. Dit is een medium-bodied en zeer evenwichtige klasse wijn uit de zo fameuze Condrieu. Smeuïg en sappig door het lage zuurgehalte. De geslaagde houtlagering zorgt voor een aangename textuur en elegante afdronk. Zalig om slechts van te genieten maar ozo bijzonder bij een kreeft.
    Lees meer

  • 2014 Georges Vernay Condrieu les Chaillees de l'Enfer

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Condrieu les Chaillees de l'Enfer wordt asl referentie wijn gezien in de Condrieu en is naast de Coteaux Vernon de topwijn van Georges Vernay. Chaillées de l'Enfer betekent: de terrassen van de hel' en dit komt doordat deze kleine wijngaard is gelegen op een granieten maar zeer steile helling dus alles moet hier dan ook met de hand gebeuren. Het mooie aan de L'Enfer en de Vernon is dat dat nieuwe hout nauwelijks opvalt en zeker niets afdoet aan de enorme terroir-typiciteit van de wijnen. Die danken hun opmerkelijke zoutige afdronk aan het typische donkere graniet van het noorden van Condrieu, waarin het mineraal biotiet domineert: granite à biotite. Dat de L'Enfer wordt gezien als referentiewijn komt vanwege zijn geweldige in mineraliteit verpakt pallet met tonen van perzik, mandarijn, abrikoos en witte bloemen geurened boeket. De Chaillets de l'Enfer is fris, medium tot full-bodied, evenwichtig en met fabelachtige zuiverheid. Zeer beperkt qua aanbod en geweldig om nu al te drinken maar kan de komende 3-5 jaren nog verbeteren op de fles.
    Lees meer

  • 2015 Georges Vernay Condrieu Coteaux du Vernon

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Vernon Condrieu is een 100% Viognier van wijnstokken tussen de 500-90 jaar oud geplant op een steile, granieten helling welke ligt achter het landgoed van George Vernay .De druiven worden met hand geoogst en worden kratten verzameld. Het persen gebeurt direct na binnenkomst. De fermentatie vindt plaats in vaten bij een gecontroleerde temperatuur. De rijping gebeurt in 25% nieuwe eiken vaten in fijne droesem. Dit proces duurt tussen 12 en 18 maanden waarbij de wijnen regelmatig worden doorgeroerd. De Condrieu du Vernon is diep en rijk, met klassieke geur van witte perzik, citrus bloesem, zoutige mineraliteit, lychee en exotisch fruit. Medium tot volle body, soepel, rond en een decadente textuur die nimmer zwaar wordt. Een wijn met een groot bewaarpotentieel.
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen