Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2011 Garbole Heletto Rosso Veneto

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Heletto Rosso wordt gemaakt van Corvina, Rondinella en Molinara. De Heletto is een geweldige wijn en is echt een beleving en geeft een goed beeld wat een geweldenaars de grotere broers wel moeten zijn. De Heletto heeft een intens robijnrode kleur, pruim, cherry jam en amandel, vermengd met een aangename balsamico en een vleugje verse munt. Hints van vanille, koffie, chocolade en zoethout. Wat een heerlijke complexe wijn. Garbole de nieuwe koning van de Veneto. 96/100 punten Luca Maroni
    Lees meer

  • 2010 Garbole Hatteso Amarone della valpolicella Riserva

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De godfathers van de Amarone zijn zonder twijfel Quintarelli, de legendarische Romano Dal Forno en nu Garbole boutique winery. Dit zijn de onbetwiste toppers onder de Valpolicella en Amarone wijnen. Bij Garbole wordt op een bijna manicale manier wijn gemaakt waarbij het slechts gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. De Hatteso Amarone is de absolute topwijn van dit wijnhuis. Intens robijnrode kleur neigt naar granaat met hints van pruim, cherry jam, vanille, koffie, chocolade, amandel en een vleugje verse munt. Zeer complexe wijn. Wijn met body en dus krachtig maar aan de andere kant heerlijk soepel zacht, fris en rond.
    Lees meer

  • 2011 Garbole Hurlo

    Maak favoriet

    66 op voorraad

    De Garbole Hurlo is het topmodel onder de Amarone wijnen en deze eigenzinnige wijn laat zich niet omschrijven. Dit is een geheim dat u alleen door hem te proeven kunt ontrafelen. Deze Hurlo heeft stevige aroma's variërend van zoete kers, zware bes, zoethout, chocolade, rozijn, bosbes en meditarene kruiden. Een zeer diepgaande en gestructureerde rode wijn die haar intensiteit perfect combineert met haar extreme elegantie, een sterke concentratie van fruit en een heerlijke zachtheid in de mond. Deze wijn laat zich moeilijk beschrijven want bij iedere slok komt er wat anders naar boven maar wat de wijn zo fraai maakt is zijn puurheid en stevigheid in combinatie met frisheid. De Hurlo fles is genummerd en voorzien van een verzegeld echtheids-certificaat en zit in een fraaie houten kist. Luca Maroni - 98/100 punten


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen