Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Franz Keller Pinot Noir

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Pinot Noir, toegankelijk & sappig. Dieprood van kleur, op de neus intens rood fruit (rode bes, frambozen en rode kersen) en een vleugje rook. Smaak: sappig rood fruit, in de mond een goede grip en mooie frisheid. Heerlijk frisse en sappige afdronk. Heerlijk bij lichte vleesgerechten of gegrilde vis, maar kan ook goed bij wild.

    Geproduceerd door top wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl (Baden-Duitsland).

    16 pnt. PERSWIJN magazine & 92 pts Wine Enthusiast Februari 2018


    Lees meer

  • Franz Keller Spätburgunder Vom Löss

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Klasse Pinot Noir van het authentieke wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl in de wijnregio Baden (Duitsland). De wijn is dieprood van kleur met lichte intensiteit. In de neus klein rood fruit (zure kersen en rode bessen), rokerig en kreupelhout vergezeld door tonen van vuursteen en buskruit. In de mond geconcentreerd met een mooie combinatie tussen rood fruit en sappige zuren en goed rijpe tannines die grip geven. Lange afdronk, mooie mineraliteit. 

    Past goed bij (geroosterd) vlees (varken), lamsvlees, kip (coq au vin) en gegrilde vis. Ook heerlijk bij een kaasplankje.


    Lees meer

  • 2015 Franz Keller Weissburgunder Vom Löss

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Overheerlijke, veelzijdige Weissburgunder van wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl (Baden-Duitsland). Mooi lichtgeel van kleur met aroma's van gele en groene appel en perzik en daarnaast een lichte botertoon en kruidigheid. Rond en zacht, goede body en mooie frisheid. Lange, minerale afdronk. Lekker bij (lichte) visgerechten en flammkuchen.

    Wine Enthusiast februari 2018: 88 punten (2016).


    Lees meer

  • Franz Keller Chardonnay Oberbergener Bassgeige

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Aromatische, pittige en toch ronde Chardonnay, medium body met een charmante fluweelachtige afdronk. Geproduceerd door het beroemde wijnhuis Franz Keller. Op de neus aroma's van rijp fruit (o.a. gele appel) en noten, boter en kruidigheid van hout. In de mond rond en zacht met een hoge concentratie. De wijn heeft een lange afdronk met een uitstekende mineraliteit.

    Combineert zeer goed bij geroosterde vis en zeevruchten, schaal- en schelpdieren, gerechten met romige botersauzen en bij de Aziatische keuken. 

     

    Lees meer

  • 2016 Franz Keller Spätburgunder Oberbergener Bassgeige

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    Complexe Spätburgunder met karakter. Dieprood van kleur met gemiddelde intensiteit. Complex op de neus met intense fruitaroma's, rokerig, een klein beetje vanille en kruidigheid van hout. In de mond geconcentreerd, goed uitgebalanceerde zuren en tannines, zachte en gestructureerde afwerking. Lekker bij een diner met vlees (rund, kalf, wild, gevogelte) of vis (bijvoorbeeld tonijn & zalm).

    Geproduceerd door het authentieke wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl (Baden) - het warmste en zonnigste wijngebied van Duitsland.


    Lees meer

  • 2015 Franz Keller Weissburgunder Oberbergener Pulverbuck

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Voortreffelijke, krachtige Pinot Blanc van het hoogste terroir van het domein van wijnhuis Franz Keller. Opvoeding in traditionele kleine eiken vaten. De Weissburgunder Oberbergener Pulverbuck is lichtgeel tot geel van kleur met op de neus fris door de geweldige aroma's van gele appel, perzik en abrikoos, en een vleug van boter en kruidigheid van hout. In de mond rond, zacht en aromatisch met een hoge concentratie en mooie frisheid. Zeer lange, minerale afdronk.

    Veelzijdig inzetbaar. Heerlijk om op zichzelf van te genieten en past ook bij een diversiteit aan gerechten. Denk aan vis (zalm, tonijnsteak etc.), schelp- en schaaldieren, gevogelte, Aziatische gerechten (curry, noedels), milde en zachte kaassoorten.


    Lees meer

  • Franz Keller Spätburgunder Jechtinger Enselberg

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Complexe, karaktervolle wijngaardwijn. De Jechtinger Enselberg Pinot Noir is op de neus zeer complex met aroma's van klein rood fruit (zure kersen), floraal & rokerig. Een vleugje vanille en de kruidigheid van hout. In de mond zeer geconcentreerd met lekker rood fruit, kreupelhout en wat aardse tonen. Elegant maar ook stevig van grip door de mooi rijpe tannines en heerlijke zuren. Lange, minerale afdronk met mooie balans tussen frisheid en tannines. Gemaakt door wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl (Baden).

    Past goed bij wild gerechten, wit vlees, gevogelte en geroosterde vis (zoals tonijn & zalm). Ook lekker bij een kaasplankje.


    Lees meer

  • Franz Keller Spätburgunder Eichberg

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Zeer fraaie Spätburgunder van de Eichberg wijngaard van het Duitste wijnhuis Franz Keller. De wijn heeft 18 maanden gerijpt in barrique vaten (35% nieuw eiken) en heeft geweldige aroma's van mooi donkere kersen en kruiden. Deze Eichberg Pinot Noir is veel mannelijker in vergelijking met bijvoorbeeld de Kirchberg en de andere wijngaarden. Eik is aanwezig, maar toch aangenaam zeker op dit moment ondanks zijn jeugd. Krachtige wijn met fijne tannines en een lange, geconcentreerde afdronk. Kan nog een flink aantal jaar worden bewaard, wat deze krachtpatser alleen maar nog mooier zal maken.

    De wijn past erg goed bij een mooi diner met bijvoorbeeld gebakken of gestoofd rood vlees, bij krachtige, smaakvolle sauzen en ook heerlijk bij een kaasplankje met bijvoorbeeld Epoisses-kaas.


    Lees meer

  • Franz Keller Spätburgunder Kirchberg

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Kirchberg Spätburgunder van wijnhuis Keller met een diep en pittig bouquet van rijp rood fruit met een wat bloemen, eik en karamel. Deze fraaie wijn is zijdeachtig van textuur en zeer elegant in de mond, dit is een royale en intense maar verfijnde, fluweelachtige Pinot met finesse en een stimulerend zoutgehalte. Grote zuiverheid en spanning, maar delicate, zeer goede lengte. In vergelijking met Eichberg en Schlossberg GG deze Pinot Noir is vrij vrouwelijk en gereserveerd. De wijn heeft 18 maanden gerijpt in barrique vaten (65% nieuw eiken)

    De wijn past erg goed bij een mooi diner met bijvoorbeeld filet mignon, gestoofd vlees en ossenwangetjes. Past ook goed bij een kaasplankje.


    Lees meer

  • Franz Keller Spätburgunder Schlossberg

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Bijzondere Spätburgunder GG van de hand van Franz Keller. Met prachtige en intense aroma's van kersen, noten, kruidnagel en witte peper. Zijdeachtig van textuur, elegant. Fris en stevig met een licht rokerige smaak, verhoogde mineraliteit en aangename zuurgraad & tannines met een lange, krachtige afdronk. Laat deze wijn bij voorkeur nog enkele jaren verouderen - hij zal zich in de loop der jaren zeer goed ontwikkelen. De wijn heeft 18 maanden gerijpt in barrique vaten (35% nieuw eiken).

    Weetje: het centrale stuk van de Schlossberg wijngaard - warme, beschutte, steile hellingen - slaat warmte op en creëert een uniek microklimaat. 

    De wijn past erg goed bij een mooi diner met bijvoorbeeld filet mignon, (geroosterd) wild vlees, truffel of porcini risotto. Ook lekker bij een kaasplankje.


    Lees meer

  • 10 artikel(en)

    Toon per pagina

    Van hoog naar laag sorteren

    Laatste recensies

    Geweldige wijn voor een mooie prijs

    - Rudi
    Bekijk meer recensies

    Een moment geduld a.u.b...


    {{var product.name}}
    is toegevoegd aan uw winkelwagen

    Verder winkelen
    Naar kassa en afrekenen
    Verder winkelen
    Naar kassa en afrekenen