Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2013 Finca Allende Blanco

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Finca Allende Blanco is een geweldige witte wijn. De wijn is een blend van Viura met ca 5% Malvasia afkomstig van wijngaarden van ca 55-60 jaar oud geplant op klei/grind bodems.  De most wordt gefermenteerd in nieuwe Franse eiken vaten met inheemse gisten waar het gedurende 14 maanden mag rijpen. De eerste zeven maanden  blijft de wijn in contact met zijn droesem en vindt er wekelijkse battonage plaats. Deze complexe witte wijn heeft tonen van gebakken brood, gist, honing en veel aardse, minerale tonen De eik is perfect geïntegreerd met het fruit. De mond is mineralig, aards met een mooie zuurgraad. Met de ogen dicht heeft het wel iets van een (zeer) goede Sancerre. Een zalige complexe witte wijn welke niet voor niets 93 Peninpunten heeft gekregen. Het aanbod is zeer beperkt maar is een zeer aanbevelingswaardige wijn welke met de jaren zich nog verder zal ontwikkelen.

    93/100 Peñín


    Lees meer

  • 2010 Finca Allende

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    Finca Allende is opgericht in 1995 en behoort tezamen met Remirez de Ganuza, Tentenublo en Pujanza tot de nieuwe stijl moderne wijnmakers. Men maakt gebruik van oude wijngaarden die in een hypermoderne bodega wordt verwerkt tot zeer verfijnden prachtwijnen (rood en wit)  zonder een overvloed aan hout. De Finca Allende  is zeer expressieve  in de neus met braam, zwarte bes en kers mineralen en licht een beetje citrus-zest. De smaak is zeer goed uitgebalanceerd met fijne, soepele tannines en prachtige cohesie tussen het fruit en de zuurgraad. 2009 was een van de allerbeste jaargang van de Finca Allende en heeft ook niet voor niets 91 Parkerpunten en 93 Peninpunten gekregen. Vrij uniek voor een wijn uit deze prijsklasse. 


    Lees meer

  • 2016 Finca Allende Nature Vin Natural

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Nieuw, Uniek, Fris, Complex - De trendsetter in de Rioja. Een rode wijn zonder toegevoegde zwavel (sulfiet). De Allende Nature is een Pure Tempranillo uit een enkele wijngaard in de Rioja Alta gerijpt in Amerikaanse eiken voor een periode van vijf maanden. De wijn heeft mooie tonen van rood fruit. De fraaie zuurgraad zorgt voor de noodzakelijke conservering. De wijn is schoon, fris met mooie dosering eik. Wij hebben zelf al vele Vin Naturale geproefd maar uitzonderingen daargelaten vinden wij de kwaliteit zeer discutabel maar dit is op-en-top wijn. Doordat er geen conservering is toegevoegd (lees sulfiet) is wel het advies deze wijn gewoon lekker te gaan drinken. De wijn heeft een drinkvenster van 2018-2022. De wijn heeft maar liefst 90+ parkerpunten gekregen en dit is een van de hoogste beoordelingen voor een Vin Natural.


    Lees meer

  • allende blanco

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Finca Allende Blanco is een geweldige witte wijn. De wijn is een blend van Viura met ca 5% Malvasia afkomstig van wijngaarden van ca 55-60 jaar oud geplant op klei/grind bodems.  De most wordt gefermenteerd in nieuwe Franse eiken vaten met inheemse gisten waar het gedurende 14 maanden mag rijpen. De eerste zeven maanden  blijft de wijn in contact met zijn droesem en vindt er wekelijkse battonage plaats. Deze complexe witte wijn heeft tonen van gebakken brood, gist, honing en veel aardse, minerale tonen De eik is perfect geïntegreerd met het fruit. De mond is mineralig, aards met een mooie zuurgraad. Met de ogen dicht heeft het wel iets van een (zeer) goede Sancerre. Het aanbod is zeer beperkt maar is een zeer aanbevelingswaardige wijn welke met de jaren zich nog verder zal ontwikkelen.

    93/100 Peñín 92/100 Parker


    Lees meer

  • mingortiz allende

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Mingortiz van Finca Allende komt van een biologische gekweekte wijngaard welke in 1964 is geplant. De wijngaard is gelegen in de Rioja Alta in Briones op 515 meter hoogte op een terroir van klei en veel grind en keien. De Mingortiz is gemaakt van 100% Tempranillo en rijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 16 maanden.  In de neus ruiken we balsamico, zwart fruit en compote samen met minerale tonen. In de mond heeft de wijn een geweldige balans tussen het fruit en de zuren. Het terroir en de hoogte maken dit een fruit gedreven wijn (moderne stijl Rioja). De Mingortiz is geen schuwe wijn met zijn 15% alcohol maar zeer serieus, schoon, harmonieus en expressief. Van Mongortiz Allende zijn slechts 9000 flessen gemaakt welke ongefilterd worden gebottled.

    93/100 Parker



    Lees meer

  • allende gaminde

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Gaminde van Finca Allende is een nieuwe wijn voor het eerst geproduceerd in 2015. De Gaminde komt van een wijngaard welke in 1942 is geplant. De wijngaard is gelegen in de Rioja Alta in Briones op 495 meter hoogte op een terroir van klei en veel grind en keien.De Gaminde is gemaakt van 100% Tempranillo en rijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 16 maanden.  In de neus ruiken we balsamico, zwart fruit en compote samen met minerale tonen. In de mond heeft de wijn een geweldige balans tussen het fruit en de zuren. Het terroir en de hoogte maken dit een fruit gedreven wijn (moderne stijl Rioja). De wijn is sappig en zeer elegant. Van deze (nieuwe) wijn van Allende zijn slechts 9000 flessen gemaakt.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • finca allende calvario

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Calvario van Finca Allende is het topmodel. De wijngaard is geplant in 1945 in Briones (Rioja Alta) op een kalkhoudend terroir met overvloedige grind en stenen. Er wordt geproduceerd op basis van duurzame landbouw principes met respect voor het milieu en zonder het gebruik van herbiciden. De Calavario is een blend van Tempranillo met 8% Garnacha en 2% Graciano. De Allende Calvario rijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 18 maanden. In de neus is deze verfijnde krachtpatser pittig met rokerige aroma's, zwart fruit, leder en sesamzaad. In de mond is de wijn zijdezacht met rustieke fijnkorrelige tannines en pittige smaken. Van de Calvario worden altijd maar rond de 6000 flessen gemaakt en de wijn wordt alleen gemaakt in de topjaren


    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen