Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Fertuna Droppello Maremma Toscana Bianco

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Fertuna ligt helemaal in het zuiden van Toscane in de Maremma. Het wijnhuis Fertuna is eigendom van wijnhandelaar Giuseppe Meregalli uit Monza. Hij verdiende zijn geld met de wereldwijde distributie van de wijnen van Sassicaia (Tenuta San Guido). Opmerkelijk is de Droppello, een witte wijn die gemaakt wordt van de sangiovese-druif! Deze strogele frisse wijn is echt sensationeel en is gemaakt van het blauwe druivenras Sangiovese (een typische Toscaanse druif). De smaak is zacht, mineraal en heeft mooie frisse zuren. Het was een uitdrukkelijke wens van Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta (Sassicaia San Guido) om deze witte wijn te maken. In de neus wit fruit en erg intens, kortom een juweel van een wijn! Een lekkere wijn bij diverse vis- en pastagerechten, schaaldieren, maar ook heerlijk om elke dag van te genieten.
    Lees meer

  • 2015 Fertuna Pactio Maremma Toscana Rosso

    Maak favoriet

    135 op voorraad

    Fertuna ligt helemaal in het zuiden van Toscane in de Maremma. Het wijnhuis Fertuna is eigendom van wijnhandelaar Giuseppe Meregalli uit Monza. Hij verdiende zijn geld met de wereldwijde distributie van de wijnen van Sassicaia (Tenuta San Guido). De eigenaar van San Guido, de markies Incisa della Rocchetta, stak hem zelfs een handje toe bij de start en gaf enkele van zijn wijnmakersgeheimen prijs. De markies tekent nu zelfs voor 2 wijnen van dit domein, nl de rode wijn Pactio en de witte wijn Droppello. De Fertuna Pactio Toscana Rosso is een robijnrode volle wijn met veel rood fruit heeft hints van vanille. Is zacht en fantastisch in balans en heeft een mooie structuur. Heerlijke tannines, soepel en zeer elegant. Deze wijn is voortgekomen uit een samenwerking met Marchese Nicolo Incisa della Rocchetta (Sassicaia San Guido).
    Lees meer

  • 2015 Fertuna Lodai Maremma Toscana DOC

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De Super Tuscan Lodai van Tenutata Fertuna is een blend van Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 20% en Sangiovese 10%. De wijngaarden zijn gelegen op een terroir van klei, mergel met kiezels en schelpen en oesters daar dit gebied in een ver verleden gewoon zee was en dit terroir dus feitelkijk de zeebodem is. De wijn heeft 12 maanden mogen rijpen op frans eiken en daarna nog minimaal 6 maanden flesrijping in de kelders van Fertuna. In het glas is de Lodai Intense robijnrood met in de neus rood fruit, peper, chocolade en tabak. In de mond is deze Super tuscan full bodied, intens en lang aanhoudend. Deze super-tuscan heeft overeenkomsten met een fraaie (top)bordeaux.
    Lees meer

  • 2013 Fertuna Messiio Maremma Toscana

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Fertuna ligt helemaal in het zuiden van Toscane in de Maremma. Het wijnhuis Fertuna is eigendom van wijnhandelaar Giuseppe Meregalli uit Monza. Hij verdiende zijn geld met de wereldwijde distributie van de wijnen van Sassicaia (Tenuta San Guido). Het bedrijf staat onder de deskundige leiding van Paolo Rivella, telg van een andere grote wijnmakersfamilie in Italië. Zijn oom is Enzio Rivella en stond aan de wieg van enkele grote Toscaanse domeinen zoals Banfi en wordt nu nog steeds aangezien als een van de meest toonaangevende figuren in de Italiaanse wijnwereld. De Messiio is het topmodel van Fertuna en is een 100% Merlot dus met recht een Super Tuscan. De Messiio is een diepe donkerrode volle wijn met veel rood fruit en hints van peper, spicey en koffie. Mooi in balans met een mooie structuur. Heerlijk zacht en warm met mooie tannines. 92/100 James Suckling


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen