Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Astrales

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De Astrales 2015 is een pure Tempranillo van verschillende, jongere en oudere Tempranillo-wijngaarden, en gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 18 maanden. De Los Astrales heeft een  fruit-aangedreven neus metgebalanceerd eikenhout dat de hand van een wijnmaker laat zien. De Astrales heeft duidelijke tonen van zwart fruit, cacao, mineralen met goed ontwikkelde tannines en een mooie, lange afdronk. Het gehemelte is strak en gepolijst, verwijder ook mooi gemaakt. 58.000 flessen.


    Lees meer

  • 2015 Familia Garcia Garmon

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De technisch manager is Eduardo Garcia, zoon van de beroemde wijnmaker Mariano Garcia (Mauro, Aalto, Vega Sicilia, Astrales). De Garmon is zeer expressief, volmondig, complex fruit met een ragfijne structuur. De wijn is een 100% Tempranillo van wijngaarden variërend van 30 tot 100 jaar in de regio La Aguilera en Moradillo op een terroir met overwegend klei-kalkrijke gronden en zanderig-lemige grond. De opbrengsten zijn zeer laag (maar zeer goed). Deze volle rode geconcentreerde wijn heeft 16 maanden houtrijping gehad met duidelijke tonen van zwart fruit, cacao, mineralen met goed ontwikkelde tannines en een mooie, lange afdronk. Krachtige, zeer vriendelijk en zeer evenwichtige natuurlijke zuurgraad. Prachtige aromatische diepte en structuur in de mond, met zachte tannines. Een topper.
    Lees meer

  • 2015 Astrales Christina

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven voor de Christina komen steeds van één wijngaard, maar deze is niet elk jaar dezelfde, voor de 2015 is de keuze op de Fuentesanta wijngaard gevallen, een hellende wijngaard in Anguix (Burgos). De stokken zijn hier reeds 100 jaar geleden aangeplant op een kiezelrijke bodem uit klei en kalk. De krachtige 2015 Christina van Astrales is rijp, royaal en vol maar blijft na 22 maanden in nieuwe eiken vaten perfect in balans. De krachtige neus toont aroma’s van zwart fruit, kruiden, mineralen, geroosterde toetsen en bosaroma’s. De wijn is is krachtig en geconcentreerd, met kruidige eikaroma's maar met een zeer goede balans en fijnmazige tannines
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen