Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Emilio Hidalgo Pedro Ximenez sherry 0.5 ltr

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De donkere kleur van deze sherry is bijna ondoorzichtig en bezit aroma's van vijgen en amandelen en rijp fruit. Dit is naast een fraai glas sherry als aperitief ook een erg fraaie desertwijn en past geweldige bij oude en harde kazen. Absolute aanbeveler en verrassend bij een fraaie dis om als desertwijn te schenken.
    Lees meer

  • Emilio Hidalgo Oloroso Seco Villapanés

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De nieuwe parel van Emilio Hidalgo. Deze uitzonderlijke Oloroso kan het best gekoeld worden geconsumeerd en kan zonder enig probleem tientallen jaren worden bewaard. Gemaakt uit de (witte) Palomino druif van percelen voor het de phylloxera uitbraak. Deze top-sherry heeft een lage zuurgraad en is een uitstekende begeleider mits koel geserveerd bij (oude)kazen maar paart ook geweldig bij vis- en schelpdieren
    Lees meer

  • Emilio Hidalgo Especial Fino la Panesa sherry

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Fino La Panesa is een referentie voor oude Fino's. Bij Emilio Hidalgo is grensverleggend  in het vinden van de grenzen van de biologische veroudering. Gebotteld op een uit een Solera opgericht uit 1961 en heeft dus gerijpt onder een dikke laag flor. In het glas heeft de La Panesa van Hidalgo een diepe gouden kleur en een neus vol noten (hazelnoten). De sherry is elegant, complex en evenwichtig, met een intens zoutgehalte, prikkelende smaken, een volledige, brede gehemelte en grote lengte. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je de kracht van natuur kan gebruiken en hier een geweldige sherry van zien te maken.  Dit is een van de grootste Finos die er vandaag de dag bestaat.


    Lees meer

  • Fernando de Castilla Pedro Ximenez Antique

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De smaak is fris, zoet, met echo's van de rozijnen. Deze sherry is erg aanspreekbaar vanwege zijn frisheid. Deze behoort in iedere verzameling van de sherry-liefhebber. 93 Parkerpunten gekregen
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen