Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Dominio Do Bibei Lapola

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Lapola combineert Godello met Albarino en Doña Blanca. Maar niet de druif domineert in de smaak maar wel de mineraliteit van de schitterende leisteenterroirs. De Lapola is een beschaafde creatie, fris en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en vanilletonen. Aan tafel kan hij probleemloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne. Ongelooflijk goede witte wijn.
    Lees meer

  • 2014 Dominio Do Bibei Lalama

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Lalama is een zeer elegante frisse wijn met een perfecte zuurgraad. Het is een glas vol met zwart fruit en kruiden met een mooie, lange afdronk. Heeft duidelijke elementen van een zeer mooie bourgogne maar dan voor een fractie van de prijs. De 2014 heeft maar liefst 93/100 Penin punten gekregen
    Lees meer

  • 2016 Dominio Do Bibei Lalume

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De Lalume is een nieuwe wijn van de Dominio do Bibei in Ribeiro de Sacra. Het is een wijn gemaakt van de Treixadura druif Treazadura van wijnstokken tussen de 10 en 30 jaar oud. De Lalume is een prachtige unieke witte wijn waarin zoals bij alle wijnen van Dominio do bibei het hout ondergeschikt blijft aan de unieke minerale expressie en verweeft zich moeiteloos in de mooie textuur die perfect het midden houdt tussen zachtheid, strakheid en frisheid. Bij Dominio do Bibei werkt men samen met de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier (DIDO, Clos Mogador, Espectacle, Nelin) ebn men werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het terroir. De Lalume is fris, mineralig en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en zeer licht vanilletonen en een licht prettig bittertje. Ook deze Lalume kan aan tafel moeiteloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne.
    Lees meer

  • 2013 Dominio Do Bibei Lacima

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Lacima van het pracht huis Dominio do Bibei is een zeer verfijnde wijn. De 2011 Lacima biedt een vergelijkbare aromatische en smaakprofiel, maar met een beetje meer van alles. Het heeft een prachtig geur, elegant, en is geconcentreerd. Moeilijk om te weerstaan. Bourgogne stijl. 93/100 Parker


    Lees meer

  • 2011 Dominio do Bibei Brancellao

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Wijn uit de regio Ribeira Sacra. De wijnmaker is Domino do Bibei welke ook de Lapola, Lapena en Lalama wijnen produceert. De wijnen worden geplukt van stokken welke tussen de 50 en 100 jaar oud zijn!! Een van de meest aangename verrassingen is Brancellao, de topwijn Dominio do Bibei, leisteen vloeren gelegen in de bescheiden DO Ribeira Sacra, deze jonge wijnmakerij produceert deze ernstige en elegante rode, grote persoonlijkheid. De wijn heeft 19 maanden op eiken vaten opvoeding gehad en daarna nog 22 maanden flesopvoeding voordat deze op de markt is gebracht. Rood fruit, vers, fris als een grote bourgogne met prachtige minerale tonen. Van deze unieke en geweldige wijn zijn maar een kleine 1000 flessen van gemaakt en de wijn wordt alleen maar in topjaren gemaakt. Dit is zo bijzonder, uniek en zo goed. Een Collectors-item.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen