Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Dominio de Atauta Parada de Atauta

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Parada de Atauta is fris, aantrekkelijk en met zoet fruit. Het is een expressieve wijn met een zeer goede intensiteit en diepte. Komt van 80 jaar oude pre-phylloxer wijngaarden. Dit is met recht een wijn met zeer veel wijn voor het geld en is (relatief) erg is heel goedkoop als je het vergelijkt met andere wijnen die in dit wijnhuis gemaakt worden maar ook met de andere vaak veel duurdere Ribera Del Duero wijnen. Intens rood fruit, een beetje zoet, vleugje kruiden en aanspreekbare tannines.
    Lees meer

  • 2012 Dominio de Atauta

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Dominio de Atauta is een geweldige frisse medium bodied wijn met een geweldige goede zeer goede zuurgraad. In de neus leer, cacao, tabac mooi rood fruit en zwarte bessen. De wijn heeft een zeer fraaie lange afdronk. Door Parker zeer goed beoordeeld maar Penin heeft deze jaargang maar liefst 95/100 Peñín gegeven en Parker 91/100 Dit is een grote wijn die (nog) betaalbaar is en valt het best samen te vatten als een wijn met Kracht en Balans. Geweldig!
    Lees meer

  • 2013 Dominio de Atauta

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Dominio de Atauta is een geweldige frisse medium bodied wijn met een geweldige goede zeer goede zuurgraad. In de neus leer, cacao, tabac mooi rood fruit en zwarte bessen. De wijn heeft een zeer fraaie lange afdronk. Door Parker zeer goed beoordeeld maar Penin heeft deze jaargang maar liefst 95/100 Peñín gegeven en Parker 92/100 Dit is een grote wijn die (nog) betaalbaar is en valt het best samen te vatten als een wijn met Kracht en Balans. Geweldig!
    Lees meer

  • 2009 Dominio de Atauta La Mala

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De La Mala van Atauta uit de Ribera del Duero is een 100% Tempranillo. In het glas is de Atauto La Mala diep paarsrood met mooie parels. In de neus is de wijn ongelooflijk en bijzonder complex en zeker na enige tijd walsen komt er een heel pallet van geuren vrij zoals viooltjes, eik, mediterrane kruiden, tabak, leder. Het heeft een medium-bodied smaak met veel frisheid, zuurgraad en mooie lengte en afgebakend smaken die bijna voor eeuwig in je mond blijven. Een grote wijn met een echte persoonlijkheid.
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen