Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Domaine Tempier Bandol Rosé

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Domaine Tempier is zonder twijfel het meest bekende landgoed uit de Bandol. De rose uitvoering is al jarenlang de hoogst scorende wijn in de Wine Advocate en Wine Spectator. De rose mag met recht een topwijn worden genoemd en is gastronomisch een geweldenaar. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk Mourvèdre aangevuld met Grenache, Cinsault en Carignan. Deze schitterende rosé bezit een kleur van oudroze en rode koper. Indrukwekkend bouquet met tonen van mineralen, rode bosvruchtjes en specerijen. De smaak is bijzonder intens, fris en bezit een ongekende lengte en complexiteit. Deze sublieme rosé kan natuurlijk als een fraai aperitief worden gedronken maar is zeer geschikt als begeleider van langoustines, kreeft, gegrilde of rauwe tonijn en zalm.
    Lees meer

  • 2014 Domaine Tempier Bandol Cuvee Classique

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    In het glas heeft deze pracht Bandol een mooie intense kersenrode kleur en een paarse gloed. In de neus ruiken we de Marques met tijm en rozemarijn en zwart fruit (braam, kers), dadels, laurier en zelfs wat leer en tabak. In de mond vangt deze wijn gelijk genereus aan met een geweldige complexiteit en een fluwelen textuur. Fraaie krachtige tannines en een relatief lage zuurgraad. Parker spreekt in zijn beoordeling over "A classic, textbook red Bandol that shows the vintage nicely". Het drinkvenster van de Tempier Bandol is zeker 15-20 jaar. De Tempier Bandol wordt ook wel gezien als de ultieme wijn bij wild en gebraad. Wine Spectator: 93/100
    Lees meer

  • 2015 Domaine Tempier Tourtine Bandol

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Domaine Tempier is zonder twijfel het meest bekende landgoed uit de Bandol. De Tourtine wijngaard ligt op een hoogte van ca 250 meter in de regio Castellet op een terroir van kleigronden. Dit terroir levert een krachtige, rijk, geconcentreerd en verrassend gepolijst Bandol met fruit en textuur om indruk te maken in zijn jeugd maar met e concentratie zodat de wijn zeer fraai kan verouderen. De Tourtine is een rijke, krachtige, serieuze, indrukwekkende wijn die elke wijnliefhebber zou moeten proeven.Net als alle jaren uiterst beperkt verkrijgbaar en als u dan één of meerdere flessen hebt weten te bemachtigen, dan is geduld een absolute vereiste. Er komt echter een moment dat het 'grootse genieten' zal aanbreken. Een prachtige, uitbundige neus van bramen, kersen en een bijna hartige karakter. De smaak heeft een sublieme balans en meer mineraliteit uiterst harmonieus met een goed gedefinieerde, prachtig evenwichtig finish. Outstanding.
    Lees meer

  • 2015 Domaine Tempier Cuvee La Migoua Bandol

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Zoals alle Bandol Tempiers is dit een karaktervolle wijnen. In het glas is kleur kersenrood met rode bakstenen rand. In de neus heeft de La Migoua soepel en gepolijst aroma's met tonen van bramen, bessen, kruiden, sandelhout en rozen. Erg verfijnd en spectaculair. Een haast ideale wijn bij een mooi gebraad en wild.
    Lees meer

  • 2015 Domaine Tempier Cuvee Cabassaou Bandol AOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Net als alle jaren is de Tempier Cabassaou uiterst beperkt verkrijgbaar en als u dan één of meerdere flessen hebt weten te bemachtigen, dan is geduld een absolute vereiste. Er komt echter een moment dat het 'grootse genieten' zal aanbreken. De gemiddelde leeftijd van de stokken is meer dan 50 jaar oud en dit geeft een zeer krachtige wijn met een geweldig bewaar-potentieel. Zeer krachtig robijnroode kleur met de schakering zwart - de kleur zoals een rode bewaarwijn eruit behoort te zien. In de neus komt een heel pallet naar voren met tonen van leer, eucalyptus, tabak en pruimen en zeer verfijnd (ceder)hout. In de mond een volle krachtige explosie van rood fruit en super geconcentreerd. De Tempier Cabassaou is een monumentale wijn.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen