Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Domaine Didier Dagueneau Pouilly Fume Blanc Fumé

    Maak favoriet

    20 op voorraad

    Didier Dagueneau is wereldberoemde Franse wijnmaker die zijn stempel heeft gedrukt op de Pouilly-Fumé. Hij overleed in 2008, maar zijn zoon Benjamin die al jaren bij zijn vader in het bedrijf zat nam met dezelfde passie en hetzelfde talent het bedrijf over. Iedere wijnliefhebber kent de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de beste en meest gezochte Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van ieder serieus sterrenrestaurant. De rolls royce onder de Pouilly Fumé. De Fume Blanc is een zeldzame uiting van mineraliteit en fruit in combinatie met volwassenheid. Deze wijnen worden met de jaren alleen maar meer mooier en wij adviseren om pas vanaf 2018 een eerste slok te nemen maar als u het geduld kunt opbrengen wacht dan tot 2019  (nb een Coravin is voor dit soort wijnen een geweldige oplossing - gewoon even klein slokje proberen en dan weer wegleggen)


    Lees meer

  • 2014 Domaine Didier Dagueneau Blanc Fume de Pouilly Pur Sang

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Didier Dagueneau is wereldberoemde Franse wijnmaker die zijn stempel heeft gedrukt op de Pouilly-Fumé. Hij overleed in 2008, maar zijn zoon Benjamin die al jaren bij zijn vader in het bedrijf zat nam met dezelfde passie en hetzelfde talent het bedrijf over. Pur Sang, betekent volbloed of rasecht. De wijn is hoofdzakelijk afkomstig van sauvignonfruit van een relatief kleirijk terroir. Deze Blanc Fume de Pouilly ruikt enorm spannend. Er zijn zoveel indrukken. Van vlierbloesem, witte perzik, limoen tot grapefruit en cassis. In de mond kan de structuur bijna worden verward met een grandioze riesling: weelderig, levendig rijk aan mineralen, stenige en ziltige aspecten. Dit gaat om zowel toegankelijke nuances als nog verborgen tonen, die het zoeken waard zijn om in te schatten hoe de wijn de jaren daarna zich zal ontwikkelen.


    Lees meer

  • 2015 Domaine Didier Dagueneau Blanc Fume de Pouilly Pur Sang

    Maak favoriet

    17 op voorraad

    Didier Dagueneau is wereldberoemde Franse wijnmaker die zijn stempel heeft gedrukt op de Pouilly-Fumé. Hij overleed in 2008, maar zijn zoon Benjamin die al jaren bij zijn vader in het bedrijf zat nam met dezelfde passie en hetzelfde talent het bedrijf over. Pur Sang, betekent volbloed of rasecht. De wijn is hoofdzakelijk afkomstig van sauvignonfruit van een relatief kleirijk terroir. Deze Blanc Fume de Pouilly ruikt enorm spannend. Er zijn zoveel indrukken. Van vlierbloesem, witte perzik, limoen tot grapefruit en cassis. In de mond kan de structuur bijna worden verward met een grandioze riesling: weelderig, levendig rijk aan mineralen, stenige en ziltige aspecten. Dit gaat om zowel toegankelijke nuances als nog verborgen tonen, die het zoeken waard zijn om in te schatten hoe de wijn de jaren daarna zich zal ontwikkelen.


    Lees meer

  • 2015 Domaine Didier Dagueneau Buisson Renard

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    Uit één Single Vineyard uit Saint Andelain komt het vlaggenschip en de cultwijn van Didier Dagueneau - de Buisson Renard. De druiven van deze kleine grandcru wijngaard worden handmatig geoogst en de wijn krijgt 12 maanden opvoeding op eiken vaten. Knisperend, vol, diep, complex met vuursteen bezaaid is een samenvatting van de Dagueneau Blanc Fume de Pouilly Buisson Renard maar hiermee doen we de wijn nog tekort. De wijn ruikt naar pepermunt en cassis, met een vleugje bitterheid. In de mond dan nog kiwi, ananas en nectarine wat leidt tot een weelderig sappige finish. Deze uitzonderlijke pouilly fumé heeft vanzelfsprekend de unieke mineraliteit die de wijn van Dagueneau zo uniek en gewild maakt. Advies is om deze wijn nog even weg te leggen en vanaf 2019 de fles te ontkurken (of met de Coravin een slokje proberen en dan weer weg te leggen).


    Lees meer

  • 2015 Domaine Didier Dagueneau Silex

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een heerlijk intens bouquet van bloemen en harsachtige kruiden stijgt op uit het glas van Dagueneau Fume de Pouilly Silex vooruitlopend op de bitterzoete aanwezigheid van mediterrane kruiden en witte bloemen met citrus tonen. Dit alles eindigt met een indrukwekkende finale. Deze uitzonderlijke pouilly fumé heeft vanzelfsprekend de unieke mineraliteit die de wijn van Dagueneau zo uniek en gewild maakt. De Silex is wellicht de meeste bijzondere en gewilde Pouilly Fumé. Advies is om deze wijn nog even weg te leggen en vanaf 2017 de fles te ontkurken (of met de Coravin een slokje proberen en dan weer weg te leggen). De Silex is de absolute premier Grand Cru onder de Pouilly Fumé. De Silex is extreem schaars en er kan nog meer van genoten worden als het lukt om deze nog enige tijd te laten rusten en dan wordt het optimaal genieten.


    Lees meer

  • 2015 Domaine Didier Dagueneau Sancerre Mont Damne

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Mont Damne is de Top Sancerre van van Dagueneau en is is super schaars en een buitengewone persoonlijkheid. In de neus heeft de wijn een uitbundige, aromatische uitstraling van bloemen en kruiden. Er is nootachtige rijkdom en pikantheid gekoppeld aan een Chablis-achtig gevoel en perfect aangevuld met een zijden textuur. Maar tegelijkertijd is de wijn sappige, fris met de typische minerale/kalk tonen en citrusschilverfrissing, lichtzinnigheid en levendige interactie met tonen van krijt, rook en citrusschil. Advies is om deze wijn nog even weg te leggen en vanaf 2018 de fles te ontkurken (of met de Coravin een slokje proberen en dan weer weg te leggen).. De Silex is extreem schaars en er kan nog meer van genoten worden als het lukt om deze nog enige tijd te laten rusten en dan wordt het optimaal genieten.


    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen