Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Made in Provence (MIP) Blanc Classic

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Prachtige licht-groene reflecties die horen bij een fraaie jonge wijn en met de tijd krijgt deze een goudgele kleur. De witte MIP is heerlijke fruitig en past geweldig als aperitief of bij gegrilde vis, schaal- en schelpdieren.
    Lees meer

  • 2017 Made in Provence (MIP) Rose Classic

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De MIP Rose Classic is de rosé topper uit de Provence en de Cote D'azur. In het glas is dit een heel licht getinte rosé met een strelende en explosieve neus met noten van witte bloemen en kleine gele vruchten. In de mond is de MIP provence rosé een wijn vol finesse, ideaal bij een zomers aperitief of lichte maaltijden en natuurlijk onovertroffen als aperitief rose. De MIP rosé behoort tot de meeste populaire rosé in Nederland en ieder jaar is er weer een run op deze fraaie rosé.


    Lees meer

  • 2014 Sainte Lucie Made in Provence (MIP) Rood Classic

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De MIP Rood (rouge) Classic heeft 5 dagen maceration bij lage temperatuur gehad en daarna de opvoeding op RVS. Vlak voor botteling volgt assemblage van syrah, grenache en cabernet sauvignon. Het resultaat is een zachtfruitige Provence met verrukkelijke tonen van kleine rode vruchtjes. De MIP Rood heeft een paarse kleur en violette reflecties. Een neus van viooltjes en kleine rode vruchten, goed voor gegarandeerd genot. Een aangename en licht gesuikerde aanhef in de mond, met dezelfde aroma's als in de neus. De afdronk verlengt het plezier deze is namelijk intens. Ideaal bij grill, wit en rood vlees, gekruide gerechten, lichte kazen. Deze wijn past wonderlijk goed bij een mediterrane keuken.
    Lees meer

  • 2017 Made in Provence (MIP) Rosé Collection

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Mip Rose Collection is de nieuwe naam voor de MIP rosé Premium en is gemaakt van Syrah, Grenache & Rolle. De Mip Collection ondergaat een koude maceratie voor de gisting. Zuurstofvrije persing en daarna de gisting op lage temperatuur. De wijn rijpt voor minimaal 4 maanden op fijne droesem. De druiven worden 's nachts geplukt zodat de druiven niet alvast kunnen gaan gisten. Deze methodiek geeft de Rose Collection zijn lichtrose kleur en voorzichtige geur- en smaakimpressies van grapefruit, citroen, peer en groene appel. In het glas is de MIP Rose Collection fuchsiaroze met een krachtige neus, gedomineerd door noten van citrusvruchten en kleine rode vruchten. De mond is vol finesse, met dezelfde aromatische noten als de neus en een duur die het plezier doet aanhouden. Omdat de wijn lekker frissappig is en voorzien van een opvallende fles met moderne uitstraling, gooit hij zeker hoge ogen op ieder zonnig terras. Met of zonder een lichtvoetig gerechtje.


    Lees meer

  • 2017 Made in Provence (MIP) Sainte Victoire l`Hydropathe Elite Rose

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De top uitvoering van de MIP, de topper uit de cote d'azur. Een mooier aperitief dan deze wijn is moeilijk Alleen al om de schitterende fles moet je deze rosé op tafel hebben staan tijdens iedere zonnige gelegenheid. Deze uitvoering van de MIP rose  is gerijpt op fijne droesem gedurende 4 maanden. De MIP L'Hydropathe heeft de kleur van rozenhout en beschikt over een fijne, zuivere, rechte en harmonieuze neus, die noten van rode vruchten mengt met de natuurlijke mineralen van de terroirs van de MIP-wijngaarden gelegen dicht bij zee. Een volle aanhef met een aangenaam evenwicht in de mond en een ruime en lange afdronk. Zeer schaars dus wees er snel bij. Sainte Lucie beschouwt deze bijzondere wijn als het summum van Provence rosé,


    Lees meer

  • 2017 Made in Provence (MIP) Rose Classic Magnum (1.5 ltr)

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De MIP Rose Classic is de rosé topper uit de Provence en de Cote D'azur. In het glas is dit een heel licht getinte rosé met een strelende en explosieve neus met noten van witte bloemen en kleine gele vruchten. In de mond is de MIP provence rosé een wijn vol finesse, ideaal bij een zomers aperitief of lichte maaltijden en natuurlijk onovertroffen als aperitief rose. De MIP rosé behoort tot de meeste populaire rosé in Nederland en ieder jaar is er weer een run op deze fraaie rosé. In een zeer schaarse 1.5 liter magnum uitvoering.
    Lees meer

  • 2012 Sainte Lucie Made in Provence (MIP) L'Hydropathe Elite Rouge

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze wijn verrast in elk opzicht. Met zijn ongewone naam, harmonieus ogende fles en uitzonderlijk rijke wijnen. De wijn is gemaakt voor 100% uit de syrah druif. De druiven worden volledig gevinifieerd in demi-muids (vaten van 400 liter) van Franse eik. Koude maceratie voor de gisting gedurende 12 dagen, manuele pigeage, 40 dagen maceratie en daarna rijpt de wijn voor maar liefst 24 maanden in 400 liter vaten. In het glas heeft de L'Hydropathe Elite Rouge een fraaie mooie frisse diepe rode kleur. De wijn heeft een zeer krachtige, volle en complexe neus met noten van gekookte rode vruchten, gemengd met aroma's van specerijen en getoaste aroma's, afkomstig van de rijping. De tannines bezorgen de wijn een goede structuur. De langdurige en complexe afdronk maken er een verleidelijke en zeer aangename wijn van, met noten van cassis. Dit is een ideale wijn voor gerechten met rood vlees, wild, kazen. De wijn heeft een fraai bewaarpotentieel van zeker 12 jaar.
    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen