Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Domaine de la Taille aux Loups Montlouis Triple Zero

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    La Taille Aux Loups Triple Zéro is gemaakt van Chenin druiven die komen van 50+ jaar oude stokken. De druiven worden handmatige geplukt op het laatst mogelijk moment met een zeer strenge selectie. Na bottling blijft de wijn 18-tot 24 maanden sur lattes in de kelder. Na het degorgeren wordt de fles aangevuld met dezelfde wijn. Geen sulfiet toegevoegd, de CO2 conserveert. Deze Cremant wordt gemaakt zonder enige toevoeging van suikers, vandaar de naam Triple Zero (zero chaptalization, liqueur de tirage, liqueur d'expedition). Dit is een beendroge Chenin Crémant.  Brioche, deeg en noten met een neus van gele en groene appels, citrustonen en stevige gist, donkere broodkorst, die zelfs neigt naar sojasaus. Deze crémant is echt een alternatief voor Champagne en laat vele (massa-geproduceerde) champagnes achter zich.


    Lees meer

  • Domaine de la Taille aux Loups Montlouis sur Loire Remus

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Remus Chenin Blanc is bleek strogeel van kleur met een lichte goudvleug. Op de neus intense, rijke chenin blanc aroma's (o.a. wit fruit), wat eiken. De smaak is ook erg rijk met een licht bittertje in de afdronk, prachtige zuren, mineralen, invloed van uitstekende kwaliteit hout en energiek in de afdronk. Rond, complex en goed in balans. De wijn kan uitstekend nu al worden gedronken maar enkele jaren bewaren komt de smaakt van deze wijn ook zeker ten goede. Lekker bij rijke vissoorten zoals zalm, tonijn en bij gevogelte en bij vegetarische gerechten en milde, zachte kazen. 

    Biologisch gecertificeerd
    Lees meer

  • 2015 Domaine de la Taille aux Loups Hauts de Husseau

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Echt een wijn voor kenners! Perfect in balans, mooi droog, aromatisch en fris. Heerlijke lichte geuren van appel, grapefruit en citroen prikkelen de zintuigen. Goede mineraliteit, fijne zuurgraad. Gemaakt van 100% Chenin Blanc druiven door wijnhuis Domaine de la Taille aux Lopus die stuk voor stuk geweldige, pure en zuivere wijnen maakt. 

    Deze wijn past erg goed bij rijke vissoorten zoals zalm, tonijn en bij gevogelte. Ook heerlijk bij vegetarische gerechten en milde, zachte kazen. 


    Lees meer

  • Domaine de la Taille aux Loups Clos de Mosny

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Mooie, intense Chenin Blanc. De wijn is bleek strogeel van kleur met een lichte goudvleug. Op de neus elegant met aroma's van honing, appel, een beetje eiken, bloesem. Rijk in de mond met een licht bittertje in de afdronk, prachtige zuren en mineralen. Rond, complex en goed in balans. De wijn kan uitstekend nu al worden gedronken maar enkele jaren bewaren komt de smaakt van deze wijn ook zeker ten goede. Deze wijn past erg goed bij rijke vissoorten zoals zalm, tonijn en bij gevogelte. Ook heerlijk bij vegetarische gerechten en milde, zachte kazen. 

    90/100 Wine Spectator


    Lees meer

  • Domaine de la Taille aux Loups Clos de Mosny

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Mooie, intense Chenin Blanc. De wijn is bleek strogeel van kleur met een lichte goudvleug. Op de neus elegant met aroma's van honing, appel, een beetje eiken, bloesem. Rijk in de mond met een licht bittertje in de afdronk, prachtige zuren en mineralen. Rond, complex en goed in balans. De wijn kan uitstekend nu al worden gedronken maar enkele jaren bewaren komt de smaakt van deze wijn ook zeker ten goede. Deze wijn past erg goed bij rijke vissoorten zoals zalm, tonijn en bij gevogelte. Ook heerlijk bij vegetarische gerechten en milde, zachte kazen. 

    90/100 Wine Spectator


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen