Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Domaine Astruc dA Chardonnay

    Maak favoriet

    25 op voorraad

    De Astruc Viognier is een 100% Chardonnay. Het klimaat ter plaatse in deze wijngaarden is Mediterraan, maar wordt beïnvloedt door de Atlantische Oceaan. De bodem is kalkhoudende met een zandachtige structuur en locaal sterk kiezelhoudend. De druiven worden deels handmatig en deels mechanisch geoogst tijdens de nacht, om oxidatie te voorkomen. De gisting bij een constante temperatuur van 16°C. Geen malolactische gisting. Hierna rijpt ca 30% van de wijn op vaten van Frans en Amerikaans eiken. In het glas is deze Astruc Chardonnay licht bleekgoud. In de neus heeft de chardonnay een krachtige neus van tropisch fruit en gedroogd fruit, iets noot-achtigs. In de mond is de Astruc Chardonnay De wijn is full bodied met een goede structuur, tropisch fruit, en tonen van vanille in de afdronk. De wijn is een een uitstekend aperitief en een goede begeleider van vis en schelpdieren. De wijn heeft een gouden medaille gewonnen op het prestigieuze Concours Général Agricole de Paris


    Lees meer

  • 2017 Domaine Astruc dA Marsanne

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De Astruc is een 100% Marsanne. In het glas heeft de Astruc Marsanne een bleke strogele kleur. In de neus tonen van peer, florale tonen, hint van meloen. In de mond is de marsanne rond en mild, tamelijk vol van smaak en de goede zuurgraad houdt hem fris en levendig. In de afdronk proeven we nog een vleugje acacia-honing. De Astruc Marsanne is een uitstekend aperitief, en een goede begeleider van wit vlees en een bouillabaisse.
    Lees meer

  • 2017 Domaine Astruc dA Viognier

    Maak favoriet

    29 op voorraad

    De Astruc Viognier is een 100% Viognier. Het klimaat ter plaatse in deze wijngaarden is Mediterraan, maar wordt beïnvloedt door de Atlantische Oceaan. De bodem is kalkhoudende met een zandachtige structuur en locaal sterk kiezelhoudend. In het glas is deze Astruc Viognier licht goudgeel van kleur met in de neus frisse aroma's van vers en gedroogd fruit: abrikozen, witte perziken, peer en honing. In de mond is de wijn rijk en aromatisch zoals behoort bij een Viognier met een fraaie structuur en verrassend lange afdronk. Dit is een Viognier met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De Astruc is heerlijk als standalone glas en natuurlijk een prima begeleider bij vis, zeevruchten, wit vlees en desserts met fruit.

     


    Lees meer

  • 2015 Domaine Astruc dA Cabernet Sauvignon Reserve

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De cabernet wijngaarden van Domaine Astruc liggen aan de de voet van de Pyreneeën en dit maakt dit gedeelte een stuk koeler dan dan de rest van de Languedoc regio en dat is een voorwaarde om wijnen te produceren die verfijning en elegantie bieden. In het glas is deze Reserve Cabernet dieppaars met een granaatrode gloed. In de neus ruiken we tone van mokka, zwarte bessen, vanille en geroosterd brood. In de mond is de wijn vol en rijk van smaak, fruitig met zachte tannines. Dit is gewoon een mooi glas wijn en is een uitstekende begeleider bij gegrild vlees, pasta met rode ssaus en harde kazen.
    Lees meer

  • 2016 Domaine Astruc Teramas Astruc Chardonnay Limoux

    Maak favoriet

    33 op voorraad

    De Château Astruc Teramas Astruc Chardonnay Limoux is in het heet een lichte kleur glanzende gouden schakering. De neus is intens en complex, met botersmaken en tropisch fruit tesamen met witte bloemen. De wijn is full bodied met aangename elegantie en een opmerkelijke balans. In de eerste vijf jaar, zult u genieten van de fruitaroma's die dan zullen veranderen in meer rijpe en complexe aroma's.


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen