Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Chardonnay 'Be Free'

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Chardonnay 'Be Free' is een witte wijn waar de alcohol er na de fermentatie weer uit is gehaald. Het is een echte en lekkere fruitige wijn waarbij de BOB geen zuur gezicht hoeft te trekken! Deze alcoholvrije witte wijn met prachtige hints van lychee, perzik en ananas zijn alle perfecte kenmerken voor een Chardonnay-liefhebber. Geniet met vis, romige pasta, of gewoon op zichzelf.


    Lees meer

  • Merlot 'Be Free'

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De Merlot 'Be Free' is een wijn waar de alcohol er na de fermentatie weer uit is gehaald. Het is een echte en lekkere fruitige wijn waarbij de BOB geen zuur gezicht hoeft te trekken! De Merlot Be Free heeft mooie tonen van rijpe rode bessen samen met delicate hints van karamel smelten samen, afgerond door een zacht mondgevoel. Combineer deze alcoholvrije rode wijn met je favoriete Mediterraans gerecht of heerlijk als aperitief.
    Lees meer

  • Nederlandse bloemen honing Imkerij de Blije Bij

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    De bijen van Imkerij de Blije Bij zijn hard aan het werk voor deze zalige honing. De honing wordt gemaakt in Willemsdorp. Dit is een buurtschap in de gemeente Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De honing komt van bijen die vrijelijk de enorme diversiteit aan bloemen bezoeken in het unieke Nationaal Park de Biesbosch. Door de veelheid aan bloemen maakt dit de honing uniek in zijn soort. De honing is helder van kleur, zeer vloeibaar en zalig zacht en smeuïg van smaak en zo gezond. De honing is 100% zuiver, dus zonder toevoeging van suiker en men oogst alleen de honing die de bijen niet nodig hebben en men laat de bijen overwinteren op hun eigen honing.


    Lees meer

  • 2017 Graham Beck Gorgeous Rose

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Gorgeous rose is de enige stille wijn van Graham Beck. Dit wijnhuis staat inmiddels bekend om zijn geweldige sparkling wijnen die champagne aandoend zijn maar dan tegen een stukken betere prijs. Deze Gorgeous rose is dan ook een blend van de typische druiven die je ook tegenkomt in een champagne namelijk de Pinot Noir en de Chardonnay. En dat geeft deze cuvee zijn bijzondere karakter, een rosé met mooie verfijnde smaken. Dit is een geweldige terraswijn met zijn frisse smaak en zeer lichte kleur (ja het oog wil ook wat) maar onderschat zijn gastronomische kwaliteit zeker niet. Heerlijke bij spicy food en sushi
    Lees meer

  • 2016 Wijngaard de Bilderhof Johanniter droog

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De “Nederlandse“ Riesling met opvallend zoete druiven en een frisse zuurgraad. Rond half oktober zijn de druiven rijp. De Johanniter wordt gebruikt als basis voor de Cuvée Wit (gouden medaille 2012 bij de Nederlandse Wijnkeuring) en voor de standaard witte wijn (zilveren medaille in Duitsland). De wijn is verrassend fris en opvallend droog. Het heeft overeenkomsten met een moezel witte wijn maar dan meer rond en vol en prettig droog.
    Lees meer

  • WineCradle

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    WineCradle is een opblaasbare, herbruikbare en waterdichte (en wijn-tight) manier om flessen wijn, bier en sterke drank te vervoeren. WineCradle helpt u voorkomen dat flessen breken in bijvoorbeeld uw koffer. 

    Ideaal om een mooie fles wijn mee te kunnen nemen in uw baggage of als u een lekkere fles mee wilt nemen naar strand, park of naar de boot


    Lees meer

  • Drapo Vermouth Dry

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Turin Vermouth is een van de beste producenten ter wereld. Vanuit van oudsher het centrum van de Vermouth rond Turijn in Italië. Vermouth wordt gemaakt van witte wijn, kruiden en specerijen. Hierna wordt nog alcohol toegevoegd. Om tot de top-kwaliteit te komen is het van belang dat de alle ingrediënten de juiste balans hebben en dat de de rijping met de kruiden op de juiste wijze gebeurt. Drapò doet dit op ambachtelijke wijze en dat is te proeven. De Drapo dry Vermouth is een verfijnde en droge Vermouth. De Drapo Vermouth (of vermout) heeft 18% alcohol en is de basis voor vele cocktails. Het aantal gebruikte specerijen zijn er meer dan 25. Deze droge versie heeft al enkele prijzen in de wacht gesleept op Vermouth concoursen. Vermouth is als aperitief ook uitstekend te combineren met verschillende soorten tapas. On the rock’s met een schijfje limoen en een scheutje Tonic is een veel voorkomende toepassing. 


    Lees meer

  • 2017 Wijngaard de Bilderhof Rondo

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Vroegrijpe blauwe druif met mooie volle trossen. Vanwege de hangende groei wordt deze druif dusdanig geleid om als dubbel gordijnsysteem te laten groeien en hierdoor krijgen alle trossen evenveel zon. Als de druiven rijp zijn kan er niet te lang gewacht worden met plukken, omdat anders de schimmels toeslaan. De pluk is eind september. Bij wijngaard de Bilderhof wordt sinds  2005 van de Rondo druif een rode wijn gemaakt.  De wijn krijgt ook steevast hoge scores waaronder een zilveren en bronzen medaille bij de Nederlandse Wijnkeuring. De Rondo heeft een eikenhouten opvoeding gehad van 6-9 maanden. De Rondo is een verrassend volle, zachte rode wijn vol met tonen van vooral rood fruit zoals framboos en kers. Erg prettig om te drinken bij de maaltijd maar ook uitstekend om standalone te drinken. Drink deze wijn rond de 16-18 graden.


    Lees meer

  • 2016 Wijngaard de Bilderhof Cuvée rood

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Cuveé Rood van Wijngaard de Bilderhof uit het historische Dordrecht is een blend van de druiven Regent, Cabernet Cortis en een klein beetje Rondo en Dornfelder. De wijn is verrassend fris en vol en kan zonder enig probleem nog een aantal jaren verder rijpen en zal daarvan alleen nog maar beter worden. De wijn heeft mooi rood fruit en wat minerale en aardse tonen. Er is een goede balans met een goede zuurgraad.

    Deze mooie Cuveé Rood heeft bij de Wijnkeuring van de Lage Landen in 2017 een Bronzen Medaille gewonnen. 

    Smaakt uitstekend op zichzelf (standalone) maar is ook erg prettig om te drinken bij de maaltijd. Drink deze wijn rond de 16-18 graden.


    Lees meer

  • Bilderhof Bolero wijn

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Vroegrijpe blauwe druif met mooie volle trossen. Bij wijngaard de Bilderhof wordt sinds 2009 van de Bolero druif een rode wijn gemaakt. Deze wijn is ieder jaar constant van kwaliteit gezien de diverse WijnKeurZegels en een bronzen medaille bij de Nederlandse Wijnkeuring. De Bolero is een licht kruidige soepele rode wijn gerijpt op Amerikaans eiken.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen