Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2008 Diamond Creek Gravelly Meadow

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De 2008 Cabernet Sauvignon Gravelly Meadow (Grintachtige Weide) schittert met op het gehemelte lagen van donker rood fruit, mokka, zoete kruiden, bloemen en kruiden. De Gravelly Meadow is verrassend toegankelijk voor een jonge Diamond Creek wijn. Er zijn nog volop onderliggende tannines met ints van frambozen jam, kaneel en kruidnagel. De Gravelly Meadow nog een paar jaartjes laten rijpen en dan rond 2017/2018 een eerste slok van deze geweldige wijn. Het bewaarpotentieel is ongekend en de 2008 heeft een drinkvenster tot 2045+
    Lees meer

  • /

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Red Rock Terrace Vineyard bestaat uit zeven hectare van ijzer-rijke, rode grond vandaar de naam Red Rock Terrace. De Cabernet Sauvignon Red Rock Terras onthult intense, rijpe, indrukwekkende tonen van rood fruit zoals kers en bosbes . De donkere robijnrode Red Rock Terrace is een full-bodied wijn welke gespierder is dan de Gravelly Meadow. De wijn is verbluffend krachtig en zuiver met meerdere lagen en een overvloed aan fluweelzachte tannine. Het is een wijn die nog verder moet rijpen op de fles (behalve als je een liefhebber bent van tannines) en wij denken dat de wijn vanaf 2017/2018 zijn schat aan smaken en geuren gaat vrijgeven en is een wijn die zeker prachtig blijft tot 2050.
    Lees meer

  • /

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De 2010 Cabernet Sauvignon Volcanic Hill komt van 8 hectare wijngaard gelegen op het zuiden geplant op een vulkanische bodem die een in scherp contrast staat met de rode, ijzer-rijke bodem van Red Rock Terrace en de grindbodem van Gravelly Meadow. De Volcanic Hill wijngaard is de warmste wijngaard van Diamond creek. De vulkanische bodem is het gevolg van een eruptie van 8 miljoen jaar geleden waardoor hier een dikke laag lava/vulkaan as ligt. De Volcanic Hill is de meest explosieve en geconcentreerder qua smaak binnen de Diamond Creek series te zijn. De diepe robijnrode / paars-getinte 2010 Volcanic Hill is ietwat ingetogen en gereserveerd in de neus maar van die terughoudendheid wordt ontketend in de mond
    Lees meer

  • /

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Red Rock Terrace Vineyard bestaat uit zeven hectare van ijzer-rijke, rode grond vandaar de naam Red Rock Terrace. De Cabernet Sauvignon Red Rock Terras onthult intense, rijpe, indrukwekkende tonen van rood fruit zoals kers en bosbes . De donkere robijnrode Red Rock Terrace is een full-bodied wijn welke gespierder is dan de Gravelly Meadow. De wijn is verbluffend krachtig en zuiver met meerdere lagen en een overvloed aan fluweelzachte tannine. Het is een wijn die nog verder moet rijpen op de fles (behalve als je een liefhebber bent van tannines) en wij denken dat de wijn vanaf 2017/2018 zijn schat aan smaken en geuren gaat vrijgeven en is een wijn die zeker prachtig blijft tot 2050.
    Lees meer

  • 2014 Diamond Creek Gravelly Meadow

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Cabernet Sauvignon Gravelly Meadow (Grintachtige Weide) schittert met op het gehemelte lagen van donker rood fruit, mokka, zoete kruiden, bloemen en kruiden. De Gravelly Meadow is verrassend toegankelijk voor een jonge Diamond Creek wijn. Er zijn nog volop onderliggende tannines met ints van frambozen jam, kaneel en kruidnagel. De Gravelly Meadow nog een paar jaartjes laten rijpen en dan rond 2020 een eerste slok van deze geweldige wijn. Het bewaarpotentieel is ongekend en de 2014 heeft 97+/100 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

  • /

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De 2014 Cabernet Sauvignon Volcanic Hill komt van 8 hectare wijngaard gelegen op het zuiden geplant op een vulkanische bodem die een in scherp contrast staat met de rode, ijzer-rijke bodem van Red Rock Terrace en de grindbodem van Gravelly Meadow. De Volcanic Hill wijngaard is de warmste wijngaard van Diamond creek. De vulkanische bodem is het gevolg van een eruptie van 8 miljoen jaar geleden waardoor hier een dikke laag lava/vulkaan as ligt. De Volcanic Hill is de meest explosieve en geconcentreerder qua smaak binnen de Diamond Creek series te zijn. De diepe robijnrode / paars-getinte Volcanic Hill is ietwat ingetogen en gereserveerd in de neus maar van die terughoudendheid wordt ontketend in de mond
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen