Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Daniel Landi Viticultor Las Uvas de la Ira

    Maak favoriet

    41 op voorraad

    Daniel Jimenez Landi is nu al één van de meest gerenommeerde wijnmakers van Spanje. Zijn wijnen krijgen een overload aan prijzen en awards en een groot deel van het succes is te danken aan de passie om slechts alleen kwaliteit te maken. De Las Uvas de la Ira wordt geproduceerd uit drie percelen met oude Grenache/Garnacha wijnstokken gelegen op een granieten plateau uit het dorp El Real de San Vicent. De wijn wordt 10 maanden in eiken vaten gerijpt tien maanden. Deze pracht Grenache zit vol met rode vruchten, bloemen, balsamico, kruiden. De smaak is medium-bodied en vooral complex met veel zuren en zuiverheid. Het advies is zeker om deze wijn te decanteren of in ieder geval een uur van te voren te openen. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • 2015 Daniel Landi Viticultor Las Iruelas

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Las Iruelas komt van een enkele Garnacha (grenache) wijngaard van een 1,5 hectare perceel met zeer oude wijnstokken gelegen in het dorp El Tiemblo in de provincie Ávila binnen de geografische zone van het Gredosgebergte op een hoogte van ongeveer 1.000 meter.  De Las Iruelas is een zeer geparfumeerde, open, fonkelende aromatische wijn. De wijn is zeer elegant met veel kruidigheid en versheid en zeer verfijnde tannines en een prachtige mineraliteit.  Luis Gutiérrez van de Wineadvocate heeft spreekt over een   "etherische topwijn met een grote frisheid..."  


    Lees meer

  • 2015 Bodegas Daniel Landi Cantos del Diablo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Cantos del Diablo is een loepzuivere Garnacha uit één perceel gelegen op een helling op 860 meter hoogte is een van de allermooiste Diablo's gemaakt door Daniel  Landi - alom gezien als de specialist en vernieuwer van de Grenache/Garnacha. Van de Diablo zijn de druiven letterlijk stuk voor stuk geselecteerd en alleen het beste fruit mag in deze geweldige uitvoering. De Cantos del Diablo is zeer intens en aromatisch met tonen van mediterrane kruiden (rozemarijn), bloemen, balsamico, bosvruchten. De smaak heeft een ongelooflijke spanning en een subtiele granieten mineraliteit met een textuur die voelt meer als kalksteen dan graniet. Het droogt je mond en is zeer speekselopwekkend. Dit is echt fantastisch maar de wereld moet het doen met slechts een paar honderd flessen waar wij er een aantal van hebben kunnen bemachtigen


    Lees meer

  • 2014 Daniel Landi Viticultor Las Iruelas

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De Las Iruelas komt van een enkele Garnacha (grenache) wijngaard van een 1,5 hectare perceel met zeer oude wijnstokken gelegen in het dorp El Tiemblo in de provincie Ávila binnen de geografische zone van het Gredosgebergte op een hoogte van ongeveer 1.000 meter.  De Las Iruelas is een zeer geparfumeerde, open, fonkelende aromatische wijn. De wijn is zeer elegant met veel kruidigheid en versheid en zeer verfijnde tannines en een prachtige mineraliteit. Van deze geweldige wijn zijn slecht 965 flessen gemaakt. Dit extreem lage aantal flessen komt vooral door de hagel waardoor de opbrengst van deze al zeer kleine wijngaard nog kleiner was. Luis Gutiérrez van de Wineadvocate heeft deze wijn maar liefst 96/100 punten gegeven en spreekt over een   "etherische topwijn met een grote frisheid..."  

    96/100 Parker


    Lees meer

  • 2012 Bodegas Daniel Landi El Reventon

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De beroemde topwijn van Jimenez Landi - 100% Grenache op een biologische manier geproduceerd opgevoed op frans eiken. 2012 is het tweede jaar dat de wijnmaker Daniel Landi deze wijn maakt onder zijn eigen naam. Daniel Landi is ook mede-eigenaar van de rising star Comando G.Geweldige wijn met tonen van gerookt hout, zwarte kers en bramen en een minutenlange afdronk. De neus vertoont bosvruchten, fmineraliteit, bloemen en kruiden. In de mond proeven we fruit met een zijdezachte textuur De wijn heeft een geweldige textuur met goed geïntegreerde tannines. De wijn is buitengewoon zuiver en heeft een fraaie afdronk
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen