Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Damilano Langhe Arneis DOC

    Maak favoriet

    2016 Damilano Langhe Arneis DOC

    Aanbiedingsprijs: € 10,95

    Normale prijs: € 12,95

    niet op voorraad

    Nebbiolo blanco en Blanchetto d'Alba uit de wijngaarden in de commune si Vezza d'Alba komt deze delicate, frisse en fruitige Arneis. De druiven komen van kalkhoudende klei-zand bodem. Arneis betekent letterlijk: "de kleine rakker" of de  "kleine bengel" en dat past prima bij deze uitstekende witte wijn. 


    Lees meer

  • 2017 Damilano Langhe Arneis DOC

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Nebbiolo blanco en Blanchetto d'Alba uit de wijngaarden in de commune si Vezza d'Alba komt deze delicate, frisse en fruitige Arneis. De druiven komen van kalkhoudende klei-zand bodem. Arneis betekent letterlijk: "de kleine rakker" of de  "kleine bengel" en dat past prima bij deze uitstekende witte wijn. 


    Lees meer

  • 2016 Damilano Barbera d'Asti DOCG

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    100% Barbera van wijnstokken van minimaal 30 jaar oud uit wijngaarden in Casorzo-Piedemonte. Uit dit specifieke gebied komen de mooiste barbera's. Het slib in de bodem van deze regio geeft de wijn een extra soort van verfijnheid en zachtheid. Absoluut een geweldige prijs/kwaliteit verhouding zoals de geld bij alle wijnen van Damilano uit Piedemonte. Heerlijke soepele fraaie wijn maar enfin dit komt ook van Damilano dus succes verzekerd.


    Lees meer

  • 2013 Damilano Barbera d’Alba Lablu

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Barbera d'Alba Lablù is een van de beste 100% Barbera wijn, die zijn kracht en voeding haalt uit de wijngaarden gelegen op de kalkrijke-kleigronden van Barolo en Serralunga. In het glas is de wijn intens robijnrood. Deze Barbera is zeer uitnodigend met mooie smaken en tonen van bramen, kersen, aardbeien, wat kaneel, vanille en groene peper. Deze wijn heeft een volle, robuuste smaak met een aangename frisheid die zelfs de meest veeleisende fijnproevers tevreden zullen stellen.De Damilano Barbera is een buitengewoon veelzijdig wijn die uitstekend past bij mooie eerlijke gerechten zoals een pasta met bolognese saus of een pizza of gewoon een heerlijk glas met een harde kazen.


    Lees meer

  • 2013 Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Barolo Lecinquevigne is een heerlijke maar vooral nog betaalbare top Barolo van het tophuis Daminalo. Een sensationele verfijnde rode wijn met tonen van zoete rode kersen, leer, tabak kruiden en frans eiken zijn enkele van de geurtonen die zweven in het glas. Zoete hints van tabak, ceder, gekonfijt fruit en bloemen komen in de mond met een ronde zijdezachte finish. Er is volop onderliggende structuur waardoor deze wijn ook nog jaren kan verder rijpen. De 2013 Barolo van Damilano heeft 93 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

  • 2011 Barolo Damilano Cannubi DOCG

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Cru 'Cannubi' gelegen in de commune di Barolo is de meest historische cru binnen de DOCG Barolo. Deze fameuze Cannubi uit het geweldige jaar 2011 behoeft voor de Barolo liefhebber geen verdere introductie. 93 Parkerpunten, 95 Winespectator, etc. "Cannubi: a vineyard kissed by God" De Damilano Barolo Cannubi is de meest elegante en verfijnde wijn van Damilano. Het heeft een fantastische karakter met tonen van rozenblaadjes, zoete rode bessen en kruiden. In de neus is dze baraolo intens en vol, drop, cacao. De kleur is granaatrood met oranje toetsen en de smaak is lastig samen te vatten. Harmonieus, droog, verfijnd is wellicht het best maar bij iedere slok proeven wij toch ook nog iets anders. Voor ons de kongin(in) onder de Barolo's
    Lees meer

  • 2013 Barolo Damilano Cannubi DOCG

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Cru 'Cannubi' gelegen in de commune di Barolo is de meest historische cru binnen de DOCG Barolo. Deze fameuze Cannubi uit het geweldige jaar 2011 behoeft voor de Barolo liefhebber geen verdere introductie. 934Parkerpunten, 95 Winespectator, etc. "Cannubi: a vineyard kissed by God" De Damilano Barolo Cannubi is de meest elegante en verfijnde wijn van Damilano. Het heeft een fantastische karakter met tonen van rozenblaadjes, zoete rode bessen en kruiden. In de neus is dze baraolo intens en vol, drop, cacao. De kleur is granaatrood met oranje toetsen en de smaak is lastig samen te vatten. Harmonieus, droog, verfijnd is wellicht het best maar bij iedere slok proeven wij toch ook nog iets anders. Voor ons de kongin(in) onder de Barolo's
    Lees meer

  • 2009 Damilano Barolo Riserva Cannubi 1752

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Cru 'Cannubi' gelegen in de commune di Barolo is de meest historische cru binnen de DOCG Barolo. "Cannubi: a vineyard kissed by God"  De Damilano Barolo Riserva Cannubi 1752 wordt alleen maar gemaakt in uitzonderlijke jaren en worden maar rond de 5000 flessen van gemaakt. Bij Damiilano houdt men van de wijnoogsten uit de fraaie jaren altijd een aantal bariques apart en deze mogen dan langer rijpen (vandaar riserva) en deze brengt men dan veel later (en alleen als men meer dan tevreden is met het resultaat) op de markt.  Deze wijn rijpt in grote eiken vaten gedurende 60 maanden en daarna in fles voor nog eens twee jaar. In de top the TOP 100 Italian Wines 2017 van James Suckling staat de Damilano Barolo Riserva Cannubi 1752 op de 8e plaats en de wijn heeft van Parker 95+ punten gekregen. We spreken hier dus over een van de beste Barolo's 


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen