Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 14

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Cusumano Benuara IGT 0.375 ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Winery of Italy 2013. Nero d’Avola en Syrah hebben veel gemeen, onder andere dat ze van lekker veel zon houden. En daar is geen gebrek aan, in het hete en droge klimaat op Sicilië. De aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen van de Syrah druif vullen het rode fruit van de Nero d’Avola wonderwel aan, in deze Benuara van Cusumano. De lokale Nero d’Avola domineert in deze blend van beide druiven, waarbij een vijfde deel van de wijn op grote houten vaten heeft gerust, de rest in stalen vaten. Daardoor heerlijk zacht en rijk van smaak. Op terras met vrienden of een stuk vlees op de grill, deze Benuara zal u nooit teleurstellen. Dan is het handig om te weten dat hij ook verkrijgbaar is in magnum formaat.
    Lees meer

  • 2017 Cusumano Insolia IGT

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Deze Insolia van wijnhuis Cusumano is elegant, zuiver en fris met een mooie lange afdronk. Deze Siciliaanse wijn is zelfs eens verkozen tot Zuid-Italiaanse witte wijn van het jaar. Aromatisch en intrigerend. De wijn is toegankelijk met een fruitig aroma van peer, mandarijn en aardbei. In de mond komt een verfrissende zuurgraad je tegemoet. Een lichte body gevolgd door een pittige finale met hinten van specerijen en verse kruiden.

    Een lekkere witte wijn die goed past bij visgerechten, wit vlees en jonge kazen. 


    Lees meer

  • 2016 Cusumano Nero d'Avola IGT

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Een modern gemaakte, granaatrode wijn met volle aroma's van pruimen, zwarte bes en kruiden. Het is een heerlijke wijn om als 'doordrinker' zo van te genieten en ook erg lekker als aperitief met een hapje (bijv. een stukje salami of ham). De Nero d'Avola laat zich bovendien ook goed schenken bij pasta- en vleesgerechten en bij licht gerijpte kazen. De wijn is elegant, geconcentreerd en goed in balans. Een levendige wijn met prettige tannines en een medium body.  Gemaakt door kwaliteits wijnhuis Cusumano die in 2013 in Italie werd uitgeroepen tot Winery of the Year.


    Lees meer

  • 2017 Cusumano Syrah

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Cusumano 100% syrah-wijn uit Sicilie. De eigenaren Diego en Alberto Cusumano zijn de eigenaren op een groot domein op het mooie Sicilie. Krachtig en verleidelijk. Cusumano is verkozen tot de Winery van Italy in 2013. Alle wijnen van Cusumano zijn ongekend goed qua prijs/kwaliteit. De wijn heeft een mooie, stevige en kruidige neus met aroma's van bramen, pruimen en zwart fruit. Fruitig en kruidig op de tong met een zachte mineraliteit.


    Lees meer

  • 2016 Cusumano Benuara

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Winery of Italy 2013. Nero d’Avola en Syrah hebben veel gemeen, onder andere dat ze van lekker veel zon houden. En daar is geen gebrek aan, in het hete en droge klimaat op Sicilië. De aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen van de Syrah druif vullen het rode fruit van de Nero d’Avola wonderwel aan, in deze Benuara van Cusumano. De lokale Nero d’Avola domineert in deze blend van beide druiven, waarbij een vijfde deel van de wijn op grote houten vaten heeft gerust, de rest in stalen vaten. Daardoor heerlijk zacht en rijk van smaak. Op terras met vrienden of een stuk vlees op de grill, deze Benuara zal u nooit teleurstellen. Dan is het handig om te weten dat hij ook verkrijgbaar is in magnum formaat.
    Lees meer

  • 2017 Cusumano Shamaris

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een zalige Siciliaanse witte wijn deze Shamaris Grillo van wijnhuis Cusumano. Gemaakt van 100% Grillo druiven en dat proef je! De wijn is uitstekend in balans met veel fruit en bloemen aroma's (perzik, aardbei, meloen, appel, jasmijn) en zachte accenten van zure kruiden (citroenpitten en mineraal). Een krachtige, veelzijdige, medium-bodied wijn met levendige zuren voor een werkelijk fantastische smaakbeleving. Ook Robert Parker kon deze wijn waarderen, zeker voor deze prijs!

    De Shamaris is aan te bevelen als aperitief, en ook heerlijk bij salades met vis, andere visgerechten en pasta's. 


    Lees meer

  • 2016 Cusumano Alta Mora Bianco

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De Alta Mora Bianco is prachtig goudgeel van kleur en is echt een imposante wijn! Naast heerlijke aroma's van drop, hooi en tijm komt ook het vulkanisch gesteente uit de bodem heel mooi tot uitdrukking in de wijn. Met deze wijn heeft u een indrukwekkende, krachtige, goed gestructureerde wijn in handen met een perfecte en ook kruidige lengte. Een mooie karakterwijn.

    De wijngaard (ongeveer 8 hectare) van topwijnhuis Cusumano bestaat voornamelijk uit donkergekleurde, vulkanische bodem en heeft wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De druiven, 100% carricante, worden met de hand geoogst in de tweede helft van oktober. Daarna volgt een lichte pneumatische persing, statische decantering en heveling. Fermentatie bij 18 tot 20 °C in roestvrijstalen tanks op fijne lies gedurende 4 maanden en vervolgens rijping op de fles. 

    Lekker bij gerechten uit de mediterrane keuken, past ook goed bij visgerechten en salades.


    Lees meer

  • 2015 Cusumano Alta Mora Rosso

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Deze imposante Alta Mora Rosso uit Sicilie heeft een erg mooie, donkere robijnrode kleur. De wijn bezit verrukkelijke aroma's van donker fruit zoals bramen en zwarte, ingedroogde kersen en heeft een licht kruidige toon. De aanzet is vol met een stevige structuur en rijpe tannines. Een wijn met een mooie volle, rijpe smaak en toch zacht van karakter.

    Deze Siciliaanse wijn komt van een wijngaard met vulkanische bodem en heeft wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van wel 20 jaar. Deze heerlijke rode wijn is gemaakt van het druivenras Nerello Mascalese (100%). Producent is wijnhuis Cusumano. Heerlijk bij gerechten met wild en gevogelte en bij lamsvlees. Ook erg lekker bij harde (Italiaanse) kazen. 


    Lees meer

  • 2015 Cusumano Jalé

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze geweldige Jalé Chardonnay smaakt mooi droog en rond, medium-bodied. De zachte smaken van gebakken peer en meloen smelten samen met accenten van gezouten boter en gemalen amandelen. Aroma's van tropisch fruit, perzik, vanille en een vleugje eikenhout. In de afdronk is deze chardonnay licht kruidig. Deze witte wijn past goed bij visgerechten, champignons en paddestoelen.

    Wijnhuis Cusumano werkt voornamelijk met autochtone Siciliaanse druiven, zoals de meesten in Sicilië dat doen. In de jaren ‘90 namen zijn zonen Alberto en Diego Cusumano het wijngoed over en brachten het sindsdien naar de top 10 van de Siciliaanse wijnproducenten. Al 14 maal konden zij de hoogste waardering in de Gambero Rosso bereiken. Bijzonder opmerkelijk aan dit wijngoed is het zeer hoge niveau van alle wijnen, van de eenvoudige bianco tot aan de zeldzame rosso. Hun statement: "Iedere druppel is een meesterwerk" klopt dan ook volledig!


    Lees meer

  • 2016 Cusumano Jalé

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Deze geweldige Jalé Chardonnay smaakt mooi droog en rond, medium-bodied. De zachte smaken van gebakken peer en meloen smelten samen met accenten van gezouten boter en gemalen amandelen. Aroma's van tropisch fruit, perzik, vanille en een vleugje eikenhout. In de afdronk is deze chardonnay licht kruidig. Deze witte wijn past goed bij visgerechten, champignons en paddestoelen.

    Wijnhuis Cusumano werkt voornamelijk met autochtone Siciliaanse druiven, zoals de meesten in Sicilië dat doen. In de jaren ‘90 namen zijn zonen Alberto en Diego Cusumano het wijngoed over en brachten het sindsdien naar de top 10 van de Siciliaanse wijnproducenten. Al 14 maal konden zij de hoogste waardering in de Gambero Rosso bereiken. Bijzonder opmerkelijk aan dit wijngoed is het zeer hoge niveau van alle wijnen, van de eenvoudige bianco tot aan de zeldzame rosso. Hun statement: "Iedere druppel is een meesterwerk" klopt dan ook volledig!


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 14

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen