Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Chateau Pesquie Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses Blanc

    Maak favoriet

    2016 Chateau Pesquie Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses Blanc

    Aanbiedingsprijs: € 8,95

    Normale prijs: € 10,95

    15 op voorraad

    Château Pesquié 'Terrasses' Blanc is een cuvée van 70% Viognier, 15% Roussanne en 15% Clairette, die goed gedijen op de terrassen van de Mont Ventoux, die op gemiddeld 350 meter boven zeeniveau liggen en veel kalksteen bevatten. De oogst van de viognier vond begin september plaats, roussanne en clairette werden eind september geoogst. Alle druivensoorten werden ca. 15 dagen in edelstalen tanks vergist. Van het gebruik van hout is bewust afgezien. Omdat viognier alleen met maximaal 50% in de Ventoux A. P is toegestaan, werd de wijn als ‘Vin de France‘ gekwalificeerd, wat niets verandert aan het feit dat het een echte Pesquié Terrasses is!


    Lees meer

  • Domaine de Marotte Cuvee Luc Blanc

    Maak favoriet

    17 op voorraad

    De Cuvée Luc blanc van Domaine de Marotte is een lekkere frisse en complexe witte wijn. De aroma's van bloesem, citrusfruit en abrikoos vliegen het glas uit. In de mond is deze wijn mooi evenwichtig en heeft een verrassende lange afdronk. In het glas heeft de wijn een frisse licht goudgeel/groen kleur. In de neus is de wjn stuivend met de geuren van citrusfruit, witte bloesem, kruisbessen en een beetje witte perzik. In de mond proeven we wit fruit een goede balans tussen zuur en alcohol. In de afdronk is de wijn fris, elegant en rond. Biologisch gecertificeerd
    Lees meer

  • 2017 Made in Provence (MIP) Blanc Classic

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Prachtige licht-groene reflecties die horen bij een fraaie jonge wijn en met de tijd krijgt deze een goudgele kleur. De witte MIP is heerlijke fruitig en past geweldig als aperitief of bij gegrilde vis, schaal- en schelpdieren.
    Lees meer

  • 2016 Chateau Pesquie Quintessence Blanc

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Van deze schitterende wijn worden per jaar slechts 3000 tot 4000 flessen gemaakt (80% Rousanne en 20% Clairette en enkele rijtjes Viognier). De Roussanne en Clairette worden afzonderlijk vergist. De Clairette wordt koud geperst, terwijl de Roussanne een ‘maceration’ ondergaat. Na de assemblage rijpt de wijn nog eens 12 maanden op de fles. Gebotteld op het Château Pesquié. De kleur is goud wit en bijzonder helder. Zeer complexe neus met tonen van witte bloemen, exotisch fruit en een verfijnde mix van kruiden, saffraan en curry. Rijke, volle smaak met krachtige aroma’s van rijp fruit. Mooie balans. De Quintessence Blanc is een top cuvée welke maar liefst 91 Parkerpunten heeft gekregen.
    Lees meer

  • 2016 Chateau Mont-Redon Chateauneuf du pape Blanc

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Het team van de Mont Redon maakt een mooie en elegante Châteauneuf du Pape Blanc die is gemaakt van 55% Grenache, 20% Clairette en de rest Bourboulenc en andere toegestane rassen. De wijn wordt opgevoed in roestvrij staal gedurende zes maanden. De Mont-Redon is een aromatische witte Châteauneuf met zacht citrusfruit, mooie mineraliteit en een goede zuurgraad. Helder goudgeel. Fris en levendig dankzij voldoende zuur. In de mond rond en soepel, lange afdronk met tonen van honing en amandelen. Een witte Châteauneuf-du-pape is schaars en ozo verfijnd.
    Lees meer

  • 2015 Château de Beaucastel Coudoulet De Beaucastel Côtes du Rhône Blanc

    Maak favoriet

    16 op voorraad

    De wijnen van Coudoulet kunnen in grote jaren tot ongekend grote hoogte stijgen en genieten vaker de voorkeur boven de veel kostbaardere Beaucastels. In het glas is de witte Coudoulet van Chateau Beaucastel lichtgeel. In de neus is de wijn bloemig met rijp wit fruit, abrikozen, witte perzik, venkel. In de mond heeft een zeer prettige frisheid een mooi bittertje, mineralig en goed droog. Het open parfum vibreert met florale aroma's als kamperfoelie en oranjebloesem rondom een kern van witte perzik. Een vleugje kalk geeft deze wijn een weergaloze lengte.
    Lees meer

  • 2015 Chateau Sainte Anne Cimay Bandol Blanc

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Chateau Sainte Anne gevestigd Bandol maakt biedt wijnen van hoge kwaliteit met inachtneming van de principes van de biologische landbouw. Naast Domaine Tempier en Domaines Ott behoort Sta Anne tot de top-producten uit de Bandol. Prachtige rode, wite en rose en allemaal wijnen die met de tijd nog verder zullen verbeteren. De blanc is een zeer verfijnde aromatisch wijn. Mooi (licht)geel in het glas heeft deze Sainte Anne Blanc intense tonen van fruit en een heldere zuiver mondgevoel. Aroma's van witte bloemen (meidoorn, venkel) en fruit (peer). Zeer elegant en een prachtige zuur-graad. Een geweldige gastronomische witte wijn bij een mooie moot zalm of gegrilde doraden en zalm. Geweldig en zal zich de komende jaren nog verder verbeteren. Als u houdt van de wijnen van Chateau Tempier dan moet u Chateau Anne Cimay zeker proberen.
    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen